2022. augusztus 2., 19:23

Az eddig ismertnél is mélyebb a világ legmélyebb vizesbarlangja

A véltnél is mélyebb, legalább 450 méteres a világ eddig ismert legmélyebb vizesbarlangja, amelyet 2016-ban fedezett fel egy lengyel búvár és csapata a kelet-csehországi Hranicei-szakadékban.

Hranice
Fotó: Wikipedia

Egy nemzetközi - magyar, portugál és szerb barlangászokat is magába foglaló - csapat ezekben a napokban végez újabb méréseket egy speciális robottal a morvaországi aknabarlangban, ahova 2016-ban 404 méterig sikerült lejutni egy hasonló távirányítású eszközzel. 

A hétfőn végzett mérésekkel 450 méteres mélységig sikerült lejutni, és csak azért nem tovább, mert a robot elérte kapacitásának határát - közölte Michal Guba, a Cseh Barlangászati Társaság elnöke, hangsúlyozva, hogy további 46 méterrel döntötték meg az eddigi rekordot. 

Krzysztof Starnawski világhírű lengyel búvár, aki annak idején 200 méterre merült alá, a szakadék belsejének szokatlan formája alapján már a felfedezésekor úgy vélte, hogy a barlang jóval mélyebbre nyúlhat. 

A Hranicei-szakadék bejáratánál lévő száraz rész 69,5 méter mélyen fut le a földbe. A képződménynél 1961 óta végeznek rendszeres tudományos célú alámerüléseket. 

A világ legmélyebb ismert vizesbarlangja korábban az olaszországi Pozzo del Merro nevű elárasztott víznyelő volt a maga 392 méteres mélységével.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.