2019. július 31., 18:42

Az allergiás megbetegedések száma növekszik, szoptatással ez megelőzhető lenne

Az allergiától szenvedő gyerekek száma évről évre növekszik, Szlovákiában a gyerekek 15%-a allergiás. Erre az Első 1000 Nap kezdeményezés mutatott rá az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (Národné centrum zdravotníckych informácií – NCZI) adatira alapozva. Azt állítja emellett, hogy az allergiák kialakulásának a legjobb prevenciója a szoptatás.

A szoptatás szerepe az allergiák megelőzésében
Fotó: pixabay

Az NCZI statisztikai adatai az elmúlt évekből azt mutatják, hogy a csecsemők 82-85%-át szoptatják az édesanyák. Hat hónap után ez 50-52 százalék, ami még mindig nagyon jó arány a többi európai országhoz viszonyítva, mondják a kezdeményezés képviselői. A gyermekgyógyász, immunológus Miloš Jeseňák, az Első 1000 Nap kezdeményezés munkatársa kifejtette, hogy a családi anamnézis a legerőteljesebb tényező az allergiák kialakulásánál, a második helyen éppen a szoptatás, pontosabban annak a hiánya, vagy korai, még a hat hónapos kor előtti abbahagyása áll.

A szakember szavai szerint a szoptatás prevenciós hatása beigazolódott a rizikós és a nem rizikós gyerekeknél is, vagyis pozitív családi anamnézissel rendelkezőknél és ellenkező esetben is. Hozzáteszi, hogy ha a szülők egyike allergiás, erről tájékoztatni kellene a gyermekorvost már az újszölött első kivizsgálásakor.

A kisgyermekek táplálkozásával foglakozó kezdeményezés arra figyelmeztet, hogy a szülőknek a szoptatás korai elhagyásakor ki kellene kérniük a pediáter véleményét a gyermek tejes hozzátáplálásával kapcsolatban, hogy minél kisebb legyen a veszélye az allergiák kialakulásának. „Abszolút helytelen a gyermek egyéves koráig az anytejet tehén-, szója- vagy kecsketejre váltani. Ezek nem felelnek meg csecsemőtáplálás kritériumainak. A tehéntej a legkisebbeknél növeli az okkult vérzés veszélyét, valamint a tehéntejnek és a kecsketejnek is magasabb a fehérje és nátriumtartalma, ami terhelően hat a vesére. Nagyon kevés bennük a D-, C- és B12-es vitamin, illetve a folsavtartalmuk is nagyon alacsony“, mondja a szakember.

A szoptatás világhetét ebben az évben az augusztus 1-től 7-ig tartó időszakra jelölte ki a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (WABA) több mint 120 országban.

Ebben az időszakban világszerte különböző rendezvényekkel igyekeznek az anyatej és a szoptatás előnyeire felhívni a figyelmet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.