HIRDETÉS

Atrazin-botrány: folytatódik a tartálykocsis vízosztás, lakossági fórumot terveznek

hirek.sk 2018. január 02., 16:26
BAKA. December derekán beszámoltunk arról, hogy a Nyugat-szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi üzemegységének szakemberei az atrazin nevű, rákkeltő gyomirtó megengedett határértékének többszörösét mérték Baka, Dercsika és Csallóköznádasd közös forrású vezetékes ivóvizében. Emiatt ezekben a községekben december 15-től tilos a vezetékes ivóvíz fogyasztása, 19-től pedig hasonló tilalmat rendeltek el Gellén, Lúcson és Sárosfán is. Bertalan Györgyöt, Baka polgármesterét az új év elején egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy a lakosság miként vészelte át az ünnepi időszakot és milyen további lépések várhatók.

A polgármester elmondta, a történtek a helyi lakosság számára mindenütt nagyon kellemetlen helyzetet teremtettek. Hozzátette, a foganatosított intézkedésekről minden rendelkezésükre álló módon – pl. a községi hangosbemondókon, a település honlapján, a közösségi hálón – tájékoztatták az embereket. „Mindenkit igyekeztünk megnyugtatni, hogy nem maradnak ivóvíz nélkül, mivel a Nyugat-szlovákiai Vízművek (ZsVS) azonnal tartálykocsikkal ivásra és főzésre is használható vizet biztosított számunkra. Mivel a karácsonyi ünnepek alatt, vagyis december 24-én, 25-én és 26-án ez nem állt módjukban, ehelyett egy nyárasdi cégtől minden rászoruló háztartás két-három darab, 19 literes, ivóvizet tartalmazó ballont kapott. A ballonos vízosztásról előzőleg a ZsVS irodájában egyeztetett az említett hat község polgármestere. Azok közül Lúcs a többi falunál némileg jobb helyzetben van, mert ott még csak hét-nyolc háztartást kötöttek rá a vezetékes vízhálózatra. Mivel az akkori megbeszélés során kiderült, hogy a felajánlott ballonos vízmennyiség például Baka esetében csak a lakosság kétharmada számára lett volna elég, ezért a ZsVS közreműködésével, annak számlájára rendelt PI-vízzel kellett kiegészíteni a tervezett vízmennyiséget. Emiatt ezúton is köszönetünket fejezzük ki Sebő Lászlónak, a ZsVS dunaszerdahelyi igazgatójának, aki gyorsan eleget tett a kérésünknek. Azt ugyanis a helyi lakosokkal nem közölhettem volna, hogy éppen a karácsonyi ünnepekre nem kapnak elegendő ivóvizet“ – idézte fel az ünnepek alatti helyzetet Bertalan György.  

A karácsony utáni napokon az előzőleg megszokott időpontokban tértek vissza a falvakba a tartálykocsik, amelyek például Baka lakosságát Szilveszter napján 10-től 12 óráig látták el ivóvízzel.

„Akkor a hangosbemondón keresztül adtuk a lakosság tudtára, hogy mivel január 1-én nem lesz vízosztás, ezért az év utolsó napján mindenki elég vizet vigyen haza. Mától, január 2-től pedig ismét betartjuk a tartálykocsis vízosztásra vonatkozó, december közepén jóváhagyott időbeosztást. Szerencse, hogy most nincsen fagyos időjárás, mert bizony karácsony előtt azzal a gonddal is szembesültünk, hogy a nagy hidegben befagytak a tartálykocsik, emiatt késve érkeztek a kijelölt helyszínekre“ – tette hozzá a polgármester.

Késik az aktívszén-szűrőberendezés üzembe helyezése

A bakai önkormányzat által decemberben közzétett közleményben az is olvasható volt, hogy a vízügyi társaság részéről folyamatban van a megfelelő ivóvízellátást biztosító vízgépház aktívszén-szűrőberendezésének az üzembe helyezése. Ezzel kapcsolatban Baka első embere most a Hírek.sk-nak elmondta, a szűrőberendezés beszerelése közben technikai jellegű problémák merültek fel, amelyeket a szakemberek igyekeznek mielőbb megoldani.

„Azt ígérték, hogy a berendezést e héten üzembe helyezik. Bízom abban, hogy ez így is lesz, mert több hét elteltével a bakaiak már eléggé türelmetlenek, zúgolódnak, nem szívesen állnak sorba a tartálykocsiknál. Sajnos a faluvezetés egyedül nem változtathat ezen az áldatlan helyzeten. Mi csak annyit tehettünk, hogy a lakosságnak biztosítjuk az ivóvizet, s aki esetleg nem tud eljönni, annak azt házhoz szállítjuk“ – mondta Bertalan György.

A lakosság türelmét kérte azért is, mert az említett szűrőberendezés beindítása utáni átmeneti időszakban is szükség lesz a tartálykocsis vízosztásra. „Miután a szűrőberendezést üzembe helyezik, a vízből újabb mintát vesznek, aminek az összetételét bevizsgálják a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ DS) szakemberei, illetve arról kiadnak egy hivatalos végzést. Ez a folyamat több napot vehet igénybe, ezért is a lakosság további türelmét kérjük!“ – fogalmazott.

A fertőzés forrásának feltárása végett ellenőrzik a mezőgazdasági cégeket

Mint azt már korábban is hangsúlyoztuk, a szűrőberendezés csak átmeneti megoldást jelenthet, elsődleges feladat a fertőzés forrásának mielőbbi feltárása. Ezért Bertalan polgármestert arról is kérdeztük, hogy ez ügyben milyen segítségre számítanak a környezetvédelmi minisztériumtól vagy más hatóságoktól.

„A Dunaszerdahelyi Körzeti Hivatal katasztrófavédelmi osztálya szerint a vízszennyezés kapcsán nem kellett rendkívüli helyzetet hirdetni, mivel a vízellátással kapcsolatos problémát az említett módon megoldottuk. Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter az ügy kapcsán a karácsonyi ünnepek előtt személyesen látogatott el hozzánk, s egy röpke sajtótájékoztatót is tartott a nádasdi kultúrház udvarán. Azt ígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a fertőzés forrásának kiderítése érdekében. Állítólag e célból már most, januárban elkezdik ellenőrizni a környéken működő mezőgazdasági cégeket. A történtek kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon ez a helyzet kapcsolatban lehet-e a vereknyei hulladéklerakattal, amelyről már korábban megállapították, hogy szivárog belőle a mérgező anyag. Ezt a lehetőséget is ki kell vizsgálniuk. A miniszter azt is elmondta, hogy tárcájának ez ügyben össze kell fognia az egészségügyi minisztériummal és további szervekkel. A ZsVS pedig ismeretlen tettes ellen már feljelentést tett“ – tudatta a polgármester.

Lakossági fórumot hívnak össze a vízszennyezés miatt

Mivel a csallóközi vízkészlet tisztasága az itt élők számára sem lehet mellékes kérdés, pár magánszemély kezdeményezésére vélhetően január 8-ára, hétfőre lakossági fórumot hívnak össze.

„Mivel például a mi kultúrházunkba sem férnének be az érintett hat községből érkezők, ezért erre a célra alkalmasabb lenne Bős tágasabb kultúrháza. Fenes Ivánnal, Bős polgármesterével már beszéltem erről, s elképzelhetőnek tartja, hogy náluk legyen a tervezett lakossági fórum. Annak ellenére hajlandó erre, hogy Bősön teljesen tisztának bizonyult a bevizsgált víz, talán azért, mert ott mélyebb kutak vannak. Azt gondolom, hogy fontos valamennyi település egységes fellépése és az is, hogy például a vízosztás során is mindenütt egyforma intézkedéseket vezessenek be, egyik falu se kerüljön a másiknál hátrányosabb helyzetbe. Szerintem az lenne helyes, ha a fórumon a ZsVS képviselői is kiállnának a lakosok elé, és korrekt szakmai információkkal szolgálnának. Azzal ugyanis véget vethetnének a közösségi portálokon és szóban is terjedő félrevezető információknak, féligazságoknak. Ismétlem: nagyon elégedett vagyok a ZsVS eddigi hozzáállásával, hiszen ahogy tudnak, valóban segítenek nekünk. Mivel én nem vagyok vízügyi szakember, attól több információval, mint amit eddig elmondtam, ott sem tudok majd szolgálni. Nekem ez ügyben elsősorban a megfelelő mennyiségű ivóvíz bebiztosítása a feladatom“ – magyarázta a bakai polgármester.

Végül leszögezte: az emberek most, amikor a vízért kell sorakozniuk a tartálykocsiknál, elkezdték tudatosítani, hogy milyen nagy kincs is az ivóvíz. „Ideje lenne az illetékes hatóságoknak is tudatosítaniuk azt, hogy a csallóközi az egyik legjelentősebb hazai ivóvízkészletünk, amelyből még az északabbra fekvő térségeket is ellátják. Valóban mindent el kell követniük a fertőzés forrásának kiderítése és mielőbbi megszüntetése érdekében, s nem szabad elhallgatniuk a veszélyeket – legyen szó Vereknyéről vagy akár másról! Óvniuk kell e pótolhatatlan, közös kincsünket!” – hangsúlyozta Bertalan György.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS