2020. július 3., 09:40

Átoperáltatta magát, leszerelték a hadseregből

Nem szolgálhat tovább a dél-koreai hadseregben egy transznemű katona, aki nemváltoztató műtéten esett át - közölték pénteken a hadsereg illetékesei.

Katonalányok
Fotó: MTI
Dél-koreai katonanők

A 22 éves Pjun Hi Szu az után adott be kérvényt a bizottsághoz, hogy egy alacsonyabb szintű testület januárban úgy döntött, hogy Pjun nem maradhat katona, le kell szerelnie. A fellebbviteli testület hétfőn döntött úgy, hogy egyetért ezzel a döntéssel, és a katonát is pénteken értesítették a határozatról.

A januári leszerelő határozat jogszerű volt, megfelel az egészségi vizsgálat eredményének, és a katonai személyi gazdálkodásról szóló törvény előírásainak A leszerelési döntésben nem találtunk jogszerűtlenséget"

- tudatta az illetékes testület.

Pjun tavaly esett át nemváltoztató műtéten Thaiföldön, és jelezte feljebbvalóinak, hogy a továbbiakban nőként szeretne szolgálni a hadseregben. A hadsereg azonban úgy ítélte meg, hogy mentális és egészségi okokból Pjun már nem alkalmas arra, hogy katona legyen, ezért a leszereléséről döntöttek.

A katona korábban úgy nyilatkozott, hogy ha a fellebbviteli testület is elutasítja, akkor bírósághoz fordul, ahol "végigviszi" az ügyet.

Pjun Hi Szu az első olyan dél-koreai katona, aki aktív szolgálat idején végeztetett el magán nemváltoztató műtétet, erre korábban nem volt precedens. Dél-Koreában kötelező a sorkatonai szolgálat. Minden egészségileg alkalmas férfi körülbelül két évet köteles szolgálni a hadseregben. Aki ezt megelőzően esik át nemváltoztató műtéten, azt mentesítik a bevonulási kötelezettség alól. Pjun önkéntes tisztként szolgált.

A dél-koreai haderő előírásai nem tiltják, hogy transzneműek bevonuljanak, de a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek több tiszt is úgy nyilatkozott, hogy a transzneműeket nagy valószínűséggel egészségileg alkalmatlannak nyilvánítanák a bevonulás előtti vizsgálatokon. A dél-koreai hadseregben egyetlen transznemű katona sem szolgál.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.