2023. december 10., 08:34

Atipikus tüdőgyulladás – amit érdemes tudni róla

Már maga az elnevezés is jellemzi, hogy a tüdőgyulladás lefolyása nem teljesen jellemző a klasszikus tüdőgyulladáshoz képest, mondta a gyermekpneumológiai és ftiziológiai klinika vezetője Zuzana Rennerová a Teleráno című műsorban.

influenza tünetei
Fotó: Archívum

A klasszikus tüdőgyulladás esetén a páciensnek magas láza van és magas gyulladásos mutatói vannak. Az atipikus tüdőgyulladás lefolyása fokozatos lehet, hosszan tartó köhögéssel, enyhén emelkedő hőmérséklettel, fáradtsággal, étvágytalansággal, izzadással, magyarázta az orvos.

Figyelmeztető jel lehet a folyamatosan romló állapot. Az orvos szerint ebben az esetben a kezelésnek viszonylag hosszú távúnak kell lennie.

Az atípusos tüdőgyulladás általában nem igényel kórházi ellátást, és a lefolyása is jóval enyhébb, ezért nevezik gyakran járó tüdőgyulladásnak. A páciensek általában kis nehézségekkel, de el tudják látni mindennapi feladataikat. A tüneteik különbözhetnek egy típusos fertőzéstől az alábbiak szerint; krónikus száraz köhögés, bizonytalan izom-mellkasi fájdalom, hangsúlyos fejfájás, hőemelkedés, fülfájás és torokfájás.

​„A tüdőgyulladást úgy kell kezelni, hogy ne alakuljon ki szövődmény, ne kerüljön sor a gyulladás súlyosbodására” - tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.