2020. április 1., 09:07

Április 1. - bolondok napja

Tájainkon is szokásban van, hogy a mai napon egymást megtréfálják, lóvá teszik az emberek. Úgy is mondhatnánk, apró vicces lódításokkal teszik kellemesebbé egymás napját az ismerősök, amikor egy kis huncutságért igazán nem kell a szomszédba menni és április bolondjává teszik a másikat.

Fotó: pixabay.com

Az április bolondja szokás eredete nem tisztázott, de az biztos, hogy több országban is elterjedt. Egyik magyarázat szerint kelta népszokás volt, hogy április 1-éjén vidám, bohókás ünnepet ültek. Mások úgy vélik, hogy IX. Károly francia király egyik rendeltéből ered, ki 1564-ben az új évet április 1-jéről január 1-jére rakatta. Ennek nyomán az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de április elsején ezentúl már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

Faluhelyen a gazdasszonyt azzal szokták megtréfálni, hogy menjen fel a padlásra, mert egy fészekaljnyi tojást talál ott, vagy újabb kori szokás, hogy valakit kiküldenek a postáshoz, aki pénzt vagy ajánlott levelet hozott neki, miközben ez persze nem igaz.

Amikor kiderül a turpisság, szokás azt mondani a lóvá tettnek: Április szamara, május bolondja! Használjuk ki a mai napot, hogy néhány vidám percet szerezzünk azoknak, akiket szeretünk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.