2021. május 8., 14:20

Anglia nemzeti kincse – 95 éves Sir David Attenborough

A tévénézők között bizonyára sokan vannak, akik számára nem ismeretlen Sir David Attenborough neve és alakja, hiszen remek tudományos ismeretterjesztő filmjeit gyakran láthatták a tévé képernyőjén.

Attenborough és Vilmos herceg
Fotó: TASR
Sir David Attenborough és Vilmos herceg

Londonban született 1926. május 8-án. Gyermekkorát Leicesterben, az egyetem kollégiumában töltötte, ahol édesapja igazgatóként tevékenykedett. Idősebb, Richard nevű testvére a filmiparban dolgozott, John Michael nevű öccse az Alfa Romeo autógyár igazgatója volt.

David már gyermekkorában kövületeket, ásványokat és egyéb természeti képződményeket gyűjtött. A Cambridge-i egyetemen geológiát és zoológiát tanult. Ezt követően a királyi haditengerészetnél szolgált két évet. Miután leszerelt eleinte ismeretterjesztő gyermekkönyvekhez írt szövegeket, majd a televíziózás csábította el, jóllehet akkoriban még nem is volt saját tévékészüléke. A képernyőn kezdetben nem szívesen mutatkozott, mivel túl nagyoknak találta a fogait.

Különböző vitaműsorok és tudományos vetélkedők producereként tanult bele a szakmába. Hamarosan olyan sorozatokat kezdett „gyártani”, amelyek a londoni állatkert lakóinak életét mutatták be, később érdekes útifilmeket rendezett. Az 1960-as években a BBC kettes csatornájának vezetőjeként fokozatosan elérte a nézői szám növekedését, miután sokféle érdekes ismeretterjesztő és szórakoztató műsort kínált, amelyekben a színháztól kezdve, a régészeten át egészen a természettudományokig és a sportig minden megtalálható volt. A BBC 2 lett az első színesben közvetítő brit tévécsatorna.

Mivel a műsorok előkészítése és szervezése sok idejét rabolta el, megvált igazgatói tisztségétől és a saját műsorok készítésére tért át. Számos emlékezetes sorozatnak volt a szerkesztője és műsorvezetője és azzal, hogy a leglehetetlenebb helyeken és helyzetekben igyekezett közelről bemutatni a növények és állatok életét, a természet megannyi csodáját egy idő után nagyon népszerű lett a nézők körében.

Ismeretterjesztő filmjeinek és gyakran tucatnyi folytatásból álló filmsorozatainak száma közeledik a százhoz. A legismertebbek ezek közül az Élet a Földön, Az élő bolygó, A növények magánélete, A madarak élete, Látlelet a Földről, Az élet megpróbáltatásai.

David Attenborough
Fotó:  TASR
Sir David Attenborough
Sok filmjét nem is láthattuk a magyar csatornákon, de a magyar változatokban két kiváló színész kölcsönözte hangját Attenboroughnak: 2010-ben bekövetkezett haláláig Végvári Tamás, azt követően pedig Szersén Gyula volt a szinkronhangja. Attenborough nemcsak narrátorként, hanem gyakran közvetlen résztvevőként szerepelt ezekben a filmekben. Emellett számos könyvet is írt, sok esetben a filmek alapján. Ezekből közel húszat magyarra is lefordítottak.

Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. 1985-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte, húsz évvel később, 2005-ben az Order of Merit rendet adományozott számára, amely feljogosította arra, hogy tagja legyen annak a legfeljebb 24 élő tagot számláló testületnek, amelyben a tudomány, a művészet, a katonai szolgálat vagy a kultúra támogatása terén kimagasló tevékenységet kifejtő személyek foglalhatnak helyet. Még egy új hangyászsün fajt is elneveztek róla: Zaglossus attenboroughi.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.