2019. július 17., 12:16

Angela Merkel ma 65 éves

Ma ünnepli 65. szülinapját Angela Merkel német kancellár, Németország első női kormányfője.

Angela Merkel
Fotó: TASR

Angela Merkel 1954. július 17-én született Hamburgban Angela Dorothea Kasner néven. Apja berlini származású evangélikus lelkipásztor, anyja hamburgi latin–angol szakos tanárnő.

A világ egyik legbefolyásosabb emberének tartják, egyben a legbefolyásosabb nőnek. Az Európai Unió politikájára gyakorolt hatása meghatározó (volt?). 

A Lipcsei Egyetemen végzett fizika szakon, majd 1986-ban Prágában megszerezte „a természettudományok doktora” címet kvantumkémiai témában íródott disszertációjával. 

1977-82 között Ulrich Merkel felesége volt, akinek a nevét megtartotta. 1998-ban Joachim Sauerrel, a Humboldt Egyetem professzorával kötött házasságot. Gyermekei nincsenek. 

A kancellár

 Politikai pályafutása a közép-európai rendszerváltás évében, 1989-ben kezdődött, amikor belépett a Demokratikus Ébredés (Demokratischer Aufbruch) nevű ellenzéki mozgalomba. Miután a mozgalom egyesült a CDU-val, Merkel automatikusan a kereszténydemokrata párt tagja lett. 1990 decemberében közvetlen választás útján pedig a Bundestag képviselője. 

1991 és 1994 között a Helmut Kohl vezette német szövetségi kormány ifjúsági és nőügyi minisztere volt. Felfedezőjének Kohlt tartják. 

2005. május 30-án Angela Merkel a CDU/CSU szövetség kancellárjelöltje, Gerhard Schröder szociáldemokrata (SPD) kancellár fő kihívója lett. Majd november 22-én kancellárrá választották. Így lett a második világháború utáni Németország második nagykoalíciójának vezetője, egyúttal az első női kancellár is az ország történetében. Emellett Merkel az első keletnémet származású kancellár. 

A 2017-es szövetségi választásokon pártja jelöltjeként ismét versenybe szállt a kancellári címért és újabb négy évre kancellár lett. 

Reagálása az európai migrációs válságra

 2015 augusztusának végén Merkel nyilatkozatot tett közzé, mely szerint „Németország minden szíriai migránst befogad”. Merkel szerint Európának erkölcsi és jogi kötelessége, hogy a valódi menekülteket befogadja. A legtöbb migráns célpontja Németország. 2015. szeptember 6-a óta ezrével özönlenek az országba. Ezzel kezdődött lassú politikai agóniája, noha minderről sem ő, sem pártja nem volt hajlandó tudomást venni. 

Végül a CDU 2018. október 29-i kongresszusán bejelentette, hogy a decemberi választásokon nem pályázik a párt elnökségére és 2021-ben a mandátuma lejártával a kancellári posztra sem. Egyre gyakrabban különös, közelebbről nem tisztázott egészségi problémák is jelentkeznek nála. Talán erre hivatkozva szeretne elegánsan távozni a közéletből.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.