2019. november 15., 17:13

Amikor egy üveg borért egy lakás árát kérik

Futólag, egy-egy érdekes hír erejéig szinte mindannyian találkoztunk már velük. A valós életben viszont már jóval kevesebben láttuk őket. Olyanok pedig valószínűleg nemigen vannak köztünk, akinek az asztalára vagy poharába is került volna már olyan exkluzív ital, amelynek palackjáért több ezer vagy több tízezer eurót kérnek. Ha ízeikben nem is, legalább áraikban összehasonlítottunk néhányat.

drága  alkohol
Galéria
+6 kép a galériában
Louis XIII - Remy Martin (2500 €)

Az ital a Remy Martin egyik legexkluzívabb palackja. Ennek a viszonylag ismertebbnek számító, több filmben is szerepet kapott, konyaknak a története több száz évre nyúlik vissza. 1841- ben Paul-Emile Rémy Martin vette át az üzlet irányítását és családi név alatt kezdte árusítani a konyakot.  Az ital kiszerelését XIII. Lajos flaskájáról mintázták, melyet a jarnacai csatában viselt. A konyakot Grande Champagne régiójában állítják elő, a szőlőtermesztéstől a a bor lepárlásáig. A végső keveréket több mint 1200 különböző párlatból keverik ki, ezeket 50-től egészen 100 évig érlelik. Akinek volt már alkalma megkóstolni ezt a nedűt, arról számolt be, hogy aromájában a maracuja, a gyömbér, az aszaltszilva, a jázmin és egy leheletnyi rózsa is érezhető.

The Balvenie, 40 éves whiskey (4000 €)

The Balvenie szeszfőzdét a Grant család alapította 1892-ben, Skóciában. A gyártó szerint az ital különlegessége a saját termesztésű alapanyagokban, a hagyományos előállítási módban, és a jelenlegi keverőmester, David Stewart szakértelmében rejlik. Utóbbi különösen megmutatkozik ennél a 40 éves whyskeynél, melyből csak 21 üveggel állítanak előtt évente. A keverék alapját képező különböző párlatokat tölgy- és cseresznyefa hordókban érlelik éveken keresztül, míg létre nem jön jellegzetes íz világuk, amely a narancsvirág, a vanília és a gyömbér aromáit idézi.

Beluga Epicure vodka (12 200€)

A Beluga évek óta az orosz vodkák legdrágábbikának számít, már sorozatgyártott palackjaiban is, de az ezeknél exkluzívabb tartalomra vágyóknak is van mit kínálniuk. Az Epicure, amely egy egyedi palackozású vodka a Beluga szeszfőzde és a francia Lalique kristály- és ékszergyártó cég együttműködéséből született. Az üvegeket Franciaországban, kézzel készítik, majd Szibériába küldik palackozásra. Az üvegbe egy történelmi recept ihlette vodka került, melyet vaníliával és mézzel ízesített búzából állítottak elő. Összesen csupán 1000 palackot gyártottak belőle.

Legacy - Angostura (22500 €)

A világ alighanem legdrágább rumja, melyet a Karib-térség vezető rum előállítója az Angostura kevert ki a márka hét legritkább és legértékesebb rumjából. Az üveg kézzel készített, ezüstdugóján egy ritka, Trinidad szigetéről származó pillangó látható, ami a rum keletkezési helyét szimbolizálja. A keveréket további hat évig érlelték egy 200 literes tölgyfahordóban. Az elkészült italban állítólag a szárított trópusi gyümölcsök, a fahéj, és a szegfűszeg aromája érződik.

Armand de Brignac Gold Midas (60 000 €)

A 12. és a 13. generációs francia bortermelők, Jean-Jacques Cattier és fia, Alexandre nagy álma volt egy olyan kiváló minőségű pezsgő készítése, amely Champagne régió legjobbjai között is a legjobb. A pezsgőt Midasz király mítosza ihlette, aki mindent, amit megérintett arannyá változtatott. A hatalmas 45 kilogrammos, 30 literes, kézzel készített üveg a világ állítólag legjobb pezsgőjét tartalmaza. A pezsgő 40 százaléknyi Pinot Noir, ugyanannyi Chardonnay és egyötödnyi Pinot Meunier keveréke. A végtermék a gyártó szerint egy komplex, testes, friss és élénk ital, amely virágokra emlékeztető íz világgal rendelkezik.

 

Ampoule - Penfolds (150 000 €)

1844-ben nyitotta meg kapuit a Penfolds borászat, amely mára Ausztrália leghíresebbjének számít. A listánkban szereplő italok közül az ő boruk a legdrágább, a 2012- ben megjelent Ampoule-ból csupán 12 palackot állítottak elő. Minden egyes palacknak külön hitelességi bizonyítványa van, ezt a márka fő borásza, és az üvegek megalkotásában résztvevő kézművesek írtak alá. A borban állítólag intenzíven érezhetőek a fekete ribizli, a sötét csokoládé és az édesgyökér ízei, melyek együtt adják a bor tökéletes harmóniáját.

drága  alkohol
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.