2019. október 6., 14:39

Amerikai katonának adja ki magát a csaló - így csikarja ki a nőktől a pénzt

A tornaljai nő az interneten ismerkedett meg a magát amerikai katonának kiadó férfival.

online csalás
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: iStock

Az ábránd az amerikai katonával való közös életről sokba került.

A férfi az interneten Arjun Solanki és John Miller néven próbál szerencsét a hölgyeknél, amerikai katonának kiadva magát, aki békemisszió keretében Irakban szolgál.

A férfi több mint 1 900 eurót csalt ki egy tornaljai hölgytől, azt állítva. hogy a békefenntartó misszióból csak így léphet ki. A hölgy annak reményében, hogy új életet kezdhet az amerikai katonával, átutalta a pénzt a férfi által megadott bankszámlára, tájékoztatott az esetről Mária Faltánová a besztercebányai rendőrség szóvivője.

A rendőrség az eset kapcsán csalás elkövetésének ügyében vizsgálódik. 

Vigyázat! Romantikus átverések

A szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azon dolgozik, hogy felvilágosítsa az embereket ezekről az online romantikus csalásokról, amit bizalommal való visszaélésnek is.

Az Amerikai Hadsereg Bűnügyi Nyomozó Különítménye (CID) is felhívja figyelmet arra, hogy legyenek óvatosak, ha magukat Afganisztánban vagy más tengerentúli országban szolgáló amerikai katonának kiadó személlyel leveleznek. 

Fotó:  iStock

Gyanús jelek
  • Gyanakodjon, ha egy olyan ember, akivel személyesen soha sem találkozott, nagyon hamar szerelmet vall és azonnal „my love,” „my darling” vagy hasonló gyengéd megszólítással illeti, azt állítja, hogy már alig várja, hogy együtt legyenek.
  • Gyanakodjon, ha azt állítja, hogy békefenntartóként dolgozik, szülei, felesége már nem él, gyermekére más vigyáz, és hogy ő egy erkölcsös, becsületes nőre vágyik.
  • Gyanakodjon, ha biztonsági okokra hivatkozva kerüli, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek, vagy ha azt ígéri, hogy egy diplomatával küldet Önnek valamit (ékszert, pénzt, stb.)
  • Ha soha nem sikerül beszélniük telefonon és azt állítja, postai levelet sem írhat vagy kaphat, gyanakodjon! A tengerentúlon szolgáló katonáknak gyakran van postacíme, és e-mail ide vagy oda, mindig örülnek egy fizikai levélnek.
  • Gyanakodjon, ha a magát amerikai katonának kiadó személy sok angol nyelvtani és helyesírási hibával ír, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban született és nőtt fel.
  • Gyanakodjon, ha azt kéri Öntől, hogy küldjön pénzt vagy bármi mást egy harmadik, kívülálló személynek vagy cégnek. Gyakran a cég ugyan létezik, de nincs tudomásuk a csalásról.
  • NE KÜLDJÖN PÉNZT! Legyen különösen elővigyázatos, ha azt kéri Western Unionon keresztül küldjön neki pénzt utazási, orvosi, kommunikációs költségekre, vagy akár házassági dokumentumok megszerzésének fedezésére. Ha mégis pénzt utal, figyelmeztetjük, hogy annak a visszaszerzésére az esély körülbelül nulla.
  • A sok negatív állítás a hadseregről, valamint arról, hogy a tengerentúli katonák hiányt szenvednek a támogatás és szolgáltatások terén, nem felel meg a valóságnak. Nézzen utána a tényeknek! 
Tények
A katonák és szeretteik nem pénzért váltják meg a katonák éves szabadságát.
Egy katona részére senkinek nem kell eltávozási engedélyt kérni.
Egy tiszt nem fog Önnel levelezni egy katona szabadságát illetően.
Egy tiszt nincs fent internetes társkereső oldalakon.
A katonáknak a szabadságuk kivételéért nem kell pénzt vagy adót fizetniük.
A katonáknak nincs szükségük engedélyre a házassághoz.
A katonáknak nem kell fizetniük azért, hogy előrehozott nyugdíjba mehessenek.
A katonáknak van egészségügyi biztosításuk, ami fedezi az ő és közvetlen családtagjaik kezelését egészségügyi intézményekben világszerte. Így nem szükséges, hogy a kórházi és egyéb kezelési költséget a katonák családtagjai, barátai fizessék.
Katonai repülők nem szállítanak magántulajdonban lévő járműveket.
A hadsereg gazdasági irodáinak nem feladata, hogy segítse a katonákat bármilyen tétel vásárlásában, eladásában.
A háborús övezetekben kiküldetésben szolgáló katonáknak nincs szüksége arra, hogy a hadseregen kívüli bármilyen magánszemélytől pénzt kérjenek a csapatok étkeztetésére és elszállásolására.
Kiküldetésben lévő katonák nem találnak nagy pénzösszegeket, amiknek az országból való kimentésére az Ön segítségére lenne szükség.
online csalás
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.