Alkotmánybíróság: csökkenhet a minimálnyugdíj

hirek.sk 2017. február 16., 14:09
KASSA. Az Alkotmánybíróság szerdai zárt körű ülésén elutasította a 66 parlamenti képviselőből álló csoport javaslatát, hogy minősítse alkotmányellenesnek azon személyek minimálnyugdíjának a csökkentését, akik a szociális biztosításról szóló, 2015-ös évi törvénymódosítás értelmében a II. nyugdíjpillérben takarékoskodnak.

A törvénymódosítást már jóváhagyta a parlament, Andrej Kiska köztársasági elnök azonban nem volt hajlandó aláírni. A törvényhozás 2015 júniusában újból jóváhagyta a jogszabályt, megtörve Kiska elnöki vétóját, a módosítás pedig hatályossá vált. Ezt követően fordult a 66 parlamenti képviselőből álló csoport az Alkotmánybírósághoz.

A módosítást kifogásolók szerint a módosítás olyan minimálnyugdíjat vezet be, amely magasabb a létminimumnál csak azért, hogy a nyugdíjas ne szoruljon az anyagi szükséghelyzetben levőknek nyújtott támogatásra. Másrészt lehetővé teszi ezen minimálnyugdíj csökkentését olyan esetben, ha a nyugdíjas a II. nyugdíjpillérben volt biztosítva, amit a képviselők diszkriminatívnak tartanak.

A törvénymódosítás előterjesztője azzal érvelt, hogy a polgár az öregségi nyugdíjbiztosítási alapba nem fizeti be az öregségi biztosítással kapcsolatos teljes összeget, mivel annak adott része a II. nyugdíjpillérbe kerül.

Az Alkotmánybíróshoz fordult képviselők rámutattak, hogy a törvénymódosítás alapján a minimálnyugdíjra való jogosultság az alkotmány értelmében az idős kori anyagi biztonságra vonatkozó alapjog részévé vált. Emiatt a polgárok minimálnyugdíjra vonatkozó jogát az egyenlőség és a diszkriminációmentesség elve alapján, illetve az alapvető jogok érvényesítésének sérelme nélkül kell szavatolni. Az ő jogi véleményük szerint a megtámadott rendelkezés ahhoz vezet, hogy a minimálnyugdíjra vonatkozó jog a polgárokra egyenlőtlen és diszkriminatív feltételek mellett vonatkozik majd.

Ezenkívül a jogszabály egyes polgárok minimálnyugdíjra vonatkozó jogának megsértéséhez vezet csupán amiatt, hogy éltek az öregségüket megfelelő anyagi módon biztosító alapvető törvényes jogukkal.

Úgy vélik, hogy a nyugdíjasok ily´módon történő diszkriminatív megkülönböztetésére és az egyenlőtlen bánásmódra csak azért, mert ők éltek az egyik alapvető jogukkal, semmiféle legitim és megvédhető indok nem létezik.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS