Akik divattörténelmet írtak

BK 2019. június 09., 17:02

Annak ellenére, hogy a nők sokkal többet költenek divatcikkekre és általában tájékozottabbak a divat világában, mint a férfiak, mégsem volt mindig egyszerű dolguk ebben a szakmában. 

Fotó: Facebook

A legnagyobb női divattervezőknek, akiket ma ikonokként emlegetünk, nagyon keményen meg kellett dolgozniuk az érvényesülésért. Igyekezetük azonban meghozta a gyümölcsét, és az idő őket és a tehetségüket igazolta. Ezeknek a nőknek a stílusából tervezők ezrei merítenek ihletet napjainkban is. Mindannyian másért különlegesek.

Coco Chanel

Gabrielle Chanel egy árvaházban nevelkedett. Sivár, ingerszegény környezetben élt, ahol csak az álmodozásban élhette ki a kreativitását. Chanel nevetségesnek tartotta, hogy a nők túldíszített, óriási kalapokat hordanak, ezért minden kapcsolatát kihasználva üzletet nyitott, ahol a saját maga tervezte kalapokat árulta. Ez nagy áttörés volt, hiszen Gabrielle kalapjai egészen újszerűek voltak. Elegánsak, egyszerűek. Annak ellenére, hogy a kor divatjának egyáltalán nem hódolt be, rövid időn belül mindenki ilyen fejdíszeket akart. Gabrielle megjelenése olyannyira makulátlan volt, hogy nők tucatjai próbálták utánozni. A kalapok után elsősorban a modern, dolgozó nők számára tervezett ruhákat, ami szintén szokatlan volt, hiszen abban a korban a nőknek tervezett ruhák kényelmetlenek voltak és csupán esztétikai funkciójuk volt.  Ő megtörte a hagyományt, és megalkotta a tökéletes utcai viseletet, ami nem akadályozta a nőket a mozgásban. Gabrielle Chanelnek számos ikonikus darabot köszönhetünk. Többek közt a kis fekete ruhát, amely minden alkalomra tökéletes választás, az aranygombos kosztümöt, az örök klasszikus steppelt kézitáskát, valamint a fekete, fehér vagy bézs orrú cipőket.

Mary Quant

Ma már teljesen természetes, hogy rengeteg nő visel miniszoknyát. Ez azonban elképzelhetetlen volt egészen addig, amíg a tervező, Mary Quant egyszer véletlenül túl rövidre nem vágta az anyagot, amivel dolgozott. A legenda szerint így készült az első miniszoknya. Sokan úgy gondolják, hogy Mary tudatosan szerette volna megadni a nőknek azt, amire annyira vágytak, a szabadságot. Sokan obszcén rongynak nevezték a darabot, magát a divattervezőnőt pedig erkölcstelennek. A nagy nyomás miatt pedig finomítani kellett az összhatáson. Így jött a lágy, áttetsző, mégis valamit takaró harisnyák ötlete, és így vált a miniszoknya annyira szalonképessé, hogy 1996-ban maga a királynő is elismerését fejezte ki, és érdemrenddel tüntette ki Mary Quantot. A 20. század egyik legnagyobb, legmerészebb újításává vált az ötlete, ami a szabadságot, kényelmet, nőiességet hangsúlyozza. Mary Quant nemcsak a ’60-as évek divatdiktátora lett, hanem a divattörténelembe is beírta magát.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood neve összeforrt a punk korszak kialakulásával, mivel az első, mai napig nyitva tartó butikját a Sex Pistols menedzserével hozta létre. Az extravagáns kollekcióival első pillanattól kezdve teljes mértékben forradalmasította a konzervatív brit divatot. A punkok jellemző darabjait utcai viseletté alakította. A szakadt ruhákat, skót szoknyákat, szegecseket, láncokat és bőrkabátot forradalmasította.

Képgalériánk:
Fotó: Facebook

Vivienne korai punkkorszaka után a történelemből inspirálódott. A hagyományos 17. századi szabásvonalat és az ősi népi viseletet ötvözte saját stílusával, így teremtve meg a fiatalos, aszimmetrikus darabokat. A derékhangsúlyos darabok is nagy kedvencei voltak egyidőben, ezért még a krinolinszerű szoknyákat is beiktatta egy-egy kollekciójába. 

Miuccia Prada

Kevesen tudják Miuccia Pradáról, akit napjainkban a divatvilág egyik legkiemelkedőbb alakjaként emlegetünk, hogy pantomimművésznek tanult, majd politikatudományt hallgatott és a nők jogaiért is harcolt. Kreativitása sokrétű, már-már kettősség jellemzi, és éppen ezért csodálatos. Mivel sosem érezte úgy, hogy egy stílus ki tudja fejezni ötleteit, két márkát alapított. A Miu miu egyszerű, naiv, fiatalos és közvetlen márka, a Prada pedig bonyolult, átgondolt, szofisztikált és maximálisan kidolgozott. Miuccia újragondolta a luxus fogalmát, és lehetővé tette, hogy az igényes öltözködés már ne csak az arisztokrata réteg kiváltsága legyen.

Carolina Herrera

Carolina Herrera karrierje kezdetén legtöbb divattervező társának szöges ellentéte volt. A lázadás tőle a legeslegtávolabb állt. Világéletében irtózott mindentől, ami lezserséget sugall. Kifejezetten undorítónak tartja a slamposságot, a koptatott anyagokat és a retró stílust. Kollekcióiban sem fedezhető fel semmi, ami ne lenne maximálisan kifinomult és elegáns. Magát a tervezőt, kollekcióit is a fegyelem, a maximalizmus és a tökéletesség jellemzi. Neki köszönhetjük az A vonalú szoknyákat és a fehér gombos, szigorú tartású blúzokat, amelyek egy nő szekrényéből sem hiányozhatnak.

Herrerát az érett, magabiztos, sikeres nők tervezőjének is nevezhetnénk, aki mindig az egyszerűségre, hordhatóságra törekedett, és messziről kerülte az eltúlzott szabásokat és mintákat. Ma már nincs olyan vörös szőnyeges esemény, ahol ne találkozhatnánk az általa készített gyönyörű ruhákkal. Világsztárok és politikusok egyaránt imádják. A tervező egyik legnagyobb elismerésként azt élte meg, amikor Jackie Kennedy lánya, Caroline Kennedy felkérte, hogy tervezze meg az esküvői ruháját.

 Megjelent a Magyar7 2019/23.számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS