2023. december 10., 16:38

Aki kölcsönből akarja finanszírozni a karácsonyt, csúnyán ráfizethet

December kétségkívül az év anyagilag legmegterhelőbb hónapja. Sokba kerül a karácsony már akkor is, ha viszonylag szerény ajándékkal lepjük meg szeretteinket. Hát még, ha nagyot merünk álmodni, ám a bankszámlánkon vagy a pénztárcánkban alig fityeg pár euró. Sokan ilyenkor kölcsönökbe verik magukat, csakhogy méltó ajándékot vehessenek. Az ilyen, sokszor kifejezetten felelőtlen döntésre, viszont csúnyán rá lehet fázni.

pénz - nyugdíj
Fotó: pixabay.com

A karácsonyi hitelfelvétel főleg az utóbbi években terjedt el. Nem egyszer azok választják, akiknek már amúgy is van adósságuk, egy-két kölcsönük. Pedig a napnál is világosabb, hogy a rövid ideig tartó öröm miatt egyszerűen nem éri meg ekkora kötelezettséget venni a nyakunkba. Ráadásul nem annyit fizetünk vissza, mint amennyit felvettünk, hanem annál jóval többet.

A fogyasztói hitelek kamatai a bankoknál jelenleg 4,69 % és 12,9 % között mozognak. Különösen veszélyes a nem banki társaságoktól való pénzkölcsönzés. Itt a hitelek kamatai még magasabbra rúgnak, 6,9 % -tól egészen 25 %-ig terjedhetnek.
Fogyasztói hitelek magas kamatra

Úgy tűnik, a kijózanodás kora véget ért, és egyre nagyobb számban veszünk fel fogyasztói hiteleket. Ezek mennyisége lassan eléri a járvány előtti, 2019-es értékeket.

Ennek persze több oka van. Az egyik, hogy sokkal nehezebb most jelzáloghitelhez jutni, mint néhány évvel ezelőtt. Ezt sokan felhasználták például lakásfelújításra is. Ráadásul a fogyasztói hitelek kamatai lassabban és kevésbé emelkedtek, mint a jelzálogoké.

A Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint napjainkban a jelzálogkölcsönök kamatai átlagosan 4 százalék körül vannak, a fogyasztói hiteleké pedig 9 százalék körül. Két évvel ezelőtt viszont még 1 százalékos kamatra lehetett felvenni jelzáloghitel, a fogyasztói hitelek kamata pedig 7 százalék volt.

Megéri adósságba verni magunkat?

Érdemes alaposan megfontolni, ér-e annyit a karácsony, hogy emiatt kölcsönbe verjük magukat.  Ha józan ésszel gondolkodunk, szinte biztosan nem. Ha nincs félretett pénzünk, vagy nem spóroltuk össze az ajándékra valót, ne verjük magukat felesleges költségekbe. Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.

Hirtelen felindulásból nem ajánlatos vásárolni, mert olyankor könnyen rossz döntéseket hozunk, és adósságba verhetjük magunkat.

Inkább legyen szerényebb az ünnep, és akkor januárban nem kell azzal szembesülnünk, hogy van egy plusz kiadásunk.

Csak óvatosan a részletre való vásárlással! A boltosoknak minden eladó és akár már néhány mondattal rá tudnak venni bennünket, hogy az áhított dolgot részletre vegyük meg, aminek a fizetését például három hónappal el is odázhatjuk. Az új évben ugyanis könnyen szembesülhetünk azzal, hogy a részlet összegét egy sokkal fontosabb dologra is el tudnánk költeni.  

Ha a kamatmentes részletfizetést választjuk, akkor sem biztos, hogy jól járunk. Ha ugyanis nem tartjuk be a feltételeket, a fizetési ütemtervet, és például fizetésképtelenség miatt alacsonyabb összegben fizetjük be a részletet vagy megkésünk a befizetéssel, utána már a tartozást a megszokott kamattal fizetjük vissza. És az nem mindig alacsony!

Csalóka, sőt becsapós lehet a hitelkártya vagy az engedélyezett folyószámlahitel, vagyis mínuszba menés a folyószámlán is. Egy dolog, hogy eldöntjük, az elköltött pénzt mihamarabb visszajuttatjuk a számlára, a másik meg, hogy ez sokszor bizony nem sikerül.

A pénzt mindig könnyebb leemelni a számláról, mint visszatenni. És itt is magas kamatokra számíthatunk.

A fogyasztói hitelek felvételének mérlegelésekor nem árt, ha a kamatok mellett gondolunk a magas illetékekre is. Pár száz eurós tételnél egyáltalán nem éri meg fogyasztói hitelt felvenni. A másik veszélye ezeknek a hiteleknek az, hogy hajlamosak vagyunk a kellő összegnél többet kölcsönözni, ami így még hosszabb időre jelenthet komoly érvágást a családi költségvetésünkben.

Ha például 1000 eurós fogyasztói hitelt veszünk fel 6 százalékos kamatra egyéves futamidővel, akkor a havi részlet 86,07 euróra jön ki, ennyit kell befizetnünk. A kamatokra csaknem 33 eurót fizetünk.  Ha nem banki szubjektumhoz folyamodunk kölcsönért, akkor a 14,9 százalékos kamat mellett ugyanennyi időre a havi részlet 90,21  euróra jön ki és a kamatokra 83 eurót fizetünk.

Ha a hitelkártyánkról költenénk el ezt a pénzt, és csak egy év múlva tennénk vissza, már csaknem 200 eurót fizetnénk rá. Épp ezért nagyon fontos, hogy minél előbb visszategyük a kivett pénzösszeget.

Summa summarum, érdemes alaposan átgondolni, megéri-e a drága karácsonyi ajándék, ha utána még hosszú hónapokig vagy akár évekig is nyögjük a havi részleteket. Nem éppen kellemes érzés, amikor januárban jön a kijózanodás és azzal szembesülünk, hogy amúgy is szellős számlánkról be kell fizetnünk az első részletet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.