2022. július 28., 09:53

A világon elsőként igazoltak szent ereklyét magyar kutatók

A Magyarságkutató Intézet és a Szegedi Tudományegyetem kutatói igazoltak először a világon szent ereklyét: A Győri Szent László Herma Szent László koponyáját őrzi.

Szent László Herma, Győr
Fotó: wikimedia.org

A genom elemzések egyértelműen jelezték, hogy Szent László genomja jóval magasabb keleti, Ázsiai örökséget tartalmaz, mint a többi királyi családtagé,

akikben a dinasztikus házasságok során ez már kimutathatatlan szintre hígult. Így például III. Bélának és az unokájának genomja már a mai magyarokéhoz és horvátokéhoz hasonlít legjobban. A legnagyobb felbontású (úgynevezett qpAdm) elemzések azt mutatták, hogy Szent László genomjának keleti összetevője megegyezik a kutatócsoport által nemrég azonosított, a honalapító elitre jellemző komponenssel, amely körülbelül 15%-át teszi ki a lovagkirály genomjának.

Ez az eredmény alátámasztja a Turul nemzetség és a magyar honalapító elit közös származását

és cáfolja azt a lehetőséget, hogy - egyes elméletekkel szemben - az Árpád-ház egy idegen származású uralkodó család lehetett volna, akit egy külső hatalom ültetett a magyarok élére.

A kutatás adatai egybevágnak a Képes Krónikában is olvasható információkkal,

melyek szerint a honalapító magyarok maguk közül választottak hét vezért, a leggazdagabb és legnagyobb hatalmú vezér pedig a megyer törzsből Árpád, Álmos fia volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.