cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. december 31., 15:52

A világ legkülönösebb szilveszteri szokásai

A nagyvilágban a klasszikus tűzijáték mellett sok helyen nagyon szokatlan szilveszteri hagyományok vannak. A mondás szerint: ahány ház - vagy éppen ország, annyi szokás. Alább néhány igen különös újévi szokás következik.

szilveszter
Fotó: Pixabay
Fehéroroszország

Férjjósló kakas

Ki megy legközelebb férjhez? Ez szerte a nagyvilágban igen fontos kérdés a hajadonok körében. Innen ered a fehérorosz szokás, melynek lényege, hogy az eladósorban lévő lányok felsorakoznak, majd mindegyikük letesz maga elé egy kis halom kukoricát, és jöhet a kakas.

Akinek a kukoricájából először csipeget a tarajos baromfi, az az újévben biztosan férjhez megy.

kakas
Fotó:  Pixabay
Oroszország

Pezsgőivás hamuval

Az oroszoknál a kívánságainkat kell egy darab papírra leírni, amiben eddig semmi különös nincs. Az érdekesség ezután következik, ugyanis

a papírt elégetik, majd a hamut egy pohár pezsgőbe szórják és még éjfél előtt megisszák.

pezsgő
Csehország

Jóslás az alma magházából

A csehek újévkor egy félbevágott alma magházából próbálják meg kiolvasni a jövőt. 

A magok csillagalakba rendeződve a jó szerencsét jósolják, de ha kereszt alakba rendeződnek, akkor szerencsétlenség érheti a házat.

alma
Fotó:  habostorta.hu

Jóslás a házasságról

Újévkor a cseh hajadonok leveszik az egyik cipőjüket, és a válluk felett a hátuk mögé hajítják, így jósolnak a házasságról: ha a cipő a bejárati ajtó irányába esik, a következő évben férjhez mennek.

Ha viszont berepülne az ajtón és mindenki kiszalad a házból, nem valószínű, hogy egyhamar elkel a hölgy…

Bulgária

Újévköszöntés somfaággal

A legjellegzetesebb újévi szokás Bulgáriában a szurvakane (újévköszöntés somfaággal).

Január 1-én a 12 évesnél fiatalabb gyerekek csoportokba verődve körbejárják a rokonokat és az ismerősöket, és felfűzött pattogatott kukoricával, szárított gyümölcsökkel, fémpénzekkel, gyapjúval díszített somfaágakkal ütögetik őket, miközben köszöntő versikéket mondanak, amelyekkel egészséget és bőséget kívánnak az új esztendőre. A felnőttek apró ajándékokat adnak viszonzásul a gyerekeknek.

Bulgáriában az újév beköszöntét jelentő óraütést követő 2-3 percre leoltják a villanyt. Ilyenkor  szabad teret adnak az újévi csókoknak.

Jóslás az újévi tortából

Ezt követően a háziasszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

Románia

Tánc medvebőrbe bújva

Romániában van egy régi, de az elmúlt években egyre népszerűbbé váló vidéki újévköszöntő hagyomány. E szerint

az emberek medvebőrbe bújnak, házról házra járnak, és táncolnak, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket.

medve
Fotó:  MTI
Alpesi országok

Cipős jóslás

Az alpesi országokban hajdan fiatal lányok és fiúk kiültek a ház nyitott ajtaja elé, háttal a bejáratnak, és a vállukra dobtak egy cipőt.

Ha a cipő az orrával befelé nézett, azt jelentette, hogy még egy évig itt fognak lakni, ha viszont kifelé nézett, akkor a jóslat így szólt: a következő hónapokban megtalálod a párod, és elköltözöl a szülői házból.

Gonosz démonok elűzése

Az alpesi hegyek között egyes helyeken a mai napig újévi énekesek járnak házról házra, a lakókat és persze az új évet köszönteni.

Egy régi szokás szerint az esztendő első napján kitakarították és kifüstölték a házakat és az istállókat, hogy elzavarják az ott rejtőző gonosz démonokat.

A legtöbb faluban ezt a szertartást rémisztő boszorkánynak, krampuszasszonynak öltözött „takarítónők" végezték. 

Németország

Ugrás a boldogságba

Észak-Németországban régebben elterjedt szokás volt, hogy szilveszterkor

röviddel éjfél előtt felállt az ember egy székre. Éjfélkor pedig az első harangütésnél leugrott róla, így szimbolikusan beleugrott a boldogságba.

Írország

Merről fúj a szél?

Írországban szilveszterkor jósolják meg az ország politikai jövőjét.

Amennyiben újév előtt nyugati szél fúj, akkor gazdagság és jóllét vár az országra, amennyiben keleti szél, akkor a brit befolyás fog erősödni a következő esztendőben.

De van Angliával közös hagyományuk is szép számmal.

írország
Fotó:  varoskartyak.hu
Anglia

A briteknél nagy hagyománya van a fagyöngynek.

A szilveszteri szokás szerint, ha a szerelmesek pontban éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak, akkor a következő évben elválaszthatatlanok lesznek.

A szokás az írek körében is elterjedt.

fagyöngy
Fotó:  today.com

Az angolok szerint balszerencsét hoz, hogyha a következő évi naptárat idő előtt kifüggesztik, főként, ha a következő évi határidőnaplót az újév előtt használják.

Régi szokás Angliában, hogy az óra első ütésére a házigazdának ki kell nyitnia a ház hátsó bejáratát, hogy kiengedje az óévet, majd a 12. ütésre pedig beengedni az újat és becsukni az ajtót.

óra
Fotó:  kepeslap.com
Spanyolország

Szerencseszőlő

Spanyolországban a nálunk szokásos újévi lencse helyett a bőség és a jószerencse szimbólumai a szőlőszemek.

A spanyol szilveszter fontos kelléke a rádió vagy a televízió, amin keresztül az is meghallgathatja a madridi Puerta del Sol téren lévő toronyóra harangütéseit, aki személyesen nem tud vagy nem óhajt elmenni az órához – vagy a saját városa órájához.

Egész Spanyolországban éjfélkor a rádió és a televízió közvetít 12 harangütést. Az emberek pedig minden harangütésre megesznek egy szem szőlőt, ami szerencsét hoz.

Ha sikerül tizenkét szőlőszemet elfogyasztani, az állítólag garantálja a sikereiket a következő évre. A tizenkét szőlőszem a szerencseszőlő.

szőlő
Fotó:  blog.szallas.hu
Dél-Amerika

Nem mindegy milyen színű az alsóneműnk

Dél-Amerika több országában, például Mexikóban, Argentínában és Peruban is elengedhetetlen kelléke az újév köszöntésének az új alsónemű viselése. Nem mindegy azonban, hogy milyen színűt választunk.

Ha valaki az új évtől szerelmet remél, az pirosat vegyen fel, de ha például pénzügyi sikerekre vágyik, akkor zöldet.

zöld gatya
Fotó:  differenta.hu
Olaszország

Piros fehérnemű

Olaszországban szilveszter éjszaka kötelező a piros fehérnemű, mert ez biztosítja, hogy az emberre az új évben ráköszönjön a szerencse.

Az áruházakban és a fehérneműboltokban legkésőbb karácsony után megjelennek a piros fehérneműk.

Mindegy, hogy csipkebugyi vagy boxeralsó – a lényeg, hogy piros legyen. Fontos viszont, hogy a fehérneműt ajándékba kell, hogy kapják és újév napja után ki kell dobni, különben semmit nem ér az egész rituálé!

bugyi
Fotó:  femina.hu

Ablakon kidobott óév

Csak óvatosan járkáljunk szilveszter éjjel az itáliai városok utcáin, előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy régi serpenyő, ósdi bútordarab, televízió landol mellettünk. A szenvedélyes emberek hírében álló olaszok ezekkel a teátrális gesztusokkal jelzik: megszabadulnak az óévtől, eldobják az azzal járó régi dolgokat. Hitük szerint így elég helyet készítenek elő az egész éves jónak.

A régi dolgokat nem csak egyszerűen összetörik, a régi tárgyakat, bútorokat és kacatokat az ablakokból hajítják ki, hangos „vigyázat!" kiáltások kíséretében.

Dél-Afrika

A tárgyak kidobálása az ablakon azonban nemcsak Olaszországban dívik, Dél-Afrikában is átvették a szokást, főképp Johannesburg környékén érdemes a fejünkre vigyázni.

Összeszedik azokat a bútorokat és nagyobb háztartási cikkeket, amelyekről úgy érzik, hogy a következő év során már nem veszik hasznát, majd egyszerűen kidobálják a ház ablakán. Ezt a veszélyes hagyományt a hatóságok is igyekeznek betiltani, de egyelőre sikertelenül.
Kuba

Kubában veszélytelenebb az éjféli séta.

A kubaiak szilveszter napján minden kéznél lévő edényt teletöltenek vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet.

Brazília

Hét hullámot kell átugrani

Brazíliában a megújulás jeleként sokan fehérbe öltöznek szilveszterkor, ám vannak, akiket az új év beköszönte az óceánban ér, miközben hét hullámot ugranak át.

szörf, hullám
Fotó:  Pixabay

Ez a hagyomány Lamanja, a tenger istennőjének tiszteletéről szól. Ő a többi között a halászok és a hajótörések túlélőinek védelmezője, a hívők pedig a hullámok átugrása mellett rizst, ékszereket és egyéb felajánlásokat is az óceánba dobnak, hogy elnyerjék az istennő kegyeit az új évben.

Peru

Kihívás ökölharcra

Ha már veszélyről és betiltandó hagyományokról beszélünk, talán furcsa lehet, hogy

egy perui kis faluban az emberek ökölharcra hívják ki egymást december 31-én, hogy a nézeteltéréseiket rendezni tudják, mielőtt még megérkezne az új év.

ökölharc
Fotó:  lensculture.com
Finnország

Ónöntésből jósolnak a finnek

Az európai különleges szokások közül is kimagasló a finnek újévi ónöntése.

A tradíció részeként patkó alakú ónt olvasztanak fel szilveszter éjjel, amit utána azonnal hideg vízbe öntenek, majd a különböző formákba szilárdult óndarabokból próbálják megjósolni, mit várhatnak a következő évtől. Ha szív alakúnak tűnik, közeli esküvő várható, ha hajó, akkor pedig kétség kívül utazás. Óvatosan öntsük azonban, ha ugyanis több darabban szilárdul meg az ón, úgy az a balszerencse jele.
Kolumbia

Séta üres bőrönddel

Kolumbiában szilveszterkor érdekes szokásnak hódolnak a helyiek.

Üres bőröndökkel sétálnak fel-alá az utcákon, abban a reményben, hogy azok majd az új évben új utazásokkal telnek meg.

Mexikó

Bőrönddel a ház körül

Hasonló szokás dívik Mexikóban, ahol a helyiek január elsején egy bőrönddel egyszer körbejárják a házat – így az új évben részük lesz egy szép utazásban.

Ahhoz, hogy jól teljen az új esztendő, a házon kívül egy pohár vizet is felhajtanak. Ez ahhoz kell, hogy megszabaduljanak a régi könnyektől és aggodalmaktól.

bőrönd
Fotó:  womanexpertus.com
Görögország

Jóslatok

Görögország kultúrájának már az ókortól kezdve szerves részét képezte a különféle jóslatokban való hit, így nem meglepő, hogy a modern görög világ is megtartotta ezt a szokást.

Újévkor kártyát vetnek vagy kávézaccból jósolnak, hogy megtudják, mi várja őket az új esztendő során.

kávézacc
Fotó:  astro24.hu

Órák felhúzása

További görög újévi szokás az újév kezdetekor az órák felhúzása, ezzel hoznak szerencsét a házba.

Szent Vaszíliosz (Vazul) napja

Görögországban ehhez az estéhez kötődik hasonló rituálé, mint nálunk december 6-án a Mikuláshoz. A kisgyermekek gondosan kitisztítják a cipőjüket.

Szent Vaszíliosz, a szegények és a gyermekek védőszentje pedig reggelre finomságokkal, ajándékokkal tölti meg a lábbeliket.

A görögök újévi süteménye a vaszilopita. A vaszilopita többféle tésztából is készíthető, édes vagy sós sütemény, aminek a lényege a belesütött pénzérme. Akinek a tányérjára kerül az érme, az egész évben szerencsére és pénzre számíthat. 
görög süti
Fotó:  allrecipes.com
Fülöp szigetek

Kerek formák

A Fülöp-szigeteken a kerek formák jelképezik a jólétet, gazdagságot.

A legtöbb hagyomány a kerek gyümölcsök köré szerveződik. 12 különböző gömbölyű gyümölcsöt kell szedni, mindegyik az év egyik hónapjának felel meg.

Bőségesen jut ilyenkor az asztalra dinnye, narancs, szőlő és egyebek, amihez a filippínók gyakran pöttyös ruhába öltöznek, zsebeiket pedig aprópénzzel tömik meg.

Ugrás

A Fülöp-szigeteken a gyerekek éjfélkor olyan magasra ugranak a levegőben, amennyire csak tudnak. Úgy tartják, hogy így a gyerekek növekedése az új évben nagy lendületet vesz.

Fülöp-szigetek
Fotó:  repjegykiraly.hu
Ecuador

Égő madárijesztők

Ecuadorban december 31-én minden család madárijesztőt készít. Ám ezek a szegény bábuk annyira rövidke életűek, hogy még az újévet sem érik meg. Létük egyetlen célja ugyanis, hogy a lángok martalékaivá válva minél messzebb kergessék a balszerencsét.

Az újságpapírral kitömött figurák a helyiek reményei szerint mindazt a rosszat magukkal viszik a tűzhalálba, ami az elmúlt 12 hónapban történt.

tűz
Fotó:  travelo.hu

Az olaszokhoz hasonlóan az ecuadoriak is odafigyelnek, hogy milyen fehérneműt viselnek szilveszterkor. Akik szerelmet szeretnének találni, azok vöröset, akik pedig gazdagságra szeretnének lelni, sárga fehérneműt viselnek.

Dánia

Halomban heverő törött tányérok

Ha Dániában töltenénk a szilvesztert, ne lepődjünk meg azon, hogy ha reggel az ajtókban törött tányérokat látunk. Nem vandálok járják ilyenkor az utcákat, csak ünneplők mutatták ki törődésüket azzal, hogy szeretteik ajtói előtt vágtak földhöz néhány tányért.

Minél nagyobb tehát a törött porcelánok halma egy ház előtt, annál többen szeretik az ott élőket.

A dánok szilánkokkal és cserepekkel kívánnak szeretteiknek, barátaiknak boldogságot, szerencsét és minden jót az új évre.

edények
Fotó:  hirlaz.hu

Nem csupán edényt törnek új évkor, hanem szó szerint be is ugranak a következő esztendőbe egy szék tetejéről.

Skócia

A skótok január 2-ig ünnepelnek és elég „tüzesek“

Ami a világnak szilveszter, az a skótoknak Hogmanay, ez a buli pedig akár január 2-ig is tarthat. Számos hagyomány kötődik hozzá, amik teljesen egyedülállóak.

Kezdésnek ott az "első láb" nevezetű, mely abból a meggyőződésből fakad, hogy éjfél után az első, aki az otthonunkba lép, meghatározza a háztulajdonos szerencséjét arra az évre.

A legmenőbb szokás azonban kétségkívül a tűzzsonglőrködés. Ha igazán látványos műsort szeretnénk látni, érdemes egyszer ellátogatni a stonehaven-i tűzgolyó fesztiválra, ahol a helyiek saját készítésű (általában csirkehálóból és régi anyagokból, újságokból összetákolt) tűzgolyókat lengetnek a fejük felett miközben végigsétálnak a falu utcáin, majd a kikötőbe érve a vízbe hajítják a tűzgolyót.
Japán

A japánok szilveszterkor kitakarítanak a házukban és a háziasszonyok oszecsit, ozónit és hajdinatésztát főznek.

japán
Fotó:  sushisei.hu

A bűnök 18 árnyalata

Japánban újévkor gereblye segítségével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal.

A japánok ugyanis úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalat. Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.

Chile

Talán a legbizarrabb szilveszteri szokás a chilei Talca városkában alakult ki.

A helyiek az év utolsó éjszakáját a temetőben töltik, elhunyt szeretteik sírja mellett.

Akár ott is alszanak, kisebb lakomát rendeznek és éjfélkor tűzijátékoznak is a sírok mellett.

temető
Fotó:  hirlaz.hu
A nálunk megszokottól eltérően sok országban nem december 31-én ünneplik az év utolsó napját. Az újév ünneplése leginkább a keresztény kultúrákban szokás, más vallások esetén a Hold állása alapján ünneplik az új év elérkezését. Eltérő napokon ünneplik az újévet többek között Vietnámban, Kínában, Thaiföldön, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.