2022. június 18., 18:39

A világ körül, több tételben

A világot többféleképpen is meg lehet kerülni. Phileas Fogg, Jules Verne hőse például 80 nap alatt kerülte meg, persze az ő módszerei ma már ortodoxnak mondhatók.

 

világutazók - Gaál János és Németh Pál

Gaál János és Németh Pál úgy döntött, mivel vállalkozói tevékenységük életük jelen szakaszában nem teszi lehetővé, hogy egyhuzamban kerüljék meg a Földet, ezért több tételben teszik meg.

A szándéknál azonban sokkal érdekesebb az eszköz, amelyet a földkerüléshez választottak: egy Praga V3S teherautó. Az 50 éves jármű valójában egy hölgy, Eliškának nevezték el. Ezzel az autóval kapcsolatban azonban a katonaviselt férfiak nagy többségének férfias képzettársításai támadnak. Az 1953 és 1990 között gyártott, hatkerekes, összkerék-meghajtású terepjáró teherautókat elsősorban a Csehszlovák Néphadsereg, illetve a szocialista tábor baráti országai számára gyártották, mintegy 130 ezer példányban. A típusnévben is ezt jelöli a „v” betű, vojenský – katonai. Eliška, mielőtt Eliška lett volna, egy katonai híradós autó volt, így vette meg Gaál János tíz évvel ezelőtt, és leparkolta csöllei telke végében. Jó lesz az még valamire... Például a járvány miatti lezárások idején, egy külföldi útját követően a „dobozos” felépítményben töltötte a kötelező, 14 napos karantént. Na de hát egy ilyen jármű ennél többre hivatott...

A katonaviselt jármű felújítását mintegy öt hónap alatt, sajátkezűleg végezték el. Mivel az autóból sok példányt gyártottak, nem olyan nehéz bontott alkatrészhez jutni.

 –  Pali volt a fő restaurálómester, a vége felé már éjt nappallá téve dolgozott, hogy el tudjunk indulni – idézi fel Gaál János. Az autót darabokra szedték, gyakorlatilag alvázig visszabontották, és újraépítették, a szükséges alkatrészeket cserélték. Így a műszaki vizsga sem okozott gondot, nem veteránként, hanem rendes járműként vizsgáztatták. Az indulás időpontja kötött volt: úgy kellett elindulniuk, hogy június 12-ére, a Forma–1 Azeri Nagydíjára Bakuban legyenek. 

– Pali nagy Forma–1 rajongó, így könnyű volt meggyőzni őt. Sokan őrültségnek tartották a vállalkozásunkat, előbb a Covid, utóbb a háború miatt, de mondtuk, hogy mi megyünk – jegyezte meg lapunknak Gaál János.

Május 27-én vágtak neki az első szakasznak, ám vissza kellett fordulniuk, az autóból ugyanis szivárgott az olaj. Így le kellett mosni az olajos trutymót a motorról, lokalizálni a szivárgás helyét, feltárni az okát, és kiküszöbölni azt. Így egy nap késéssel kezdődött a tényleges út.

Magyarországon átkelve, Románia, Bulgária, Törökország és Grúzia érintésével értek el Azerbajdzsánba. Mivel Azerbajdzsánba közúton még határzár van érvényben, ezért az utolsó kilométereket légi úton kellett megtenniük. 

Terveik szerint az autót Tbilisziben hagyják, és világjáró útjuk következő szakaszát innen indítják. Üzbegisztánon és Kazahsztánon átkelve, Mongólia érintésével Kínában fejeznék be az utat.

Innen az autót teherhajóval szállítanák át Amerikába. De ez még a jövő zenéje.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/24. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.