2023. július 13., 12:15

A valahol szabadsága - Demeter Szilárd rendhagyó hazaszótáráról Gombaszögön

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával Kocur László beszélgetett arról, hogyan is kell magyarul nézni a világot.

demeter
Fotó: Lamos Csaba

Demeter Szilárd író, irodalomkritikus szerint az őt ért támadások a munkája lényegét nem érintik, az érdemi kritikára viszont odafigyel.

Kik sorolhatók a kötet célközönségébe?

Hangsúlyozta, egyre kevesebben vannak, akik olvasnak, főként az esszéisztikus, töredezett szövegeket – ők a célközönsége új könyvének, A valahol szabadságának.

Azt szeretné, ha a könyv "továbbgondolódna", hiszen több a kérdése, mint a válasza.

Lát-e esélyt a párbeszédre?
A közösségi tér hazavágta a párbeszéd lehetőségét, erre rakódott rá a woke-őrület. Nem vitatkozunk, nem érveket ütköztetünk, hanem kinyilatkoztatunk. Így alakultak ki a párhuzamos univerzumok, véleménybuborékok - húzta alá Demeter.

Így vált semmissé a görögök által megalapozott kozmosz, a római univerzum, most multiverzumban élünk, amelyen belül nincsenek átjárók – fogalmazott.

Miért szótár-forma?

Hamvas után, a mi sorsunk esszészerű, már nem érdemes nagy konstrukciókat alkotni. A világháború jelentette az emberi rációba vetett hit végét.

Minél rövidebben, minél érthetőbben megfogalmazott szöveg alkotására törekszik – okostelefonon "pötyögte be" a szövegeket. Így váltak szócikk-szerűvé a szövegek – telefonba nem lehet regényeket írni.

Próbálja megírni a székely cyber punk-ot, de a fizikai korlátok, az időhiány akadályozza. Már nincs idő a "belassulásra", a kíváncsiságra, mint Jókai korában – emlékeztetett Demeter.

A szócikkek nem ábécé-sorrendben vannak

Ha nem tudod, milyen logika van mögötte, elkezded keresni a vezérlőelvet – párbeszédre hívő könyvet vehet kezébe az olvasó – húzta alá az író.

Identitások és azok hiánya
Történeteken keresztül írható le a kisebbségi identitás. Saját példáját hozta fel, hogy a saját székely identitásáért meg kellett dolgoznia, a "Hargita megyeiség" ennek sokáig betöltötte a helyét. Máig nincs Hargita és Kovászna megyének egységes székelység-stratégiája, miközben szavakban autonómiát szeretnének a székelyek.

Az identitások szétfejlődése figyelhető meg a Felvidéken és a Délvidéken, de az anyaországon belül is – nem épült(ek) ki erős lokális, regionális identitás(ok).

demeter
Fotó:  Lamos Csaba
A kultúra nem ismer határokat

A kultúrában el kellene felejteni a határon túli magyar kifejezést, egységes magyar irodalom van, a kultúra nem ismeri a határokat.

Ha életben tartjuk a fogalmat, azzal tovább erősítjük a szétszakítottságot.

Miért nincs európai identitás?

Nem vagyunk képesek egységes európai közösségként gondolni magunkra – a közös alkotmányt nem a közép-európaiak vétózták meg, hanem a hollandok és a franciák.

Az alkotmányt helyettesítő alapjogi charta nem tisztázza az alapfogalmakat, az erősebb fél értelmezése lesz az elfogadott.

A kollektív (kisebbségi, közösségi) jogok deklarálására nincs politikai akarat, ehhez sokkhelyzetre lenne szükség, mint az emberi jogokról szóló nyilatkozat esetében a második világháború után – emlékeztetett Demeter.

Az identitáspolitika agyonvágja az európai kultúrát

A gyarmatosítás miatt uralkodó nézetté válik a "fehér ember" kollektív bűnössége, józan paraszti ésszel Közép-Európában ezzel nem tudunk sorsközösséget vállalni.

A kinyilatkoztatások, az identitáspolitika agyonvágja az európai kultúrát. Ebben a vitában nem maradnak racionális érvek – húzta alá az író. Szerencsére Magyarországon a "Nagykörúton kívül" nincs szellemi háttere a Nyugaton terjedő eltörlés kultúrájának.

Másolatkultúrát teremtettünk
Szervilissé, trendkövetőkké váltunk, pedig a kultúra fogyasztói nem arra kíváncsiak, ami hasonló, hanem ami egyedi. Másolatkultúrát csináltunk, pedig abban lehetünk eredetiek, érdekesek, amely a sajátunk.

Nem magyar irodalmat akartunk bemutatni, hanem európai irodalmat – Frankfurtban osztogatják a plecsniket, ki a jó magyar vagy akár jó román író – mindezt szolgai módon – fogalmazott Demeter.

Az utódállamok identitásválsága szüli a magyarellenességet 

Látjuk az utódállamok identitásának nyomorúságát, nem tudják megfogalmazni magukat – ebből fakad az ellenségkép a magyarokkal szemben.

Mindezt politikailag szinte lehetetlen megváltoztatni, legfeljebb a kultúrán keresztül lehetne, de ennek még nem látszanak a nyomai.

Hogyan lehet szembenézni a történelmi bűnökkel?

A történelmi ősbűnökért felelősséget kell vállalnia: a szerbnek, a magyarnak, a románnak is, de a bevándorlással a civilizációk összecsapásának színterévé válik Európa.

Eközben nincs erkölcsi alapod azt elvárni az újonnan érkezőktől, hogy a mi civilizációs normáink szerint éljenek, mert a gyarmatosítás öröksége miatt az európaiaknak kollektív bűnösnek kell érezniük magukat - fogalmazott Demeter Szilárd.

demeter szilárd
Fotó:  XXI. Század Intézet
A kötet a XXI. Század Intézet 21 zsebkönyvsorozatának ötödik kiadványa.
Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (2023)
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.