2020. december 30., 17:38

A túrázás örömei: A Szilicei-fennsík

A karácsonyi ünnepek alatt felszedett plusz kilók nem mindenkinek esnek jól, de pontosan erre találták ki a túrázást és a hosszú sétákat. A Szilicei-fennsík számos olyan túraútvonalat kínál, amelyek nagyban elősegítik a plusz kilók eltüntetését.

Fotó: Reczai Lilla

Persze, nem kell a jóleső túrázáshoz bármilyen ünnepnapot hozzákapcsolni, megtehetjük ezt ünneptől függetlenül is, de mégis, ilyenkor jobban esik és a lelki nyugalmunkat is nagymértékben erősíti.

Szilicei-fennsík
Fotó: Reczai Lilla

A Szilicei-fennsíkról elöljáróban annyit meg kell említeni, hogy a Sajó völgye és a rozsnyói katlan is látszódik róla, bár ezt nagyban befolyásolják az időjárási viszonyok. Sajnos éppen ködben vágtunk neki a túrának Gombaszögről, de azért a téli táj szépségeit így is megcsodálhattuk útközben.

Berzéte sziklái is erre magasodnak például.

Az útvonalról fontos tudni, hogy egy már meglévő emlék alapján jártuk végig, bár a "végig jártuk" erős kifejezés és a "meglévő emlék" is (inkább emlékfoszlány) az, ugyanis arra mentünk, amerre az orrunk vitt. Természetesen követtük a zöld jelzést, mert nem akartunk nagyon eltévedni. Minden bizonnyal nem bántuk volna, de azért követtük az ösvényt, amely néhol elágazásokhoz vezetett, s ilyenkor alkalmaztuk a jól bevált "erre menjünk tovább, mert az jó lesz!" kijelentést.

Szilicei-fennsík
Fotó: Reczai Lilla
Kitaposott ösvény

Volt, hogy nagyon jól döntöttünk, mert az egyik pillanatban arra lettünk figyelmesek, hogy őzek szökkennek át az úton, csak a fehér tomporukat tudtuk kivenni a sűrű erdő fái közül. Majdnem követtük őket, de rá kellett jönnünk, hogy az éhség nagyúr, ezért inkább a perem felé vettük az utunkat, hogy azért a völgyre néző kilátást se mulasszuk el holmi őzikék miatt.

Szilicei-fennsík
Fotó: Reczai Lilla
Összefonódó gombák

Menedékház mellett is elvezetett az utunk, de láttunk vadászlest is, amelynek megmászása csábított ugyan, de a csípős hideg kissé eltántorított ettől a vállalkozástól. Végül megtaláltuk, amiért mentünk. Alább látható (illetve nem látható) a kilátás:

Szilicei-fennsík
Fotó: Reczai Lilla
Kilátás a völgyre

Összességében feltöltött bennünket a séta, idegenvezető segítségét sem kellett igénybe vennünk, hagyatkozhattunk egyik társunk részleges emlékeire. Mindenkinek kellemes feltöltődést kívánunk az óév még hátralévő és az új év előttünk álló hosszú sétáihoz!

Megosztás
Címkék