2019. augusztus 4., 14:38

A tudatosság a titok nyitja

Szarka Márti a mátyusföldi Királyréven született. Tizenhat éves korától Dunaszerdahelyen élt, majd a középiskola elvégzése után alig 20 évesen Londonba költözött. Saját erejéből vált személyi edzővé, és jelenleg sikert sikerre halmoz a szakmájában.

szarka-marti.jpeg
Galéria
+9 kép a galériában

Mindig jelen volt az életedben a sport és az egészséges életmód?

Igen! Mindig nagyon aktív voltam. Lételemem a mozgás. Kilencéves korom óta minden létező sportot kipróbáltam, amire lehetőségem nyílt. Soha nem hiányoztam egyetlen testnevelésóráról sem. De az egészséges életmódról akkor még nem sokat tudtam.

Az elejétől kezdve egyértelmű volt számodra, hogy mivel fogsz foglalkozni?

Egyáltalán nem. Amikor Londonba mentem, akkor jöttem rá, hogy mennyire nem beszélem jól a nyelvet. Tudatosítottam, hogy nem lesz könnyű a dolgom, de ez nem tántorított el a tervemtől. Még otthon elkezdtem munkát keresni, főleg a gyermekcsőszmunkákat nézegettem. Végül sikerült munkát kapnom egy családnál, ahol nem a legjobb körülmények között éltem, és gyakran úgy éreztem, nem bírom tovább. De tudtam, hogy túl kell tenni magam ezen. Ezután egy gyorsétteremben dolgoztam. Az elején nagyon nehéz volt. Néha egyáltalán nem volt pénzem, és szó szerint egyik napról a másikra éltem. Ilyenkor azt ettem, amit a munkahelyemen kaptam. A dolgok akkor kezdtek jobbra fordulni, amikor pincérként kezdtem dolgozni. Ekkor döntöttem el, hogy elvégzem a személyi edző tanfolyamot. Ezután szerencsére sokkal jobb lett minden. Ez volt életem egyik legjobb döntése.

A laikus számára hogyan tudnád elmagyarázni a munkád lényegét?

Személyi edzőként mindennap nagyon korán kelek és általában későn végzek. Szabadnapom szinte alig van, de mindezt ellensúlyozza, hogy imádom a munkám, és ezt az életstílust semmiért sem cserélném fel. Napközben aránylag sok a szabadidőm, ilyenkor azt csinálom, amit szeretek. Ez általában testedzés vagy más sport. A személyi edzés általában ötperces aerobikbemelegítéssel indul, majd jön pár aktív nyújtógyakorlat, ezt követően kezdjük el a súlyzós edzést, végül pedig lenyújtjuk az izmokat.

Részt vettél fitneszversenyen is.

Igen, kétszer versenyeztem az Egyesült Királyságban. Először a bikinikategóriában indultam, majd egy évvel később wellnesskategóriában. Itt a harmadik helyezést értem el, és sikerült továbbjutnom a nemzetközi bajnokságra. Mindkét versenyre saját magamat készítettem fel a legjobb tudásom szerint. Nem nehéz kitalálni, hogy mennyi kitartás kell ahhoz, hogy formában legyen az ember. Edzőként és versenyzőként is nehéz. Így pedig, hogy mindkettő én voltam, még nagyobb volt a kihívás.

Mi motivál, és hogyan érted el a mostani alakodat?

Mindig saját magamat ösztönzöm, mivel úgy érzem, a legjobbat kell kihoznom magamból. Az „álomalak” rengeteg lemondással jár, de megéri, mert rengeteget tanultam magamról, a testemről, az edzésről. Főleg a mentális felkészültségen múlik, hogy az alakformálás mennyire sikeres.

Milyen edzésformákat részesítesz előnyben?

Mindenképp a súlyzós edzés az, ami szerintem a leghatékonyabb. Az izmok folyamatos terhelésével nagyon szép eredményeket lehet elérni. A kívánt eredménytől függően legyen szó bizonyos izomcsoportok terheléséről, vagy több, ismétlésen alapuló súlyzós edzésről.

Mit tapasztaltál, külföldön mennyire népszerű a sportolás?

Londonban és Sydney-ben egyaránt elterjedt a sportolás, nagyon népszerű az egészséges életmód, és nagyon sok a stúdió és az edzőterem. Rengeteg edzésformával találkoztam. Az is fontos szempont, hogy ki mit tud anyagilag megengedni magának. A legtöbben azzal a kéréssel fordulnak hozzám, hogy fogyni szeretnének. De sok nő célja az is, hogy megerősödjön, izmot építsen, formásabb idomokra tegyen szert. Az ilyen céloknak mindig nagyon örülök. Szeretem ezeket a kihívásokat.

Áttértél a növényi alapú étkezésre. Miért határoztál így?

Az egész azzal a felismeréssel kezdődött, hogy milyen súlyos következményei vannak a műanyag használatának a környezetre. Később, amikor jobban utánajártam a dolgoknak, szembesültem vele, hogy az állattenyésztésnek milyen nagy szerepe van a globális felmelegedésben, a vízszennyezésben, az erdők irtásában. Nem szólva arról, hogy milyen körülmények között élnek ezek az állatok, és hogyan mészárolják le őket. Úgy éreztem, nem akarok ennek a részese lenni, ezért felhagytam a húsok és a tejtermékek fogyasztásával.

Milyen pozitívumokat tapasztaltál mióta nem fogyasztasz húst és tejterméket?

Érdekes módon sokkal jobban érzem magam azóta. Sokkal jobb az emésztésem, nem puffad a hasam, tele vagyok energiával, és szellemileg is frissebbnek érzem magam. Mindenkinek ajánlom, hogy tegyen egy próbát, készítsen növényi alapú ételeket, kísérletezzen, és tapasztalja meg a változást a saját bőrén.

Nemcsak a sportolásban és az étkezésben vagy tudatos, a környezetvédelem is a szívügyed.

Nemrég létrehoztam egy kisebb vállalkozást, amivel az a célom, hogy növeljem az emberek tudatosságát. Fontos lenne, hogy mindenki felfogja, milyen pusztítóan hat a műanyag a környezetre. Ezért próbálom terjeszteni a fenntartható életmódra ösztönző ötleteket, amelyekkel megóvhatjuk a Földünket a katasztrófától, amit mi magunk idézünk elő. Én régóta így élek. Tudatosan vásárolok, tudatosan étkezem. Ebben szeretnék segíteni másoknak is.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/31. számában.

szarka-marti.jpeg
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.