2021. március 31., 17:44

A transzneműek érdekében újradefiniálják a nőiesség fogalmát Skóciában

Az egyenlőség és a befogadás jegyében újradefiniálják a nőket, hogy közéjük tartozzanak már az eredetileg férfinak született transznemű nők is. Egy női szervezet szerint társaiknak sokkoló lehet majd hallani, hogy a kormány átírja, mit is jelent nőnek lenni.

Fotó: pexels.com
Illusztráció

Az egyenlőség jegyében fogják kibővíteni a nők definícióját, hogy az már magába foglalja a transzneműeket is – azaz azokat, akik biológiailag valójában férfinak születtek. Ez ellen próbált meg fellépni a For Women Scotland női szervezet a bíróságon, miszerint a skót kormány tervei szembe mennek az egyenlőségi törvényekkel, amelyek világosan körül írják a nemeket, amely férfi vagy női lehet.

Morag Wise skót bírónő azonban kimondta, hogy a kormány jogilag megteheti, hogy a férfiakat nőként azonosítsák a törvényben. Ez a közéleti testületekben lévő nemi reprezentációról szóló törvényhez kapcsolódik.

A bíróság döntésével nem értett egyet a női szervezet, szerintük számos nőtársuk számára sokkoló lehet majd megtudni, hogy Skóciában a kormány újradefiniálhatja, mit is jelent nőnek lenni. A For Women Scotland ráadásul további jogi lépéseket helyezett kilátásba, mert nem akarják annyiban hagyni az ügyet.

A kutatásból az derült ki, hogy azon gyerekek nagy többsége, akik pubertásblokkoló gyógyszert kezdtek el szedni, később áttértek a nemváltó hormonokra. Tulajdonképpen csak egyetlen olyan páciens volt, aki később nem kezdte el szedni a komolyabb gyógyszereket.

Hasonló eredmények született korábban egy amerikai tanulmányban is. Ott 57 gyereket vizsgáltak, akik 8-15 évesek voltak, és közülük 55 tért át nemváltó hormonokra, miután korábban elkezdte a pubertásblokkoló gyógyszerek szedését. Szintén hasonló felfedezéseket tettek egy holland kutatásban is.

Az eredmények azért is megdöbbentők, mert a pubertásblokkoló gyógyszereket eredetileg arra fejlesztették ki, hogy az idő előtt jelentkező pubertáskort megelőzzék a gyerekeknél. A szándék az volt akkoriban, hogy a fiatalok abbahagyják a gyógyszer szedését akkor, amikor a koruk szerint már elkezdődhet náluk a pubertáskor.

Egészen a tavalyi évig ráadásul az NHS útmutatójában az állt, hogy a pubertásblokkoló gyógyszerek hatása teljesen visszafordítható. Ezt a kijelentést azonban azóta átírták arra, hogy keveset lehet tudni a hormon- vagy pubertásblokkoló gyógyszerek hosszútávú mellékhatásairól a nemi diszfóriával rendelkező gyerekek esetében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!