cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. május 1., 17:16

A szárazság miatt sárgyűjtő helyekkel is segíthetjük a fecskéket! - VIDEÓVAL

Nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füsti fecskék költése idén tavasszal. A szárazság miatt ugyanis nem találnak maguknak sarat, amiből megépíthetnék, illetve tatarozhatnák a fészkeiket. 

Füsti fecske sarat gyűjt
A füsti fecske fészkéhez anyagot gyűjt
Fotó: MME.hu

A szakértők azt javasolják, hogy a meglévő természetes, és a kihelyezett mesterség fészkek, fészektelepek közelében minél több helyen létesüljenek sárgyűjtőhelyek. Ezeket most május végéig, folytatódó aszály esetén a másodköltés kezdetekor, június végétől néhány újabb hétig érdemes működtetni.

A füsti és molnárfecskék fészekanyaga szó szerint az út pora – amennyiben az kellő mennyiségű vizet kapva sárrá válik. A jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú lakott területek fecskéinek, különösen a városközpontokba is bemerészkedő molnárfecskéknek, a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk. A helyzetet tovább nehezíti a háztáji állattartásnak az európai uniós csatlakozást követő összeomlása. Eltűntek az aszályos tavaszon, nyárelőn is fészekanyaggyűjtő helyként funkcionáló jószágitatók. Ezért fecskés környéken, vagy ahol szeretnék vendégül látni a kis rovarvadászokat, létesítsenek sárgyűjtőhelyet! 

A sárgyűjtőhelyek nem csak a fecskék, de a környék más állatai számára is fontos ivó- és fürdőhelyek, ezért ezek eltűnése a települési állatvilág egésze számára kedvezőtlen. Nincs azonban még egy olyan állatcsoport, mint a fecskéké, amelyet olyan negatívan érintene a sárgyűjtőhelyek felszámolódása, mivel számukra ez nemcsak az új fészkek építését lehetetleníti el, hanem a sérült fészkek javítását és a telepek tatarozását is veszélyezteti.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha április első felétől május végéig (aszály esetén június végétől a másodköltés kezdetekor néhány hétig ismételten) kis forgalmú utak földes padkáján (a homokos padka nem jó, mert a nedves homok nem tapad jól, az ebből készült fészek nem tartós, könnyen leszakad!), gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet jól beiszapolnak, addig locsolják a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni. Ezt követően már csak annyi a feladat, hogy az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően néhány naponta újra locsoljá a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt.

Amennyiben a kertben szeretnének sárgyűjtőhelyet létesíteni, első lépésben ásóval vagy kapával tisztítsák meg a fűtől a talajt. Ezt követően ássanak egy sekély, mintegy fél ásónyomnyi mélységű gödröt, amit béleljenek ki műanyag fóliával. Ez megakadályozza a víz elszivárgását, segíti a sárgyűjtőhely kevesebb munkával való nedvesen tartását. Ha ezzel elkészültek, a kiásott föld nagyobb göröngyeit ásóval vagy lapáttal aprítsák fel, a gyökereket, ágakat, köveket szedegessék ki, majd a „finomított" talajt lapátolják vissza a fóliára. Belocsolás előtt simítsák el a földet úgy, hogy kissé a gödör belseje felé lejtsen. Különösen füstifecskés területen érdemes a sárba száraz füvet keverni, a madarak a nedvességtől felpuhult szálakat kötőanyagként beépítik a sárgombócok közé. Ha lehetőség van rá, agyagos földet használjanak, mert ez még jobb tapadást biztosít.

Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnék a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetik el. A kellően finom földet egyszerűen szórják bele, simítsák el, majd öntözzék mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatják a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatják fel a fecskéknek.

Az alábbi videón Fonyban sarat gyűjtő füsti és molnárfecskék láthatók. Bár mindkét faj azonos fészekanyagot használ, a felvételeken jól megfigyelhető, hogy a füsti fecske a sár mellé
növényi szálakat is gyűjt. (Videó: Orbán Zoltán).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.