2024. május 15., 15:28

A szakmáról családias, baráti légkörben - KÉPEKKEL

Az elmúlt napokban rendezték Gyulán a Tűzoltók Nemzetközi Csillagtúrájának 24. találkozóját, amelyről fontosnak tartjuk, hogy portálunkon is megemlékezzünk, bár a Magyarországon a legkeletibb nyugati városnak aposztrofált Gyula még a legközelebbi felvidéki településtől is mintegy háromszáz kilométerre fekszik. A Világtalálkozóként is jelzett esemény egyik fő érdekességét abban látjuk, hogy az önkéntes tűzoltók mozgalmára és hálózatára alapozva egy olyan rendezvénynek lehettünk megfigyelői, amely során a szakmai munka folyamatosan vegyült a barátkozással és a családias hangulattal.

tűzoltó
Galéria
+2 kép a galériában
Szomjoltó tűzoltók
Fotó: Somogyi Szilárd

Végső soron ez volt a Csillagtúrák 1975-ös indulásának a fő kiváltó oka is – hogy az alapvetően férfiak gyakorolta hivatás szakmai találkozói ne csak egy nemre korlátozódjanak, hanem tevékeny jelenlétet biztosítson az egész családnak. A német területről induló kezdeményezés egészen a Covid-járványig kétévente került megrendezésre mindig más-más helyszínen. Ahogy azt Dudaszeg József, immár nyugalmazott tűzoltó ezredestől, sokéves gyulai tűzoltóparancsnoktól portálunk megtudta, magyar részvételre először 1988-ban került sor, azaz még a Nyugat-Kelet között lévő eszmei és tényleges vasfüggöny lebontása előtt.

tűzoltó
A fáradhatatlan Dudaszeg József ezredes
Fotó:  Somogyi Szilárd
A gyulaiak is éltek az alkalommal és amint arra lehetőség adódott, részt vettek az egyes találkozókon, ami egy plusz újdonságot adott a keleti tömb tűzoltóinak, hiszen „egyenruhás” szervezetek tagjaként korábban szóba sem jöhetett, hogy nyugati országokba utazzanak – mondja Dudaszeg ezredes, aki egyben az egyik fő mentora a magyarországi rendezésnek, amely igazán eredményesnek mondható. Gyula az idén immár harmadszor ad otthont a tűzoltók nagy nemzetközi találkozójának, korábban 1993-ban és 2004-ben volt már Gyula városa a házigazda.

Azt már Gazsó L. Ferenc, az esemény sajtófőnöke hangsúlyozta, a 2004-es találkozó minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajlott, ekkor az USA-ból, sőt Japánból is érkeztek résztvevők. A rendezvényről szóló beszámolót még a CNN világszolgálata is leadta, annyira jó benyomást tett maga az akció, de a meghitt gyulai miliő is a hírcsatorna kelet európai tudósítójára. A sajtófőnök nem rejtette véka alá, hogy az öt év kényszerű szünet után most újraéledő Csillagtúra idei résztvevői összetétele elsősorban Európára szorítkozik. Kérdésünkre, hogy felvidéki vagy szlovákiai résztvevő jelentkezett-e, annyit tudtunk meg Dunaszeg ezredestől, hogy egyéni szinten röviden köszöntötte őt egy szlovákiai tűzoltó, de testületileg nem regisztrált egy felvidéki szervezet sem.

tűzoltó
Egy még bevethető, ám muzeális multicar
Fotó:  Somogyi Szilárd
A négynapos találkozón a szakmai és a társadalmi, társasági események váltották egymást. Ülésezett az IFSO, a tűzoltók nemzetközi szervezetének elnöksége, illetve a szervezet közgyűlése. De elhangzott egy hiánypótló előadás arról is, hogy a legújabb kutatások szerint a tűzoltók körében egyre gyakoribb a here és a prosztata rosszindulatú megbetegedése, s az előadó a még tudatosabb védekezés fontosságát hangsúlyozta.

Volt továbbá az Csillagtúra általános hangulatának megfelelő vidám, játékos szakmai verseny, amely elsősorban a résztvevők és a közönség jó hangulatát tartotta fenn, de volt olyan bemutató is, amely teljes odafigyelés és koncentráció mellett egy autós mentés menetét mutatta be.  A rendezvény tényleges központját viszont nem a konferenciatermek vagy a gyakorlópálya, hanem a festői környezetben, a gyulai vár tövében felállított több mint ezer fő befogadására alkalmas rendezvénysátor jelentette. Itt koraestétől már szólt a fúvós- vagy a sramlizene, és főképpen a sörivó nemzetek nem voltak restek, és a müncheni Oktoberfesthez hasonló hangulatot teremtettek felelős sörfogyasztás mellett. Ahogy azt Gazsó sajtófőnök kiemelte, a tűzoltókban - érkezzenek bárhonnan is -, a baj, a veszély vagy a katasztrófaérzet tapasztalása sokkal könnyebben váltja ki a kölcsönös szolidaritást és a barátságot.  

tűzoltó
A szlovénok tűzszekere
Fotó:  Somogyi Szilárd
A Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra rendezvényeinek kicsúcsosodását pedig a szombati látványos tűzoltó és tűzoltóautó-felvonulás jelentette, amely az immár fesztiválvárosnak is nevezhető Gyula főútján, a Béke sugárúton keresztül vezetett a helyi lakosok lelkes és támogató tapsolásától kísérve.

Az IFSO elnöksége döntésének értelmében két év múlva a rendezvény három Trieszt melletti település közös rendezésében valósul majd meg, s bízzunk benne, hogy akár felvidéki részvétellel is! Rövid beszámolónkkal és képgalériánkkal talán mi is hozzájárulhatunk ehhez.

tűzoltó
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.