HIRDETÉS

A román kormány kórházösszevonásokat tervez

hirek.sk 2011. február 01., 18:00
BUKAREST. A román kormány jelentős méretű kórházösszevonást tervez, amely csaknem kétszáz intézményt érint majd - jelentette be kedden Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter.
BUKAREST. A tárcavezető egy bukaresti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az összevonás 182 kórházat érint, ezek az intézmények elveszítik jogi személyiségüket, és megszűnnek létezni önálló intézményként.  A minisztérium által közvitára bocsátott elképzelés szerint 111 kórházat vonnak össze, 71-et pedig öregotthonná alakítanak át. A tervek szerint ez utóbbiak 2 500-4 800 személy befogadására lesznek alkalmasak. A román munkaügyi minisztérium adatai szerint Romániában jelenleg 25 öregotthon működik.

Fotó: internet


A miniszter hangsúlyozta, hogy az intézkedés nyomán orvosi személyzetet nem bocsátanak el, ugyanis a román egészségügyi rendszer jelenleg is munkaerőhiánnyal küszködik. A 71 átalakított kórházban dolgozó 794 orvost és több mint 2 500 nővért az összevonások nyomán újonnan létrehozandó kórházakban helyezik majd el. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kórházösszevonás a minisztérium idei egyik legfontosabb célkitűzése, amely azért vált szükségessé, mert a jelenleg önkormányzati és minisztériumi tulajdonban létező 435 egészségügyi intézmény egy részében nem megfelelő a betegellátás. Az összevonás nyomán így a betegellátás színvonalát akarják növelni, és gazdaságosabbá akarják tenni a rendszert - tette hozzá a miniszter.
A román egészségügyi minisztérium tavaly is jelentős reformot hajtott végre, több száz kórházat átutalt a minisztérium hatásköréből az önkormányzatoknak, amelyek most már nemcsak az ingatlanért felelnek, hanem a kórház igazgatásába is beleszólhatnak. A román egészségügyi rendszer évről évre újratermelődő veszteségeinek csökkentését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is szorgalmazza, amelynek szervezésében Románia 2009-ben kötött csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS