A prágai német nagykövet tiltakozik a Hitlert ábrázoló gumiálarcok miatt

2019. november 2., 17:00
ma7

A cseh rendőrség vizsgálja azoknak a Hitlert ábrázoló gumiálarcoknak az ügyét, amelyeket az egyik prágai belvárosi üzletben árusítanak.

israng-hitlermaszk.jpg
Fotó: Twitter

A tényre Németország csehországi nagykövete, Christoph Israng hívta fel a figyelmet pénteki twitter-bejegyzésében. A rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy vizsgálják, nem történt-e törvénysértés ezzel kapcsolatban.

A nagykövet egyebek közt megjegyezte: "A csehek a náci megszállás alatt annyit szenvedtek. Akkor miért árusítanak ilyen szemetet Prága központjában?"

A bejegyzéshez egy felvételt is mellékelt, amelyen az üzlet kirakata látható a szóban forgó álarcokkal. Ugyanakkor a konkrét helyet nem nevezte meg.

A twitter-bejegyzésre Jan Hamáček cseh belügyminiszter is reagált, megjegyeve, hogy az üggyel már a cseh rendőrség is foglalkozik.

Korábban egy cseh riporter, Janek Rubeš is szóvá tette a dolgot, megjegyezve, hogy legalább a holocaust emléknapján nem kellene ezeket a maszkokat árusítani. A rendőrség korábban már foglalkozott az esettel és akkor arra a következtetésre jutott, hogy nem történt tövénysértés.

Hitlert és Sztálint ábrázoló trikókat és bögréket az egykori csehszlovák néphadsereg kiadója, a Naše Vojsko is forgalmaz. 

Kövesse facebook oldalunkat is!