A pozsonyi taxis 43 eurót kért 5 km fuvarért a svéd turistáktól

ma7 2019. május 21., 15:55

Valószínű, hogy egyes svéd hokirajongók számára nem a szlovák főváros lesz a legvendégszeretőbb hely. Nem régiben ugyanis nyilvánosságra került az az eset, amikor svéd turisták egy csoportját csúnyát átverte egy pozsonyi taxis.

Fotó: Bratislavske noviny

A Pozsonyba érkező svéd hokirajongók egy csoportja egy alkalommal taxit rendelt, és az út végén az illető pozsonyi taxis mindössze 5 kilométerért 43,40 eurót számlázott ki. 

A turisták a horribilis összeget látva szállodájukban a recepcióst kérdezték meg, hogy ez az ár Pozsonyban természetesnek számít-e. A hotel recepciósa lefotózta a számlát, majd a fénykép felkerült az internetre is.

Az emberek körében nagy felháborodást keltett a kapzsi pozsonyi taxisofőr esete. Többeket felbosszantott, hogy egy ilyen esemény, mint a jégkorong-világbajnokság, az egy olyan alkalom, amikor Pozsonynak a legjobb fényében kellene megmutatni magát a külföldi turisták előtt. Erre akad egy ilyen személy, aki a mit sem sejtő külföldiek rovására szeretne meggazdagodni.

Etikai kódex a taxisok számára

Pozsony vezetősége a jégkorong-világbajnokság előtt egy etikai kódexet készített a taxisok számára. Céljuk volt így megakadályozni, hogy a fővárosban megrendezett jégkorong-világbajnokság alatt efféle visszaélések történjenek, és hogy egyes taxisofőrök indokolatlanul megemeljék a taxiárakat.

Azon taxisok autóira, akik az etikai kódexet aláírták, felkerült a „fair play taxi” matrica, amely a klienseket volt hivatott biztosítani arról, hogy az illető taxis nem fogja őket átverni.

A főváros a taxiárakkal kapcsolatos tudnivalókat az egyes információs pontokon tette közé. Egy ilyen pont létesült a vasútállomás közelében is. Innen megtudhatjuk, hogy a fővárosban 1 km út legfeljebb 2 euróra kerülhet. A beszálláskor az alapdíj maximum 4,50 € lehet, míg a várakozási díjért a taxisoknak legfeljebb percenként 0,30 eurót szabad kiszámlázniuk.

A legtöbb taxis nem írta alá a kódexet

A taxisofőröknek el kellet fogadniuk az ajánlott megszabott maximális árakat, és kijelenteni, hogy kerülni fogják az intolerancia avagy a diszkrimináció bármilyen formáját a kliensekkel kapcsolatban. Sajnos a pozsonyi taxisok nagy része azonban ezt a kódexet nem írta alá. 

A taxiárak a fővárosban hosszú ideje nincsenek különösebb módon szabályozva, még annak ellenére sem, hogy erről a témáról a taxisok már tárgyaltak a belügyminisztériummal. Pozsonyban így olyan taxisofőrök is működnek, akik visszaélnek a szabad árképzéssel, és óriási összegeket számláznak ki az utasoknak.

Botrányos esetek a múltból

Többeknek volt már rossz tapasztalata a pozsonyi taxisokkal. Egyik esetben 30 euró összeget kért az illető taxisofőr utasától azért, hogy a vasúti állomásról pár perc alatt a központba vitte. A kliens ekkor panaszt tett a fővárosi magisztrátusnál a nem megfelelőnek tartott fuvardíjjal kapcsolatban.

2018-ban történt az a botrányos eset, amikor egy pozsonyi magán taxi sofőrje (Aladár Čoka), 95,50 euró összeget kért egy idős öreg úrtól, akit éppen műtét után szállított haza a pozsonyi Kramáre kórházból Pozsony-Vereknyére. A 13 km és 33 percig tartó fuvarért közel 100 eurót számlázott ki a beteg embernek. Az eset nagy közfelháborodást keltett.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS