2023. szeptember 11., 20:50

A Piramissal ünnepeltek a vajdasági magyarok - KÉPEKKEL

Szeptember elseje Szabadka város napja. Mária Terézia 1779. szeptember elsején nyilvánította szabad királyi várossá a települést azon a helyen, ahol ebből az alkalomból koncerteket tartottak Szabadkán. A városnapra több érdekes program várta az érdeklődőket, mint az augusztus végi félmaraton, vagy a Múzeum és Könyvtár kertjében rendezett Muzsikáló udvar komolyzenei koncertje, melyen zeneiskolás tanárok és diákjaik, volt diákjaik léptek fel. Szabadka olyan város, ahol szeretik, igénylik a komolyzenét.

piramis
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Szabó Miroslav

Nagyszámú hallgatóságot vonzott be, nemcsak a szabadkai magyarokat, a magyar rocklegenda, a Piramis.

Az együttes a hetvenes évek közepén alakult, amely a magyar hard rock egyik meghatározó zenekara lett. A zenekar tagjai az évek során változtak, azonban az eredeti felállásból maradó Köves Miklós dobos, Závodi János gitáros felléptek Szabadkán. Az énekes Nyemcsok János 15 éve van a Piramisban, akinek fia, Nyemcsok Bence billentyűs is tagja az együttesnek. A zenei körök ismert alakja Vörös Gábor basszusgitáros és Szűcs János gitáros újabb tagok.
piramis
Fotó:  Szabó Miroslav

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Szabadkai Városi Színház közelében felállított színpad előtt és a Könyvtár előtti kék, piros színben pompázó vízsugarakat kilövellő szökőkút melletti téren. Megakadt a szemünk a Magyar Szó vajdasági napilap szerkesztőségének reklámtábláján. Amíg bázishelyünket elfoglalva a Piramis számainak megszólalására vártunk, a gyülekező tömeg részvevőit és arra sétáló embereket szemléltük.

Rengeteg kisgyermekes fiatal családot láttunk nem egy, hanem két, három gyerekkel együtt sétálni. A kellemes várakozás után nem maradt el az üdvrivalgás, amikor színre lépett a Piramis és egymás után felcsendült a Szállj fel magasra, Ha lenne két életem, a Kóbor angyal, az Ajándék és a Becsület is.

Jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy a nosztalgiázó hatvanas, hetvenes korosztály mellett nagyon sok fiatal önfeledten élvezte a zenét, jól szórakozott. Fergeteges koncert volt, a zenekar végig adta magát. Ennek hatása alatt élt a város, Szabadka rockra kiéhezett, összesereglett közönsége. Nem különben én magam is, akit szintén magával ragadott a magyar rockzenészek produkciója.

piramis-3
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.