2022. április 30., 16:33

A Netflixnek is megártottak az orosz szankciók, de a megoldási javaslat sokaknak nem fog tetszeni?

A múlt héten a streamingszolgáltatók legnagyobbika, a Netflix arról számolt be, hogy az év első negyedében 200 ezerrel csökkent az előfizetőinek száma, ami ugyan csekély apadás, de a médiagigász befektetőit érzékenyen érintette a hír.

Fotó: TASR/AP

Azt ugyanis látni kell, hogy a Netflixnek több mint 220 millió előfizetője van világszerte és az elmúlt években is gyors ütemben növekedett a számuk. Mindezt még a koronavírus hozta szabályozások is gyorsították, hiszen voltak időszakok, amikor alig tudtak az emberek kimozdulni otthonról, így az otthoni "online tévézés" kiváló lehetőséget jelentett.

A helyzet azonban változott ezen a téren is, de mégsem ez okozta a visszaesést a streamingszolgáltatónál. A cég által közzétett információk szerint az orosz piacról való kivonulással is összefügg a csökkenés, ahol 700 ezer előfizetővel rendelkeztek, de egyidejűleg több versenytárs is megjelent a piacon Európában. Ilyen a HBO Max, amely márciustól már Szlovákiában és Magyarországon is elérhető, s előfizetési ára jóval olcsóbb a Netflixnél. 

Korábban a cég 2,5 millió plusz előfizetővel számolt az első negyedévre, a Wall Street elemzői világszerte további 2,8 millió új előfizetőt vártak szemben a tavalyi első negyedév 3,98 milliós számával, tehát a csökkenés valóban meglepő, s ha le is számoljuk az orosz apadást, akkor is jóval elmaradtak a várakozásoktól.

Tegyük hozzá, a kínált tartalmak szintjén a verseny pedig kiéleződik, mert a saját tartalmakban a HBO szolgáltatása idővel bizonyosan erősebb lesz a versenytársánál, mert az anyavállalathoz mozistúdió és tévécsatorna egyaránt tartozik, így az archívum és a jogtulajdonlás szempontjából kedvezőbb helyzetben vannak a Netflixhez képest. Hasonló lesz a helyzet a Disney streamingje kapcsán is, de a Netflix piaci előnye egyelőre jelentős, a HBO-nál háromszor több előfizetője van jelenleg.

Más kérdés, hogy a hosszútávú piaci folyamatokat nem lehet előrejelezni, az orosz piac elvesztése most ideiglenes problémát okoz, de annál érdekesebb, hogy miként próbálják oldani a helyzetet. Már korábban is bejelentette a Netflix, hogy az illegális jelszómegosztás ellen kíván küzdeni, vagyis azon tendencia ellen, amikor nem egy családon belül osztják meg az előfizetést, hanem két vagy három személy osztja meg az előfizetés költségeit. Elképzelhető, hogy a jövőben magasabb havi díjat kérnének azoktól, akik több eszközön kívánják majd követni a tartalmakat, ezt a módszert már tesztelik is bizonyos piacokon. A másik lehetséges út, amely más szolgáltatóknál már működik, hogy olyan előfizetést is kínálnának kedvezményesebb áron, amelyben reklámok is megjelennének.

A nagy kérdés viszont az, hogy a növekvő konkurencia mennyire állítja meg a növekedési ütemet a jövőben, mert az mindenképp hatással lesz a kínált tartalmak mennyiségére és minőségére is. Tegyük hozzá, az is nyilvánvaló, hogy a tartalomgyártás során nem csupán gazdasági érdekek érvényesülnek, hanem sok esetben az érzékenyítés is helyet kap.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.