2021. december 24., 09:01

A nehéz időszak jövő ilyenkor már csak rossz emlékként éljen bennünk

Ismert felvidéki személyiségeket kérdeztünk arról, milyen pozitív dolog történt az életükben 2021-ben, és mit várnak a jövő évtől.

karácsony
Fotó: Pixabay
Forró Krisztián: Az út kezdetén vagyunk, de fontos lépést tett a felvidéki magyarság
forró
Fotó:  Forró Krisztián FB-oldala

Bár év elején abban bíztunk, a 2021-es esztendő könnyebb lesz mint az előző, a világjárvány sajnos erre az évre is rányomta bélyegét. Karácsony előtt két héttel a mi családunkon is végigsöpört a koronavírus, de az oltások hatására valamennyiünk esetében szerencsére könnyű lefolyása volt a betegségnek.

A közös házikaranténnak köszönhetően kicsivel előbb kezdődött az ünnepekre hangolódás, mint máskor. Előkerültek a társasjátékok a kandalló mellett, és a közösen sütött illatos mézeskalácsokból is sokkal több fogyott és sokkal gyorsabban is.

Pártelnökként az év egyik legnagyobb hozadékának a Szövetség megalakulását tekintem. Bár egyelőre még mindig csak az út kezdetén vagyunk, úgy érzem, nagyon fontos lépést tettünk, hogy a felvidéki magyarságnak ismét erős politikai képviselete legyen. Megmaradásunk és gyarapodásunk szempontjából ez kiemelkedően fontos.

Régióink számára is létkérdés, hogy amikor a központi kormány hátat fordít Dél- és Kelet-Szlovákia városainak és falvainak, olyan valaki vállalja fel képviseletüket, aki legjobban ismeri a problémáikat, gondjaikat.

A Szövetség első megmérettetése már jövőre lesz a helyhatósági és megyei választás alkalmával. Fontos, hogy szövetségben az emberekkel helyi és regionális szinten erős képviseletet szerezzünk. Kívánom mindenkinek, hogy az új évben ismét szabadon élhessünk, a járvány következményei, a nehéz időszak jövő ilyenkor már csak rossz emlékként éljen bennünk.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke

Dusza János: A 2022-es évtől azt várom, hogy véget ér ez a kegyetlen pandémia
dusza
Fotó:  TASR
Dusza János

A most elköszönő esztendő három remek dolgot is hozott számomra. Az első helyen említem, hogy 2015-ben Kassán diplomázott lányom, aki sikeresen pályázott az EU által támogatott SASPRO tudományos projekt keretében, hatéves unokánkkal végleg hazatelepült Krakkóból, ahol addig ír férjével élt. Ennek feleségem is nagyon örült.

A második és a harmadik örömöt is egy-egy különleges elismerés jelentette. Októberben átvehettem Pozsonyban az ESET Science Award idei fődíját. Ez egyfajta születésnapi ajándék is volt számomra, hiszen azt néhány nappal korábban ünnepelhettem. Nem sokkal később

egy rangos nemzetközi díjat is kaptam Németországban, ezt az Alexander Humboldt Alapítvány alapította és a pályájuk csúcsára érkezett tudósok kapják, akik legalább öt évig Németországban is dolgoztak.

A 2022-es évtől azt várom, hogy véget ér ez a kegyetlen pandémia, és mi kutatók, akik szívesen cserélünk véleményt szakmai kérdésekről, ezt most már sokszemközt is megtehetjük, hiszen lassan két éve, hogy egyetlen tudományos tanácskozáson sem vehettem részt személyesen.

Dusza János fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia kültagja, Szlovákia kiemelkedő tudós személyisége

Bukor Ádám: Igazán eredményes év áll mögöttem
bukor
Fotó:  Majer Csaba József
Bukor Ádám

Ebben az évben a sok nehézség ellenére sikerült világbajnokságot nyernem, immáron hatodszor. Ez nagy meglepetés volt számomra, mivel a verseny előtt, illetve közben is lebetegednem, így kétszeresen örültem az eredménynek. Az oroszországi világbajnokságot leszámítva sikerült más külföldi versenyen, így az egyiptomi világkupán is részt vennem.

A hosszas járványidőszak után végre nemzetközi viadalokon szerepelhettem, továbbá az egyetemi tanulmányaim is jól haladnak, az előző szemeszterben sikerült javítani az átlagomon, sőt, az Év Egyetemi Sportolója díját is átvehettem.

Örülök annak, hogy jó kapcsolatot ápolok a tanáraimmal és hogy támogatnak a tevékenységemben. A vizsgaidőszak kellős közepén az eredményeim eddig kiválóak, mindezek mellett sikerült megtalálnom lelki társamat. Tehát igazán eredményes év áll mögöttem. Ahogy a legtöbben, én is készülök az ünnepekre, sikerült minden ajándékot időben beszereznem, így aztán bízom benne, hogy az év vége is sikeresen zárul. Minden kedves olvasónak kellemes ünnepeket kívánok!

Bukor Ádám az uszonyosúszás kiemelkedő tehetsége, hatszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok és négyszeres világcsúcstartó

Becse Szabó Ilona: Ismét felemelő zenei élményeket nyújthassunk az embereknek!
becse szabó
Fotó:  Mészáros Tímea
Becse Szabó Ilona

Ez az év nagyon szomorúan indult: januárban elvesztettük édesapámat. Tavasszal tombolt a pandémia, így csak online találkozhattunk a hallgatósággal, de nyár elejére végre élőben is együtt lehettünk. Csodás koncertek születtek Királyfiakarcsán, Komáromban és Kassán. Augusztusban egy fantasztikus művet adtunk elő Komáromban: Ervin Fulmek Missa brevis miséje ősbemutatóján a szoprán szólót énekeltem. Majd a szeptemberi színháznyitáskor, „röpke“ másfél év kihagyás után újra belebújhattam az imádott alakjaim bőrébe. Voltam Pamina hercegnő és Marica grófnő is. Sajnos, csak rövid időre, mert a színházak újra bezártak.

Októberben nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy átvehettem a Harmónia-közönségdíjat. Köszönöm mindenkinek a sok szavazatot és a szeretetet, ami minden alkalommal körülölel, amikor a színpadon állok!

Tanárként pedig nagy büszkeséggel tölt el, hogy a diákom, akit pici kora óta vezetgettem, éppen ezt a pályát választotta, és már a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium hallgatója.

Mit várok a jövő évtől? Egészséget, szeretetet, békességet, lelki nyugalmat minden ember számára, mert szerintem ez a legfontosabb. Nyíljanak meg újra a színházak, koncerttermek, hogy ismét felemelő zenei élményeket nyújthassunk az embereknek.

Becse Szabó Ilona, Harmónia-közönségdíjas opera- és operetténekes

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.