2020. június 1., 14:25

A Nap "megrázta" magát

"Megtörte a csendet" az elmúlt időszakban szokatlanul inaktív Nap: május 29-én csillagunk 2017 óta nem látott kitörést produkált. Az ún. flerjelenséget a NASA Solar Dynamics Observatory napfigyelő műholdja rögzítette.

Napkitörés
Fotó: Archívum
Illusztráció

A fler néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában (felszínén) vagy felette. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. Hőmérsékletük több 10 millió Kelvin is lehet, egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot, nagyságrendileg 1000 km/s sebességgel. A flerek főleg az ultraibolya és a röntgentartományban fényesek. Általában napfoltokhoz kapcsolódnak, a legerősebb naptevékenység idején 30-80 fler is előfordul naponta.

Fler 2020.05.29
Fotó:  NASA
A csillagászok a flerek három osztályát különböztetik meg: a C-be a leggyengébb, az M-be közepesen erős, míg az X-be a legerősebb napkitörések tartoznak. A május 29-én detektált fler egy M típusú volt, ami 10-szer erősebb a C kategóriájú kitöréseknél.

A mostani fler nem a Föld felé irányult, de ha minket vett volna célba, katasztrófa akkor sem történik: legfeljebb a poláris régiók környékén okozott volna átmeneti rádiózavarokat. A kutatók szerint az erős naptevékenység azt jelezheti, hogy a 24. szoláris ciklus végén járhatunk és a napműködés egy aktívabb fázisa következik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.