2023. november 2., 13:18

Megemlékezés a mártírhalált halt Molnár Mária diakonisszáról

A Csendes-óceán szigetállamába ritkán jutott el magyar látogató, államfő pedig éppenséggel eddig soha. Ez a közelmúltban változott: az Ausztráliában járó Novák Katalin – népes delegáció élén – felkereste az egzotikus országot, hogy hivatalos teendőin túl lerója tiszteletét az egyik kis sziget, Pitilu egykor itt élt magyar misszionárius nő emléke előtt.

Molnár Mária, Pitilu
Érkezés a szigetre
Fotó: Sándor-palota

A hazánktól 13 ezer kilométerre fekvő Pápua Új-Guineának megismerésében múlhatatlan érdemeket szerző Fenichel Sámuel és Bíró Lajos már helyet kapott sorozatunkban.

Molnár Mária, Pitilu
Molnár Mária misszionárius
Fotó:  reprofotó

Utánuk a harmadik magyar Molnár Mária volt. A küldetéstudatú református nővért nem a felfedezők és kutatók kíváncsisága hajtotta a föld másik felére: az evangélium terjesztésének vágya jelölte ki útját ’a kannibálok országába.

Molnár Máriáról, aki mártírhalált halt a II. világháború során, kevés adat olvasható a krónikákban.

A Mánusz szigetén missziós szolgálatot teljesítő diakonisszát 1943. március 16-án ölték meg a japán megszállók. Pitilu egy alig öt kilométer hosszú és pár száz méter széles kis földdarab a Csendes-óceánban, Új-Guineától nem messze, az Admiralitás-szigetek része. Itt és a szomszédos kisebb-nagyobb szigeteken nem egy európai hirdette az igét a két világháború között.

Molnár Mária, Pitilu
A harang
Fotó:  Sándor-palota

Molnár Mária egy német misszionárius előadását meghallgatva érezte úgy, hogy alkalmas lenne erre a szolgálatra. „Csak annyit kérek tőletek, testvéreim: imádkozzatok értem. Nem azért, hogy a tengerbe ne dobjanak, hogy az emberevők fel ne faljanak, hanem hogy mindvégig megmaradhassak hűségesen Krisztusom oldalán” – mondta azon az istentiszteleten, ahol elbúcsúztatták az indulás előtt.

Molnár Mária, Pitilu
Novák Katalin államfő is tiszteletét tette a Pitilu szigetén élt magyar misszionárius nő emléke előtt
Fotó:  Sándor-palota

Molnár Mária hátralevő életét Manus és Pitilu szigetén élte, de amikor hazalátogatott Magyarországra, egy gyűjtésből készíttetett harangot is magával vitt ajándékba az utóbbi, kisebb szigetre. Ezt a harangot azonban egy tájfun megrongálta, így jó pár éve nem volt, ami imára hívja a híveket.

A magyar államfő és kíséretének számos tagja – köztük Balog Zoltán református püspök – új harangot hozott magával a szigeten élőknek.

A Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester őrbottyáni műhelyében készült szakrális zeneszerszámot célhoz érése után, a kis fatemplom előtt ünnepélyesen fogadták a sziget lakói. Peter Sotil pitilui lelkész a Molnár Mária Alapítvány nevében köszöntötte a vendégeket, majd a helyi iskola diákjai elénekelték Pápua Új-Guinea himnuszát, a magyar himnuszt pedig felvételről játszották le.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.