2023. február 28., 16:13

A legújabb Harry Potter videójátékot sem kíméli a cancel culture

Továbbra sem csitulnak az indulatok a Harry Potter világában játszódó Hogwarts Legacy nevű videójáték körül, ami ellen valóságos eltörlési kampány folyik az interneten. A már a megjelenése előtt is komoly indulatokat generáló játékkal kapcsolatban többen is bojkottra szólították fel a játékosokat, míg mások verbálisan, vagy különböző üzenetek formájában támadják az azzal játszó tartalomgyártókat.

Howgarts
Fotó: wikimedia.com

Hivatalosan február 10-én mutatták be a Hogwarts Legacy nevű videójátékot, ami alig pár nap alatt a világ egyik legmegosztóbb játékává vált. A leginkább az LMBTQ közösségek által támogatott játék elleni bojkott mára komoly indulatokat szült a játékosok között, akik közül sokan nem is igazán értik, miért is kellene elhatárolódniuk az általuk kedvelt univerzumban és helyszíneken játszódó történettől.

A leginkább J. K. Rowling (a Harry Potter könyvek írója) miatt támadott játéknak ugyanis nem sok köze van az említett írónőhöz, aki már jóideje az LMBTQ és woke közösségek első számú közellenségének számít.

Az említett közösségek legnagyobb céltáblájává avanzsált Rowling még 2020-ban váltotta ki a tagok ellenszenvét, amikor is az írónő szerintük transzfób kijelentéseket tett.

Történt ugyanis, hogy Rowling először egy olyan nő mellett állt ki nyilvánosan, akit azért rúgtak ki, mert azt tweetelte, hogy egy ember nem változtathatja meg a biológiai nemét, később pedig egy Twitter posztban osztott meg az LMBTQ közösségek szerint felháborító gondolatokat.

Az eset után az írónőre valóságos gyűlöletcunami zúdult, akit amellett, hogy szinte azonnal transzkirekesztő radikális feministának (TERF) bélyegeztek meg,

azóta már több alkalommal is halálosan megfenyegettek, a könyvei közül pedig többet is nyilvánosan elégettek.

A Rowling iránti gyűlölet pedig úgy tűnik, hogy a mai napig sem csillapodott, ami jól láthatóan nyomja rá a bélyegét a Hogwarts Legacy megítélésére. Ugyan az nyilvánvaló tény, hogy mivel maga a történet a Rowling által kitalált univerzumban játszódik, az írónő bizonyosan kap valamennyi jogdíjat a programért,

a fejlesztők korábban már egyértelműsítették, hogy az írónő semmilyen szerepet nem vállalt a fejlesztésben,

a játékban pedig már az első órában találkozhatunk transznemű karakterrel, ami valószínűleg épp a tiltakozó közösség miatt kerülhetett a játékba.

Ennek ellenére több újságíró már a megjelenés előtt bojkottra szólította fel az embereket a játékkal kapcsolatban, sőt Jessie Earl,

a GameSpor újságírója egyenesen odáig ment, hogy már nem csak transzellenességgel, hanem antiszemitizmussal is megvádolta Rowlingot és a játékot.

Earl szerint ugyanis a varázslóvilág koboldjait az írónő a zsidókról mintázta és mivel a koboldok a játékban nem pozitív szereplőkként vannak jelen, úgy gondolja, hogy ez egy rejtett, de egyértelmű zsidóellenes megnyilvánulás Rowling és a játék részéről, amivel semmi esetre sem szabad játszania az embereknek. Mindezek után pedig nem meglepő, hogy az utóbbi hetekben több helyen is olyan furcsa címkék kezdtek megjelenni a játékról alkotott vélemények között, mint a pszichológiai horror, kapitalista, vagy épp az NSFW (nem biztonságos munkahely), míg máshol már-már nevetséges érveken alapuló, egyszerű „lepontozással” igyekeztek elvenni az emberek kedvét attól, hogy kipróbálják a játékot.

Vannak azonban olyanok is, akik a játékban megjelenő transznemű karakter nevével nem értenek egyet és ezzel kapcsolatban fejezik ki nemtetszésüket a közösségi médiában.

A kelta vallás gyógyító istennője, Sirona után elnevezett Sirona Ryan megnevezés szerintük ugyanis túlságosan férfias egy transznemű karakter számára, ami így túlságosan kirekesztő a transznemű közösségekkel szemben. Mások egyszerűen népírtás szimulátornak nevezik a játékot, de olyanok is akadnak, akik a játék megvásárlását egyenesen a Mein Kampf támogatásához hasonlították.

De sok támadást kapnak azok a tartalomgyártók is, akik úgy döntöttek, hogy bemutatják a játékot, és akiknek a megtalálására külön weboldalt hoztak létre a játék ellen tiltakozók.

Így vált célponttá többek között a Girlfriend Reviews nevű tartalomgyártó páros is, akik épp az LMBTQ-közösség tagjai körében végzett öngyilkosságmegelőzési tevékenységgel foglalkozó egyik szervezet számára rendezett adománygyűjtés keretében játszottak a játékkal. A stream közben azonban a páros folyamatosan verbális támadásoknak volt kitéve a játék ellenzői részéről, ami miatt a páros női tagja végül sírva hagyta ott az élő adást.

Nem ők voltak azonban az egyetlenek, akiket folyamatos támadás ért a játék miatt, rajtuk kívül több tartalomgyártó is hasonló támadásokra panaszkodott,

míg voltak olyanok is, akik kijelentették, hogy egyszerűen azért nem játszanak a játékkal, mert nem akarnak hasonló attrocitásokat átélni.

A folyamatos támadások és bojkott ellenére ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy a Hogwarts Legacy jó eséllyel pályázik a világ egyik legfelkapottabb videójátéka címére. Amellett ugyanis, hogy a megjelenést követően a játékot alig pár nap alatt elkapkodták a boltok polcairól, azt a különböző szakmédiumok is rendre elismerik, és a játékról készült tartalmak is ott vannak a legismertebb videómegosztók legnézettebb tartalmai között.

Ezzel együtt azonban nyilvánvalóan látszik, hogy az LMBTQ és woke mozgalmak körében egyre népszerűbb cancel culture (eltörlés kultúrája) a Hogwarts Legacy-t is elérte, és könyörtelenül próbál meg fellépni minden és mindenki ellen,

akinek valamilyen valós, vagy vélt köze van hozzá. Mindezzel pedig az a legnagobb baj, hogy az utóbbi hónapok gyűlöletcunamijának élén épp azok a leghangosabbak, akik elvileg pont a sokszínűséget, és annak elfogadását hirdetik. Az említett videójáték példája ezzel szemben arról árulkodik, hogy épp a más véleményt elfogadni képtelen „elfogadáspártiak” azok, akik nem nyugszanak mindaddig, míg el nem törlik azokat, akik esetleg valamiről másképp vélekednek. Legyen az politikus, író, tanár, átlagember, vagy akár egy videójáték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.