A leggazdagabb magyar, akiről valószínűleg nem is hallott

ma7 2019. október 21., 08:16

A Forbes magazin minden évben összeállítja az Egyesült Államok leggazdagabb embereinek listáját. Két héttel ezelőtt jelent meg az idei sorrend, melyen egészen előkelő helyet foglal el egy magyar név, Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás. Az idei lista szerint ő a 31. leggazdagabb ember az Egyesült Államokban, s egyben a leggazdagabb magyar a világon. A nem mindennapi eredmény kapcsán álljon itt egy kis összefoglaló életútjáról.

Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg

Sokan nem is tudnak Péterffy magyar gyökereiről, mert ahogy oly sok híres ember, ő is kerüli a feltűnést, nem sokszor ad interjúd sem. Péterffy amerikai története éppúgy kezdődik, mint megannyi filmbe illő, meseszerű sztori: nulla angol nyelvtudással, szinte üres zsebbel vándorolt ki 1965-ben.

1944-ben született egy orosz bombázás kellős közepén az egyik budapesti kórház alagsorában.

Mérnöki tanulmányait félbe hagyva, minden bátorságát összeszedve keseredett neki 21 éves korában külföldi útjának, így kötött ki némi viszontagság után Amerikában. Beiratkozott egyetemre, de angol tudás híján egy kitétellel vették fel: kapott négy hónapot, hogy megtanulja valamennyire a nyelvet.

Feltehetően már ezekben az időkben is az általa sokat hangsúlyozott önfegyelem segítette őt a sikerhez. Ami a munkát illeti, egy autópálya építésének munkálatainál tudott elhelyezkedni műszaki rajzolóként, majd miután önkéntest kerestek a munkahelyénél, jelentkezett, hogy elsőként megtanulja kezelni a cég egyetlen számítógépét.

Elvarázsolta őt a gép, így rövidesen megtanult programozni.

Jó néhány év kemény munka után az elektronikus tőzsdei kereskedés atyjaként vált ismerté a Wall Street-en. A tőzsdén töltött évekre így emlékszik vissza: „Rettentően unalmas volt napi 20-30 tranzakciót bonyolítani úgy, hogy körülöttem mindenki a kosárlabdáról és a baseball-ról beszélgetett egész nap. Szóval elkezdtem egy olyan berendezésről ábrándozni, ami elvégezné helyettem ugyanazt a munkát.”

A 90-es évek elején elérkezettnek látta az időt, hogy megalapítsa az Interactive Brokers nevű elektronikus tőzsdézéssel foglalkozó céget, amelynek azóta is többségi tulajdonosa, és amely révén nem csak Florida állam leggazdagabb embere, de a leggazdagabb magyar is a világon. 

Képgalériánk:
Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg

Az ő nevéhez fűződik, hogy a tőzsdén megjelent a számítógépek használata. Ötleteivel hozzájárult a tőkepiacok forgalmának megsokszorozódásához, a tőzsdei kereskedés automatizálásához.

Amikor egy ízben a siker kulcsáról kérdezték, így nyilatkozott: „A szüleim azt mondták, hogy két dolog van, amit mindig megtarthatsz, és növelhetsz is. Ez pedig a tudásod és a hírneved. (...) Én ehhez tartom magam. A hírnevet növelni igazából könnyebb, mert mindig, amikor kétségeid vannak, hogy mi a helyes döntés, mindig a másik fél érdekeinek kell kedvezned. Ez fogja növelni a hírnevedet.”

Ami a hírnevet illeti, Péterffy Tamás valóban nem áll rosszul. Az Egyesült Államokban bejáratos a legmagasabb körökbe, személyesen ismeri például az amerikai elnököt, gyakran vacsoráznak együtt.

Magyarországra általában öt évente jön, látogatásait az érettségi találkozóihoz igazítja, egyebek mellett egy osztályba járt Demján Sándorral. Legutóbbi látogatása során átvehette a Magyar Érdemrend nagykeresztjét példaértékű életútja elismeréseként.

Kovács Szabó Marianna írása

0 HOZZÁSZÓLÁS