HIRDETÉS

A lakosság fele fontosnak tartja a félévi bizonyítványosztást

hirek.sk 2018. január 31., 08:28
POZSONY. A lakosság fele, pontosabban 50,2 %-a fontos eseményként tekint iskolaköteles gyermekeik félévi bizonyítványainak kiosztására – derül ki az ACRC közvélemény-kutató ügynökség 1 012 személy bevonásával készült felmérésből. A felmérés adatai alapján a lakosság 38 százaléka meg is ünnepli gyermeke bizonyítványát. A rossz bizonyítványért 6 százalék még mindig bünteti gyermekét.

A bizonyítványosztást Trencsén megye lakossága tartja a legfontosabb, Eperjes megye lakói pedig a legkevésbé fontos eseménynek. A megkérdezettek többsége leginkább akkor tekint pozitívan az eredményekre, ha nagyrészt egyesekről vagy kettesekről van szó. A lakosság negyede viszont akkor is elégedett, ha az érdemjegyek közé egy hármas is kerül. A szigorú felnőttek csoportja Szlovákiában is fellelhető, ők csak akkor tartják sikeresnek csemetéik bizonyítványát, ha az csupa egyest tartalmaz. Számarányuk viszont jóval kevesebb, mindössze 5 % – tájékoztatott Darina Imreová, az ACRC közvélemény-kutató ügynökség ügyvezető igazgatója.

A felmérés adatai alapján a lakosság 38 százaléka meg is ünnepli gyermeke bizonyítványát. A szülők többsége a közös élményekre alapuló ajándékot részesíti előnyben. Pénzbeli ajándékot mindössze a szülők 4 százaléka ad. Az ajándékozott összeg általában 10 euró. A leggyakrabban vásárolt tárgyi ajándékok a könyvek és az édességek. A legnépszerűbb nem tárgyi ajándék a családi kirándulás, látogatás a cukrászdában vagy közös ebéd egy étteremben.

A rossz bizonyítványért a lakosság 6 százaléka bünteti gyermekét. Leggyakoribb a szóbeli megrovás, de gyakran előfordul, hogy eltiltják a számítógép és a mobil telefon használatától, a TV nézéstől vagy a barátokkal való találkozástól is.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS