2019. július 26., 13:33

A közép-európai foci felemelkedésének titkáról: Világi Oszkár és Dárdai Pál Tusványoson

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa üzleti, Dárdai Pál, a magyar válogatott és a berlini Hertha BSC korábbi edzője sportszakmai oldalról igyekezett választ adni a kérdésre: mi lehet a közép-európai foci felemelkedésénének titka. A XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik legtöbb érdeklődőt vonzó fórumbeszélgetésén jártunk.

tusvanyos-vilagi-dardai.jpg
Galéria
+7 kép a galériában

Egy közép-európai csapat akkor lehet sikeres, ha nemzetközi szinten is fel tud mutatni eredményeket, és emellett ki tud nevelni olyan fiatal tehetségeket, akiket később jó pénzért el tud adni nagyobb lehetőségekkel rendelkező nyugati kluboknak. Ha ez a kettő együtt megvalósul, akkor nyereségesen működtethető egy közép-európai klub. Ha azonban csak az egyik feltétel teljesül, már csak nullára hozható ki a számla – mondta el – részben saját tapasztalataira alapozva – Világi Oszkár a „Kelet-európai foci” címmel rendezett beszélgetésen, amelyet Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke vezetett.

A DAC tulajdonosa szerint az egyik legjobb példa a fenti modellre a horvátországi Dinamo Zágráb és csehországi Plzeň csapata.

Utóbbi Világi szerint Közép-Európa legsikeresebb csapata – erről árulkodik, hogy az elmúlt években négyszer sikerült bejutnia a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Fotó:  ma7.sk

Ha azonban európai szinten nézzük a helyzetet, a Benficát lehet jó példaként felmutatni. A portugál csapat minden évben ott van az elitben, vagy annak közelében, de kiváló a tehetségek kinevelésében és felkutatásában is. A klub nagy erénye, hogy van egy óriási merítési lehetősége, ez pedig Brazília, ahonnan nagyon sok olyan fiatalt tud Európába csábítani, akik nyelvi korlátokkal nem rendelkeznek – emelte ki a klubtulajdonos.

Világi szerint ezen a téren azok az országok is jól állnak, amelyeknek voltak gyarmataik: például az angolok, a spanyolok, a belgák vagy a portugálok.

Azoknál az országoknál, ahol ilyen bázis nincs, a játékosok eladásából származó bevetélek sem olyan magasak – mutatott rá.

Világi szerint a közép-európai bajnokságok soha nem lesznek olyan attraktívak, mint például az angol bajnokság, de az itteni labdarúgásnak megvan az az esélye, hogy ha rendszeresen és kitartóan foglalkoznak a fiatalokkal, azokat beépítik a felnőtt csapatokba, akkor lesznek olyan klubjaink, melyekre büszkék lehetünk és amelyek pénzügyileg is megállnak a saját lábukon.

Fotó:  ma7.sk

A DAC tulajdonosa szerint ugyanakkor van olyan területe is a focinak, amiben komoly lemaradásban van Közép-Európa.

Ez az edzőképzés. „Az ifjúsági edzőképzés az alfája és az ómegája egy klub sikerének. A fiatalokkal dolgozó edzők képzését azonban az elmúlt években alul becsültük. Ezen változtatni kell” – jelentette ki.

Dárdai: "ésszel játsszuk ezt a sportot!”

„Hat-hét éves korom óta, vagyis amióta az eszemet tudom a foci körül mozogtam, és ebben dolgoztam. Előbb azért, hogy utánpótlás válogatott legyek, majd NB1-es focista, aztán azért, hogy külföldre tudjak igazolni. Mindig helyt kellett állnom, mindig oda kellett figyelnem, hogy ott legyen a helyem a kezdőcsapatban” – kezdte Dárdai Pál, aki elárulta azt is, hogy tegnap este Világi Oszkárral együtt a helyszínen nézte végig a DAC Európa-liga mérkőzését.

Fotó:  ma7.sk

„Nagyon jó érzés volt, hogy ott lehettem. Sok magyar ajkú és sok jó indulatú emberrel találkoztam a Felvidéken” – mondta el dunaszerdahelyi látogatásáról a magyar válogatott és a berlini Hertha BSC korábbi edzője.

Edzői pályafutásáról szólva elmondta, valamilyen szinten szerencsésnek tartja magát, hiszen alighogy abbahagyta játékoskarrierjét, már jöttek is a felkérések – előbb a Hertha utánpótlásától és felnőttcsapatától, majd a magyar válogatott-től.

Dárdai szerint egy kis közösség, egy kisebb közeg is nagyon sokat el tud érni, ha az, amit csinál, jól meg van szervezve.

Fotó:  ma7.sk

„A villányi és a szekszárdi bor is azért jó, mert kis mennyiségben készül, így oda tudnak rá figyelni. De Izland is jó példa: egy kis országról van szó, kézilabdája és a labdarúgása mégis nagyon magas szinten van” – mondta.

Szerinte klubfilozófia nélkül ma már nem működtethető sikeresen egy csapat: ez az alapja az utánpótlásnak is Németországban, ahol rengeteg futballakadémia nagyon szervezett keretek között működik.   

„Németországban nem rejtik el egymás elől a tudást, hanem erről egymásnak beszámolnak a klubok – mégpedig azért, mert mindig jobbak akarnak lenni. A német focit nem a pénz, hanem az utánpótlásban elvégzett munka és ez a fajta attitűd viszi előre. Magyarországon ez korábban egy kicsit elcsúszott: az edzők régen egymás elől rejtegették a tudásukat, nem adták át azt egymásnak. Ma már szerencsére ez másként van, nagyon sok minden megindult” – vélekedett.

Fotó:  ma7.sk

Dárdai szerint

mi, magyarok soha nem leszünk sprinterek és soha nem tudunk majd annyit futni, mint azok a genetikával rendelkező játékosok, akik nem itt születtek, de van eszünk, okosak vagyunk, ezért erre kell építenünk.

„Egyetlen útja van a magyar labdarúgásnak, ez pedig az, hogy csapatban gondolkozzon, és ésszel játssza ezt a sportot” – emelte ki.

tusvanyos-vilagi-dardai.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.