2022. december 8., 15:27

A következő év végéig gyerekek milliói kaphatják meg a malária elleni új védőoltást

Jövő év végéig gyerekek millió kaphatják meg a malária elleni új védőoltást azokban az országokban, amelyeket a betegség a leginkább érint - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Malária
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Több mint húsz ország tervezi az RTS'S oltás használatát, ezek közül néhányban már jövőre bevezetik - közölte Abdisalan Noor, a WHO maláriaprogramjának illetékese.

Hozzátette, hogy néhány kormány a globális oltóanyag szövetség (GAVI) segítségével jut az új vakcinához.

A WHO becslései szerint 2021-ben világszerte 619 ezer ember halálát okozta a malária.

Egy évvel korábban pedig 625 ezren hunytak el a betegség miatt.

A nemzetközi szervezet éves maláriajelentésében arról is beszámolt, hogy a maláriás esetek száma elérte a 247 milliót, de a betegség terjedésének üteme csökkent. A maláriás halálozások 95 százalékát Afrikában jegyezték fel.

Bár a maláriás esetek számának növekedése lelassult,

a WHO arra figyelmeztetett, hogy a betegséget okozó parazita egyre ellenállóbbá válik a gyógyszerekkel szemben.

Továbbá az egyik moszkitófajra, amely a betegséget terjeszti számos rovarirtó nincs hatással.

A WHO jelentése arra is felhívta a figyelmet, hogy a szúnyogok részben hozzászoktak ahhoz, hogy az emberek védőhálóval védekeznek ellenük, ha aludni térnek, ezért már az éj leszállta előtt támadásba lendülnek.

Emellett az is aggasztó, hogy

az emberek helyett sokszor a jószágokat tekintik prédának.

Szintén problémát okoz, hogy sokan sérült védőhálót használnak, és nem jutnak hozzá újhoz, hogy kicserélhessék - számolt be róla a WHO.

Az RTS'S vagy Mosquirix néven futó vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár fejlesztette ki. A folyamat 30 évig tartott, a kutatók 1987-ben láttak munkához. Az oltóanyagot több éven át tesztelték, ez nagyjából 1 milliárd dollárt emésztett fel. A vakcinát négy dózisban kell beadni. Ez az első elfogadott oltóanyag a moszkitók által terjesztett betegség ellen.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.