2020. október 22., 08:57

A kommunizmus elüldözött, a hazám visszafogadott - a Szapáry Györggyel készült interjúval megjelent a Magyar7 legújabb száma

Fontos témákat, tartalmas olvasnivalót kínál ezúttal is előfizetőinek és várja új olvasóit a Magyar7 hetilap.

A lap közéleti rovatában rövid összefoglalót közöl a vírushelyzetről és a kormány intézkedéseiről. Molnár Judit főszerkesztő vezércikkében (Barátok és ellenségek, házon belül) ugyancsak a kormány viselt dolgaival foglalkozik, míg Kolek Zsolt rovatvezető a magyarországi borsodi időközi választások tanulságát vonja le, amelyben beégett az ellenzéki összefogás. Pomichal Krisztián az amerikai elnökválasztás rendszerét hozza közel az olvasóhoz.

A kommunizmus elüldözött, a hazám visszafogadott címmel közöl a hetilap nagyinterjút gróf Szapáry Györggyel, többek közt felvidéki kötődéséről. A kiváló közgazdászt Matus Tibor kérdezte.

Kövesdi Károly vezető szerkesztő az 1956-os forradalom apropóján írt jegyzetet (Vérbírók és vértanúk), míg a gazdasági rovatban Matus Tibor rovatvezető elemzi a vírushelyzet kiváltotta helyzetet (Kármentés és állóháború). A jövő évben ránk váró népszámlálás kapcsán olvashatunk kiváló publicisztikai írást N. Gyurkovits Rózától (Megszámláltatunk vagy meghasadunk?), Somogyi Szilárd pedig a magyar nyelv szlovákiai egyenrangúságának esélyeit járja körbe.

Popély Gyula történész új tanulmányának (A cseh politika fordulatai a nagy háború alatt) első részét közli a hetilap. A lakiteleki Nemzeti Művelődési Intézet megnyitásáról ír B. Vida Júlia kulturális rovatvezető. Ugyancsak a kulturális rovatban olvashatunk könyvrecenziót Fiala Ilonától, és Lacza Tihamér kultúrtörténeti írását egy felvidéki származású magyar miniszterelnökről.

A Tájaink rovatban természetesen ismét sok régiós írást, portrét, tudósítást találunk.

Radi Anita Pozsonypüspöki polgármesterét szólaltatja meg, Reczai Lilla pedig Győr és Dunaszerdahely kapcsolatáról kérdezi a két város polgármesterét. A jánoki emberek sem kérnek a szemétégetőből, tudjuk meg Fábián Gergely írásából, míg Virsinszky Tamás a rimaszombati munkapiacon nézett körül. Történelmi tablót írt Kaszmán Zoltán egy Ipoly-híd történetéről, s ugyancsak történelmi témát, Petőfi nógrádi barangolását kínálja Agócs Szvorák Emese. Bokor Klára ezúttal a muzslai Endrődy János Alapiskolában járt, Nagy-Miskó Ildikó pedig a Hidaskürti Magán Szakközépiskolában. Szomolai Andrea egy nótás kedvű hölgyet mutat be az olvasóknak, Zsebik Ildikó pedig egy nagykaposi ökokertészt.

A Kávézó rovatban Domonkos Andor kutatóorvos ezúttal a D-vitaminnal foglalkozik, amelynek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Pleva László állatorvos a házi kedvencünk gyógyításához nyújt hasznos tanácsot. A Hazajáró csapata ezúttal Erdély szászok lakta vidékén barangolt, míg Babos Kitti egy furcsa sütemény készítőjét mutatja be. Természetesen nem hiányzik a lapból az Íz-Lelő, amelyben Szabó B. Csilla receptjét olvashatjuk, míg az autós rovatban Vas Gyula egy elektromobilt mutat be.

Zárjuk be az egészséget? – teszi fel a kérdést Rajkovics Péter, a sportrovat vezetője cikkében, míg Rajkovics György a Bajnokok Ligájának menetrendjét ismerteti, különös hangsúllyal a Ferencváros esélyeire.

Az olvasók a hetilap legújabb számában is megtalálják a szokásos tv-műsort és a keresztrejtvényt, míg a hátsó borítón a nagyszalóki Szent András-templom rövid leírását olvashatják.

 

Ne feledjék: a Magyar7, a felvidéki magyarok konzervatív hetilapja a postahivatalokban is kapható!

 

Megosztás
Címkék