A Kolchicint és az Ivermektint sem regisztrálták a COVID-19 elleni gyógyszerként

2021. január 26., 19:48
ma7 | TASR

A Kolchicint és az Ivermektint sem regisztrálták a COVID-19 kezelésére szolgáló gyógyszerként – tájékoztatott a közösségi hálón az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal.

Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

A hivatal emlékeztetett, hogy ha a gyógyszergyárnak vannak adatai arról, hogy egy gyógyszer hatásos ez ellen a betegség ellen, akkor két lehetősége van. Az első a szokásos regisztrációs folyamat, ilyenkor a gyógyszergyár az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) vagy az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz fordulhat. A hivatal azonban közölte, egyik gyógyszerrel kapcsolatban sem kapott ilyen kérvényt.

Nem regisztrált gyógyszer terápiás alkalmazását is lehet kérvényezni. Szlovákiában az egészségügyi minisztérium adhat ki ilyen engedélyt. A ŠÚKL tájékoztatása szerint engedélyezhetik olyan gyógyszer használatát, amelyet Szlovákiában nem regisztráltak, vagy olyanét, amelyet más betegségek gyógyítására regisztráltak.

Az intézet azt javasolja, senki ne vásároljon gyógyszert az alapján, amit az interneten olvasott, forduljon az orvosához. A ŠÚKL emlékeztet arra is, hogy a bejegyzett COVID-19 elleni gyógyszerek, és az egészségügyi minisztérium engedélye alapján használt gyógyszerek is kizárólag kórházban fekvő betegek kezelésére alkalmasak. „Aki otthon gyógyult, az konzultáljon a kezelésről a kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel" - összegezte az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal.