2022. szeptember 2., 12:41

A klímaváltozás miatt vadon élő állatok ezreit telepítik át Zimbabwéban

Több mint 2500 vadon élő állatot telepítenek át Zimbabwéban, ahol az orvvadászat helyett a klímaváltozás okozta aszály kezd az első számú fenyegetéssé válni az élővilágra.

Sok állatról van szó
Fotó: Facebook/Wikipedia/ma7
Illusztráció

Afrika déli részének a maga nemében egyik legnagyobb vadmentő műveletében mintegy 2000 impalát, 400 elefántot, 70 zsiráfot, 50 bivalyt, 50 gnút, 50 zebrát, 50 jávorantilopot, 10 oroszlán- és egy tíztagú vadkutyafalkát fognak be és telepítenek át a súlyos szárazság sújtotta déli Save Valley rezervátumból három csapadékosabb északi rezervátumba.

A Rewild Zambezi projekt keretében a Zambézi-folyó völgyében három rezervátumban (Sapi, Matusadonha, Chizarira) építik újjá a kitelepített vadpopulációkat.

Hatvan év után ez az első nagyszabású projekt Zimbabwéban vadon élő állatok áttelepítésére. 1958 és 1964 között az akkor még Rhodéziának hívott afrikai országban a Noé-műveletben több mint 5000 vadállatot költöztettek el, akkor a víz elől mentve őket, mivel egy, a Zambézi folyón épülő duzzasztógát és a vele együtt kialakított víztározó, a Kariba-tó - a világ egyik legnagyobb mesterséges tava - miatt elárasztás fenyegette élőhelyüket.

A most kezdődött áttelepítést az tette szükségessé, hogy az elhúzódó aszály miatt katasztrófa fenyegeti a déli Save Valley vidékét - közölte Tinashe Farawo, a zimbabwei nemzeti parkok igazgatóságának szóvivője.

Hosszú éveken át a vadorzókkal vívtunk háborút, amikor pedig ezt épp megnyerni látszunk, a klímaváltozás jelentkezett az élővilágot fenyegető fő veszélyként"

- mondta az AP-nek a szóvivő.

A szakember szerint sok rezervátum túlnépesedőben van, miközben egyre kevesebb a táplálék és a víz.

Az állatok végül saját élőhelyüket pusztítják el, önmagukra jelentenek veszélyt, sőt élelem után kutatva lakott településeket kerítenek be, ami szüntelenül konfliktusokhoz vezet"

- mondta Farawo. Alternatívát a vadon élő állatok tömeges leölése jelenthetne, de ezt kegyetlenségnek tartják a természetvédő szervezetek - tette hozzá.
Zimbabwéban utoljára 1987-ben végeztek tömeges vadállatirtást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.