A jövő és a múlt konfrontációja a Magyar7 legújabb, 47. számában

2020. november 19., 13:32
ma7

A Magyar7 legújabb, 47. számának súlypontja a múlt és a jövő konfrontációjának jegyében jelent meg. Somogyi Szilárd Peter Zajac irodalomtörténésszel, az 1989-es bársonyos forradalom egyik ikonikus figurájával készített beszélgetést Sorsfordító időkről címmel.

A lap főszerkesztője, Molnár Judit vezércikke, A múlt árnyai szinte rímel a témára, hogy egy csavarral a Szivárványos holnapjainkba (Pomichal Krisztián), majd a tengerentúlra (Kövesdi Károly: Agyő, Amerika!) ugorjunk.

Hazai vizekre visszatérve A porondmester és a turista címmel olvashatjuk Kolek Zsolt elemző írását a szlovák kormányt feszítő személyi ellentétekről, amelyek hatása nehezen megjósolható, csak sejthető.

A hetilap gazdasági rovatában cikket olvashatunk arról, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, majd egy égetően aktuális témát találunk, Hencidától vakcináig címmel, amelynek a címe is elárulja a tartalmát. Szerzője Pomichal Krisztián.

magyar7

A következőkben közéleti hírre lapozunk: négy felvidéki személyiség kapott rangos kitüntetést Magyarország pozsonyi nagykövetségén, köztük kolléganőnk, Haják Szabó Mária. Erről B. Vida Júlia tudósít.

A kulturális rovatban Popély Gyula történész legújabb, a Szövetségben az ellenséggel c. kötetéről ír recenziót Lacza Tihamér, aki egy felvidéki gyökerű történész portréját is megrajzolja kultúrtörténeti rovatában, míg Böszörményi István a tragikusan korán elhunyt Bacskai Béla festőművészre emlékezik.

 A Tájaink rovatban természetesen sok régiós írást találunk. Fábián Gergely egy Kassán hamarosan kiállított könyvritkaság nyomába eredt, míg a felvidéki építészet két gyöngyszemével két tudósítás is foglalkozik. Az egyik az ógyallai Feszty-kastélyról (Nagy-Miskó Ildikó), a másik a tallósi Esterházy-kastély (Szomolai Andrea) sorsát taglalja. A Zselízen élő Horváth Géza kórusfeldolgozásairól nyilatkozik Kaszmán Zoltánnak, míg Radi Anita egy pozsonyi közlekedési vitáról tudósít.

magyar7

Zsebik Ildikó a királyhelmeci közélet egyik prominensét mutatja be az olvasóknak, Bokor Klára pedig a párját ritkító tardoskeddi tájház lelkes fenntartóiról ír cikket. Reczai Lilla a nagymagyari helyi kulturális életet mutatja be, Virsinszky Tamás pedig két gömöri fejlesztésről, a rimaszombati és a tornaljai lakosok életminőségét meghatározó beruházásról tudósít. Ha ősz, akkor facsemetéket kell ültetni, állítja egy bénai vállalkozó, akiről Agócs Szvorák Emese cikkében olvashatunk.

Domonkos Andor kutatóorvos a lap Kávézó rovatában ezúttal egy mindenkit érintő egészségügyi témát taglal, a szájüreg betegségeit, míg Pleva László állatorvos házi kedvenceink gyakori betegségeiről.

Őrzők a Pinka mentén címmel közli a hetilap Kenyeres Oszkár legújabb utazásra serkentő cikkét, míg az életmód rovatban Rajkovics Péter írását olvashatjuk. Címe: Online karácsonyi őrület várható? Természetesen ezúttal sem hiányzik a lapból az Íz-Lelő, amelyben Szabó B. Csilla receptjét olvashatjuk, míg az autós rovatban Vas Gyula egy konnektoros, hárommotoros autót mutat be a gépkocsik szerelmeseinek.

magyar7

Magyarország ott lesz az Európa-bajnokságon! Az önmagában is lelkesítő eseményről, a magyar futballválogatott sikeréről és esélyeiről olvashatjuk Rajkovics György írását, Forgács Péter pedig egy ritka motorsport párkányi világbajnokát mutatja be.

Az olvasók a hetilap legújabb számában is megtalálják a szokásos tv-műsort és a keresztrejtvényt, míg a hátsó borítón a nagymagyari Szent Kereszt felmagasztalása templomáról olvashatnak.

Ne feledjék: a Magyar7, a felvidéki magyarok konzervatív hetilapja a postahivatalokban is kapható!

Kövesse facebook oldalunkat is!