2022. március 18., 16:43

A holland parlament vizsgálatot indítana a Jehova Tanúi vallásközösség ellen

A holland parlamenti képviselők többsége vizsgálatot indítana azzal kapcsolatban, hogy a Jehova Tanúi vallásközösség, véleményük szerint, érzelmileg zsarolja a gyülekezetet elhagyókat - írta pénteken az NlTimes hírportál, a Pointer holland magazin tudósítására hivatkozva.

Jehova Tanúi
Fotó: pixabay.com
Képünk illusztráció

A hírportál szerint a képviselők azt nehezményezik, hogy

a vallásközösség érzelmi nyomást gyakorol a tagokra, a hitehagyóknak megtiltja például, hogy kapcsolatot tartsanak fent a közösség tagjaival.

Ez komoly pszichés panaszokat okozhat az érintetteknek

- vélik a képviselők.

Joost Sneller, a 66-os Demokraták nevű, balliberális koalíciós párt képviselője szerint Hollandiában vallásszabadság van, amely azt jelenti, hogy egy-egy vallási közösség maga alakíthatja ki életszabályait.

De ez a szabadság mindkét irányban működik, tehát mindenkinek joga van kilépni vallási közösségből anélkül, hogy retorziók érnék

- jelentette ki. Ulysse Ellian, a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) politikusa úgy vélte, hogy a közösségtől történő eltiltás gyakorlata "egyfajta fenyegetésként" értelmezhető, amelynek az a célja, hogy még több tagot tartson az vallásközösség kötelékeiben.

A mintegy 30 ezer tagot számláló hollandiai jehovisták közössége a Pointer magazinnak megerősítette, hogy

a hitehagyottak kiközösítése létező gyakorlat náluk.

A közösséget elhagyók szerintük csakis akkor vehetik fel a kapcsolatot a gyülekezet tagjaival, gyakran a saját családtagjaikkal, ha visszatérnek és bűnbánást gyakorolnak

- írta a magazin.

Hollandiában egy, a közösséget elhagyókból álló csoport tett rendőrségi feljelentést a rendőrségen.

Nem az első eset Európában hogy hatósági kivizsgálás indul a Jehova Tanúi ellen. A vallásközösség kirekesztőnek tartott gyakorlata miatt tavaly az egyik belgiumi bíróság 100 ezer euró pénzbüntetést rótt ki rájuk, Norvégia pedig az idén januárban vonta meg tőlük emiatt az állami támogatást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.