2019. február 27., 14:50

A győztes nem indulhat, a két másik dobogós pedig nem akarja képviselni Ukrajnát az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az országos válogató második és harmadik helyezettje sem akar fellépni Ukrajna színeiben az idén Tel-Avivban megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon az első helyezett énekeső, Maruv helyett, aki az oroszországi fellépései miatt kialakult politikai botrány miatt nem képviselheti hazáját.

Maruv - Eurovíziós Dalfesztivál
Médialapozó
Fotó: TASR/AP

Az ukrajnai versenyen második helyezést elérő Freedom Jazz trió kedd este közölte, hogy nem fogadja el a felkérést, míg a harmadik helyezett, a Kazka nevű együttes szerdán hozta nyilvánosságra elutasító válaszát. Utóbbi közleményében azzal indokolta a döntést, hogy nincs szüksége bármi áron a győzelemre. Mindkét előadó jelezte viszont, hogy a jövőben talán újra elindul a dalversenyen.

Mellesleg kiderült, hogy tavaly a Freedom Jazz is fellépett egy moszkvai rendezvényen.

Az ukrán közmédia (NOTU) egyik képviselője nem zárta ki, hogy idén Ukrajna a kialakult helyzet miatt nem küld versenyzőt a dalfesztiválra.

Maruv közben meghívást kapott az Eurovíziós Dalfesztivál oroszországi szervezőitől Moszkvába, a dalverseny előtti koncerten való fellépésre.

A NOTU hétfőn közölte, hogy nem találtak közösen elfogadható megoldást arra, miként képviselhetné Maruv Ukrajnát a nemzetközi versenyen. A műsorszolgáltató kiemelte, hogy a dalfesztivál egyik fő alapelve a politikamentesség. „A helyzet azonban, amely az idei hazai válogató körül kialakult, az átpolitizáltság jeleit hordozza. A társadalmi visszhang, a politikai erők nyomásgyakorlási kísérletei, az agresszor ország (Oroszország) beavatkozása az információs rendszerekbe gyakorlatilag oda vezettek, hogy a verseny eredménye átpolitizálódott” - szögezte le közleményében a NOTU.

A Maruv - eredeti nevén Anna Korszun - körüli botrányt az váltotta ki, hogy korábban fellépett Oroszországban, és a közeljövőben is erre készül.

Maruv kapcsán az a gyanú is felvetődött, hogy manipuláltak az SMS-ekkel
Fotó: TASR/AP
Maruv kapcsán az a gyanú is felvetődött, hogy manipuláltak az SMS-ekkel

Amikor kiderült, hogy emiatt veszélybe kerülhet az eurovíziós fellépése Izraelben, a Facebookon közölte, hogy kész lemondani oroszországi fellépéseit. Később azonban az is kiderült, hogy a dal szerzői joga, amellyel hazáját képviselte volna a dalfesztiválon, a Warner Music Russia orosz cégé, amellyel már leszerződött egy szólókoncertre április 6-ra Moszkvába. A NOTU viszont csak azzal a feltétellel kötött volna vele szerződést a tel-avivi szereplésről, ha lemond minden oroszországi fellépéséről.

A győztes énekesnő a múlt vasárnapi döntőt közönségszavazatokkal nyerte meg, emiatt még az a gyanú is felvetődött, hogy manipuláltak az SMS-ekkel.

Maruv - Eurovíziós Dalfesztivál
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék