2021. december 22., 10:45

A gyerekek is megisszák a levét a járványnak, az ő műtéteik is elmaradnak

Elena 16 éves fia Down-szindrómás. November végén kellett volna megműteni epével, de egy héttel a kiírt időpont előtt a terminust törölték. Az édesanyának azt mondták, ha enyhítenek a járványügyi szabályokon, akkor jelentkeznek.

műtét
Fotó: Pixabay

A fiúnak kiskorától epekövei vannak és anyja abban bízott, hogy végre megszabadítják tőlük. Rossz a májtesztje, diétáznia kell. Nem ehet nehéz, zsíros ételeket, se savanyú és fűszeres étkeket.

Elenának két hetébe került, míg fel tudta hívni az összes szakorvost – kardiológust, gasztroenterológust, endokrinológust és neurológust – és meg tudott velük egyezni a műtét előtti kivizsgálásokban. A végén egyetlen vizsgálaton sem esett át a fia. A februári műtét előtt újra fel kell hívnia az összes orvost és új időpontokat kell kérnie.

Csodaszámba megy, ha az orvost sikerül felhívni

A DennikN, a Jó Angyal (Dobrý anjel) karitatív szervezet segítségével, több, egészségügyi gondokkal küszködő gyermek szüleivel és nagyszüleivel is beszélt, akik gyakran szorulnak gyermekorvosi vagy szakorvosi ellátásra. Mind azt állították, a járvány megnehezíti az orvoslátogatást.

Az INEKO elemzője és igazgatója, Dušan Zachar a kórházi adatok alapján csak megerősíteni tudta, hogy a járvány miatt rengeteg műtéti beavatkozást halasztottak el.

A járvány mellékvágányra rakta a fehér medicinát és a tervezett műtétek csaknem negyede nem valósulhatott meg”

– mondta egy beszélgetésben.

Elena Prekopová, az egészségügyi minisztérium gyermekorvos szakértője azt állítja, a gyermekműtétek halasztásairól nincsenek tapasztalatai. Abban viszont biztos, hogy az akut műtéteket elvégzik, a tervezettekre pedig sokat kell várni, akkor is, ha éppen nincs járvány.

Ennek az az oka, hogy kevés a gyermekspecialistánk”

– tette hozzá.

A gyermekek egészségügyi ellátása szerinte nem szenvedi meg annyira a járványt, mint a felnőtteké, mert a gyermekorvosoknak nem kellett a covidosztályokra járni dolgozni. A nehezebben elérhető ellátást inkább az okozhatta, hogy a munkájuk során megfertőződhettek és karanténba kerültek vagy a családjukban volt fertőzött és amiatt kellett otthon maradniuk.

Egy nagymama számára a legnagyobb harcot az jelenti, hogy nem és nem tudja elérni telefonon 9 éves hiderocefaluszos és nyitott gerinccel született unokája gyermekorvosát. A kislánynak állandóan gyógyszereket kell szednie és az egészségügyi segédeszközöket is csak receptre kaphatja meg.

A gyermeknek emiatt tavaly romlott az egészségi állapota, urológiai problémák jelentkeztek nála. Méghozzá azt követően, hogy nem jutott időben új katéterhez és antibiotikumokhoz, amelyeket szünet nélkül szed.

Ez így nem megy”

– mondta mérgesen.

Az asszony három unokát nevel, a beteg kislányon kívül még egy hat- és hároméves fiút is. A kislány aktívan él, jól tanul, szaval, fellép, még úszótanfolyamra is járt.

Most az a legnagyobb gond, hogy nem tud vele eljutni idegorvoshoz. Ha véletlenül fel is veszik a telefont a vonal túlsó végén, mindig azt mondják neki, próbáljon meg hívni néhány hónap múlva.

A kislány rehabilitációra sem járhat most.

Más tapasztalatai vannak a kelet-szlovákiai Dominikának, akinek ötéves fia gyermekbénulásban szenved. Már nyártól arra várnak, mikor küldi nekik a kórház a pótterminust a mágneses rezonanciára. Meg kellene állapítani, hogy a fiúcskának nincs-e cisztája.

Amikor felhívták a kórházat, azt mondták nekik, számon tarják őket és azonnal kapnak időpontot, amint azt a helyzet lehetővé teszi. Az édesanya ettől már nagyon nyugtalan, hiszen ilyen kis gyermeket, mint az övé, általában elaltatnak a vizsgálat előtt, hogy ne mozogjon és pontos legyen az eredmény.

Nem sürgős beavatkozások

Az iglói Jana ötéves fiának a felső ajkát kellett volna műteni, de visszamondták. A gyermek szájpadhasadékkal született, de két további szindrómában is szenved, amelyek megnehezítik az életét és egészségi panaszokat okoznak neki. Szeptembertől iskolába kellene járnia.

A műtétjét februárra ütemezték át, de Jana ezt nem fogja fel tragikusan. Gyermeke már 8 beavatkozáson van túl, a szívműtétjére 15 hónapot vártak.

Az rosszabb volt. És akkor még nem is volt Covid”

– mesélte.

Zuzana hétéves fiának, akinek nem szálltak le a heréi, műtétjét is elhalasztották Érsekújvárott. Februárra tették, mint nem sürgős beavatkozást. Az édesanya most azt fogja figyelni, milyen lesz a járványhelyzet februárban és attól fél, hogy a műtétet még tovább halasztják. Az omikron térnyerése nem sok jóval kecsegtet.

Minden nyolcadik család műtétjét halasztották

A Jó Angyal november végén egy felmérést végzett, hogy megtudja, azok a családok, amelyeket támogat, megkapják-e az adekvát egészségügyi ellátást.

Több mint 330 család jelzett vissza és minden nyolcadik arról számolt be, hogy nem került sor a műtétre. Az okok különbözőek voltak: a páciens megbetegedése, kevés pénz az operációra, de leggyakoribb a kórház covidhelyzet volt. A többségnek még új műtéti időpontot sem adtak.

Amire a legtöbb érintett szülő panaszkodott, az a vizsgálatok és beavatkozások későbbre halasztása és az, hogy képtelenség felhívni a rendelőket, magyarázta Lucia Hovančáková a karitatív szervezet menedzsere. Elmesélte, hogy a múlt héten azzal keresete fel őt egy anyuka, hogy gyermekbénulásos fiának egy évet kell várnia a fogorvosi kezelésre. Az állapota miatt ugyanis ezt altatásban végzik.

A jó hír viszont az, hogy onkológiai műtétet egyetlen esetben sem halasztottak el a járvány miatt, legalábbis nem tudnak róla.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!