2023. december 10., 09:31

A fiatalok fele rosszul hall – mutatjuk, mi az oka

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a nagy hangerő és a hosszú távú zajnak való kitettség visszafordíthatatlan károsodást okoz a fiatalok hallásában. Az egész napos fejhallgató viselése és a gyakori koncertek és nagyon hangos klubok látogatása pusztító hatással van a 35 évesnél fiatalabb generáció hallására.

fejhallgató
Fotó: unsplash/Mark Paton

Ötven százalékuk már most hallássérült, következik a brit fül-orr-gégészek kutatásából. A szerzők több mint ezer tizenhat és harmincöt év közötti embert vizsgáltak meg 2023 júniusa és októbere között. 49%-uk hallása rosszabb volt a normálisnál.

A harmincöt év alattiak negyede tapasztalt már valamilyen fokú halláskárosodást. Tíz vizsgált fiatal közül csak négynek volt teljesen jó a hallása.

„A fiatalok halláskárosodásának növekedését elsősorban a fejhallgató tartós használata, de a városi környezetből, az épületekből, utakról és vonatokból vagy a metróból származó zaj is okozza. Azt látjuk, hogy a fejhallgató használata mindenütt elterjedt, és hajlamosak vagyunk nem levenni azt a fülünkről. Hajlamosak vagyunk a kelleténél kicsit hangosabban hallgatni a zenét vagy a podcastokat, és nem tartunk közöttük elég szünetet.

A fülcsigánkban körülbelül tizennyolcezer szőrsejt található, és ezek a sejtek károsodnak, és szervezetünk nem tudja helyrehozni őket”

– mondta a kutatás egyik társszerzője.

A halláskárosodás nemcsak az ember életminőségét rontja, hanem növeli a szenilis demencia kockázatát is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.