2015. december 12., 11:16

A Fiatal Függetlenek semmiképp sem engednek a 21-ből

POZSONY. Párton kívüli jelöltként polgári aktivisták is felkerültek a Magyar Közösség Pártja választási listájára. A 2016. március 5-ei parlamenti választásokon a magyar párt listáján Fiatal Függetlenek néven induló csoport négy tagja: Orosz Örs, Zachar Pál, Bóna Zoltán és Bauer Ildikó. Portálunk Orosz Örst kérdezte a pártválasztással kapcsolatos döntése okairól, az MKP-val való együttműködésről és leendő politikai tevékenységével összefüggő terveiről.
201512121106520.01a.jpg

Orosz Örs, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa s egyebeken kívül a Gombaszögi Nyári Tábort és a Bátorkeszi Borfesztivált szervező Sine Metu polgári társulás vezetője a felvidéki magyar párt választási listájának 9. helyén szerepel. Először a Hírek.sk azon kérdésére válaszolt, hogy melyek azok az ismeretek és tapasztalatok, amelyekre éppen e nagyszabású rendezvények szervezése közben tett szert, amelyeket akár parlamenti képviselőként is kamatoztathatna.

„A csúcspolitikában korábban nem vettem részt, de bátran mondhatom, hogy az utóbbi öt évben sok tapasztalatot gyűjtöttem azon a téren, hogyan kell egy közösség érdekeit érvényesíteni, hogyan kell az embereket megszervezni és közös célok mentén egyesíteni. Ezek közé a tapasztalatok közé nemcsak Gombaszög vagy a különféle borfesztiválok tartoznak, hanem más civil, nyelvhasználati kezdeményezések is. A Fiatal Függetlenek tagjaként alternatívát szeretnék kínálni mindazoknak, akik többre vágynak, és akiknek az eddigi politikusi felhozatal már nem felel meg“ - fogalmazott a Fiatal Függetlenek vezetője.

A nyári programok tervezése közben sok fiatal vélekedik úgy, illetve sokszor elhangzott már, hogy a Magyar Közösség Pártjával (MKP) szimpatizáló ifik inkább a Martfeszt, a Most-Híddal szimpatizálók pedig inkább a Gombaszögi Nyári Tábor felé veszik az irányt. Ezért portálunk arra is kíváncsi volt, hogy vajon mi indokolhatja ezt az állítást.

„Rengeteg fiatallal szoktam beszélgetni, de még eggyel se találkoztam, akinek ez lett volna a véleménye. Gombaszög küldetése, hogy a szlovákiai magyar fiatalok magukat jól érezve váljanak egy közösségé. Az, hogy olyan élményekkel gazdagodjanak, ami ide köti őket. Ez nem kis teljesítmény a mai világban, és ezért minden köszönet kijár a szervező csapat összes tagjának. Gombaszög pártok felett álló, de nem értéksemleges tábor. Egy olyan hely, ahol a közéleti és kulturális élet szereplői megbeszélik közös dolgainkat. Így lesz ez a jövőben is“ – mondta Orosz Örs.

Ami biztos: ő, mint az utóbbi rendezvény főszervezője a Fiatal Függetlenek csoport tagjaként az MKP választási listájának előkelő 9. helyén szerepel. Azt is tudni akartuk, hogy miért éppen az MKP-t választotta, és saját megítélése szerint milyen újdonságokkal tudná vonzóbbá tenni, gazdagítani e hagyományelvű értékrendű, magyar érdekek mentén politizáló, konzervatív pártot. "A felvidéki magyarság egységes és erős képviseletben érdekelt" - véli Orosz Örs, hangsúlyozva azt is, hogy az elmúlt évtizedek tanulsága, hogy a megosztottság zsákutca. "Ennek a megosztottságnak kell véget vetnünk, hogy végre normálisan tudjunk építkezni. Az MKP ma gyakorlatilag egyedüli pártként vallja, hogy az elhasznált politikusok helyett fiatalokra van szükség a közéletünkben. A választási lista első tíz helyén szereplő jelöltek közül hatan eddig nem vettek részt a csúcspolitikában. A mi csapatunk korábban civilként, önszorgalomból valósított meg sikeres kezdeményezéseket, ami garantálja, hogy nem afféle hátradőlős képviselőként képzeljük el a jövőnket. Azt gondolom, hogy az általunk képviselt fiatalos lendületnek vannak hívei".

Orosz Örs szerint biztosak lehetünk abban, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) újbóli bekerülésével fel fog értékelődni az erős magyar érdekképviselet fontossága. "Egy 6-8  százalékos SNS-t csak egy 6-8 százalékos MKP tud féken tartani. Arra kérem a kedves olvasókat, hogy márciusban ezt is vegyék figyelembe!“

A Magyar Közösség Pártja egy éve mutatta be a szlovákiai magyarság megmaradásának és gyarapodásának programtervezetét. A párt számára kulcsfontosságú, hogy minél szélesebb körben elfogadtassa a személyi elvű és területi alapú önkormányzatiság elképzelését. Kérdés, a Fiatal Függetlenek csoportjának mi a véleménye az MKP „autonómiatervezetéről“, s azzal milyen mértékben tudnak azonosulni. Orosz Örs szerint az MKP önkormányzati elképzelése arról szól, hogyan tudunk gyermekeinknek itthon jövőt biztosítani. "Az önkormányzatiság része, hogy mi magunk döntünk arról, hogyan és mire költjük az adócentjeinket. Ezt azt jelenti, hogy nem kellene többé azokra a mostani parlamentben ülő politikusokra várnunk, akik nem éreznek felelősséget a régiónkért. Ehelyett mi magunk határozhatjuk el, hogyan fejlesztjük útjainkat és iskoláinkat. Ez az egyetlen megoldás, ami hatékony eszközöket ad az itt élő emberek kezébe a problémáink megoldásához. Legyen szó az oktatásról, kultúráról vagy régiófejlesztésről. A tervezet elkészülése egy történelmi jelentőségű lépés“ - mondta Orosz.

Orosz Örs kitért arra is, hogy ha bejutna a törvényhozásba, akkor mi mindent indítványozna a választók jelentős részét foglalkoztató két fontos témában, a menekültkérdés és a hazai munkanélküliség felszámolása érdekében. „Olyan kihívások előtt állunk, amelyek fontossá teszik a márciusi választást. Az MKP a dolgozó emberek pártja, és ha kellően erős lesz, akkor el tudja érni, hogy munkahelyteremtő beruházások érkezzenek oda is, ahol ma 10-15 százalékos a tartós munkanélküliség. Közös célunk, hogy mindenkinek, aki képes és akar dolgozni, legyen munkája. A menekültkérdés ügyében is világos az álláspontunk: mi magunk akarjuk eldönteni, hogy kikkel és hogyan élünk együtt. Azt ne Brüsszel, Robert Fico vagy Bugár Béla döntse el! Erről szól az MKP kötelező bevándorlási kvóták ellen indított petíciója“ – foglalta össze e két témakörrel kapcsolatos álláspontját.

Berényi József, az MKP elnöke az MTI korábbi kérdésére elmondta: bár nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékű támogatottság-növekedés várható a polgári aktivisták jelölésétől, bíznak abban, hogy a civilek a "lehető legtöbb" preferenciaszavazatot hozzák majd. Ezzel kapcsolatban adódott a Hírek.sk újabb kérdése: Orosz hisz-e abban, hogy  a fiatalokat meg tudják szólítani, és meg tudják győzni, hogy szavazzanak rájuk, illetve nem vezethet-e nemzedékváltáshoz az MKP és a Fiatalok Csoportja közti választási együttműködés. „Ha nem hinnék a megújulás esélyében, akkor nem döntöttem volna a megmérettetés mellett. De az esélyt be kell váltani, a kiábrándultakat és az első szavazókat meg kell arról győzni, mi vagyunk azok, akik értük is ki fognak állni. Ez nem könnyű feladat, de nem abból a fából faragtak, hogy megijednék a kihívásoktól. Látni kell, hogy az MKP mára nyitott párttá vált, ahol sokra tartják a fiatalok munkáját. Berényi József is nemzedékváltásban gondolkozik, ezt mutatja a lista nyitottsága és a minden korábbinál több új jelölt“ - válaszolta a Fiatal Függetlenek vezetője.

Azon kérdésünkre, hogy a rá és további három társára voksolók bízhatnak-e abban, hogy a parlamentbe való bejutásuk esetén mindenképpen az MKP-frakcióban maradnak, segítve annak munkáját, röviden így felelt: „Természetesen!“.

Mivel az MKP a 21-es sorszámmal indul a választásokon, ezzel összecsengve az utolsó kérdésünkkel arra kerestük a választ, hogy a Fiatal Függetlenek milyen választási célkitűzéseik kapcsán szögeznék le azt, hogy semmiképp sem engednek a 21-ből. „Olyan fiatalok vagyunk, akik függetlenek azoktól az erőktől, amik régiónk hanyatlásáért felelősek: függetlenek vagyunk a korrupciótól, a politikai botrányoktól és az elhasználódott politikusoktól. Történjék bármi, ez a jövőben is így lesz. Egész eddigi életünkben azt akartuk bizonyítani, hogy lehetséges a pártérdeken felümelkedve tenni a közösségért. Azt vállaljuk, hogy a pozsonyi parlamentben sem kötünk olcsó kompromisszumot, és minden korábbinál hatékonyabban fogunk kiállni a szlovákiai magyarokért“ – hangsúlyozta végül a Fiatal Függetlenek vezetője, Orosz Örs.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.