HIRDETÉS

A felvidéki vállalkozások versenyképességének fokozását is segíti a Magyar Nemzeti Kereskedőház

hirek.sk 2018. február 22., 14:13
KOMÁROM. A Magyar Nemzeti Kereskedőház, illetve ipolysági regionális képviselete szervezésében, félszáz felvidéki vállalkozó és cégvezető részvételével egésznapos Határon Túli Exportakadémia zajlik február 22-én a Tiszti Pavilon dísztermében. A külpiacra lépésre felkészítő tréning kapcsán Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója nyilatkozott portálunknak.

- Az Ön által irányított Magyar Nemzeti Kereskedőház miért tartja fontosnak a határon túli magyar vállalkozók, cégek versenyképessége fokozásának és sikeres külpiacra lépésének az elősegítését?

- Egyrészt szintén határon túli, vajdasági magyarként már a tevékenységem kezdetétől fogva fontosnak tartom az ilyen jellegű támogatásukat. Másrészt hiszek abban, hogy a Kárpát-medence Magyarország számára is nagyon fontos gazdasági erőnek számít. Azért is, mert a magyarországi vállalkozások számára is a környező országok kiváló exportpiacnak bizonyulnak. Továbbá azért is, mert a magyar kormány azon törekvése, hogy a határon túli magyarok helyben, szülőföldjükön való boldogulását többféleképpen is segítse, nagyon jelentős, munkánkkal is támogatandó szándék. Fejlesztési forrásokról, megnövekedett kapacitásokról, fontos piacszerzési lehetőségről beszélhetünk, s kezdettől fogva a határon túli vállalkozások számára is igyekszünk elérhetővé tenni minden szolgáltatásunkat. Fontos cél volt az, hogy ne csak Magyarországról a Felvidékre, Erdélybe vagy Vajdaságba vigyünk magyarországi cégeket, hanem ez egy többirányú kapcsolódás legyen. Ma reggel jópár olyan vállalkozóval találkoztam, akikkel már korábban is dolgoztunk együtt. Van olyan felvidéki vállalkozó, aki például a mi segítségünkkel tudott Szabadkán leányvállalatot nyitni és olyan is van, akinek Magyarországon találtunk piaci lehetőséget. Sőt, találkoztam olyan kiváló innovatív technológiával rendelkező építőipari céggel is, amely képviselőjével arról beszélgettünk, hogy néhány magyarországi vállalkozással összefogva vannak olyan távlati piacokon elérhető lehetőségek, amelyek kapcsán majd közösen tudunk fellépni.

A vonatkozó számok nagyon jól mutatják azt, hogy e téren eddig mennyire voltunk eredményesek: rajtunk keresztül az elmúlt két és fél évben összességben 5,5 milliárd forintnyi üzlet köttetett a Kárpát-medencében. Nagyon sok olyan leányvállalat-alapítás vagy az ilyen hasznos és pénzzel nem mérhető tudást nyújtó exportakadémia során szintén helyt álltunk - irodáink közreműködésével tudtunk-tudunk segíteni. 

- Az MNKH összesen 7 regionális képviseletet működtet a Felvidéken. Konkrétan még milyen téren nyilvánult meg az eddigi munkájuk?

- Az irodahálózatunk segítségével lebonyolított 5,5 milliárd forintnyi üzletből több mint 1 milliárd forint értékű a Felvidék vonatkozásában köttetett. A már említett leányvállalat-alapításon túl hasznos piaci információk átadásával is segítettük a vállalkozásokat. Irodahálózatunk sikeresen valósított meg 14 saját szervezésű szakmai rendezvényt, illetve 3 felvidéki szakkiállításon biztosított bemutatkozási lehetőséget a vállalkozóknak. A közel 50 országban működő kereskedőházunkból folyamatosan rengeteg üzleti lehetőség érkezik be hozzánk, s ezeken az irodákon keresztül tudjuk eljuttatni a felvidéki vállalkozásokhoz a számukra elérhető lehetőségeket. Munkánk kezdetén nagyon fontos volt feltérképeznünk azt, hogy melyek azok a határon túli magyar vállalkozások, amelyekkel együtt tudunk dolgozni. A Kárpát-medencében napi szinten közel 4 ezer vállalkozással működünk együtt, s azt is látjuk, hogy a Felvidéken nagyon sok olyan fiatal családi vállalkozása indult be, akik a legfontosabb szereplői a helyben boldogulással kapcsolatos szándéknak. Õk ugyanis a szülőföldjükön akarják megvalósítani a fejlesztéseiket, miközben munkahelyeket teremtenek, tehát a jövőben is a legfontosabb partnereinknek számítanak.

- A ma Komáromban zajló Exportakadémia teljesen újkeletű képzési forma-e, vagy azt másutt már korábban is megszervezték? További felvidéki helyszíneken is tervezik annak megvalósítását?

- Magyarországon már évek óta tartunk különféle egy-, két- és háromnapos Exportakadémiákat, ami az egyik legsikeresebb eszközünknek minősül. Az elmúlt évben Vajdaságban és Erdélyben is megvalósultak az ilyen képzéseink, Felvidéken azonban teljes újkeletű, hiánypótló tréningről beszélhetünk. Ez egy olyan konkrét információkat és kiterjedt kapcsolatrendszert átadó akadémia, amelyen a részvételt azoknak is ajánlunk, akik már exportálnak, de új piacra szeretnének bejutni és azoknak is, akik csak most fontolgatják, hogy majd elkezdjék exportálják a termékeiket. Mindnyájuknak olyan tudást adunk át, amellyel saját cégüket illetően ki tudják alakítani azt az exportstratégiát, amivel majd sikeresek tudnak lenni a külpiacokon. Komáromban is a tényleges napi üzletkötésben résztvevő kollégáim adják át nekik a gyakorlatban kamatoztatható tudásukat, hiszen annak van hozzáadott értéke. Egy-egy ilyen képzés során szakmai előadások, gyakorlatorientált tréningek és cégre szabott személyes konzultációk zajlanak. Annak résztvevői átfogó tájékoztatást kapnak egyebek mellett a sikeres exporttevékenységről, a felmerülő kockázatokról és azok megoldásairól, valamint a kintlévőségek kezeléséről, illetve az MNKH széleskörű szolgáltatási portfóliójáról. A következő hónapokban újabb exportakadémiákat szeretnénk tartani egyrészt a Felvidéken, másrészt a további határon túli területeken is.

- Idén még milyen jellegű további segítségre számíthatnak a határon túli magyar vállalkozók?

- A következő fontos esemény a március 12-13-án a budapesti Várkert Bazárban megrendezendő Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás, azaz a Kárpát Expo lesz, ahol 1200 résztvevőre és 400 kiállítóra számítunk. Tavaly ezt a jelentős rendezvényt Hajdúszoboszlón tartottuk meg. A Várkert Bazárba is várjuk tehát a felvidéki cégeket, akik szintén kiállíthatják termékeiket, és találkozhatnak további határon túli és magyarországi cégek képviselőivel. A vállalkozókat ezúton is arra bíztatom, hogy lépjenek kapcsolatba a kollégáimmal, akiktől egyebeken kívül azt is megtudhatják, hogy például milyen kiállítások lesznek a távolabbi országokban. Bátran mondják el nekik azt, hogy milyen ország felé szeretnének lépni, s a kereskedőházainkon keresztül további piaci lehetőségeket tudunk biztosítani számukra. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS