2022. december 31., 15:40

A fele sem tréfa - III. rész

Hektikusra sikeredett az idei év. Alig lábaltunk ki a Covid-járványból, máris jött egy brutális szomszédháború. Magyarországon tavasszal a Fidesz végleg az őrületbe kergette az ellenzéket, az Európai Unió ezért egész évben kukoricán térdepeltette az Orbán-kormányt. Szlovákiában pedig, mint a mesében, van is kormány, meg nincs is. Az ember olykor nem tudja, búsuljon vagy röhögjön, hiszen ami körülöttünk zajlik, annak már a fele sem tréfa. 2022 történéseiből csemegéztünk. Harmadik rész.

német válogatott
Fotó: TASR/AP
Még egyszer a focivébéről

A katari futball-világbajnokság legszebb meccse a Franciaország–Marokkó közti összecsapás volt, amelyen a világos bőrű arabok futballoztak a fekete bőrű francia nemzeti tizenegy ellen. A Nyugat-Európában élő, a befogadó társadalomba tökéletesen beilleszkedett muszlimok előbb örömükben, majd bánatukban verték szét a belga fővárost, majd Montpellier-t és Lyont.

A Nyitott Társadalom Alapítvány által az évszázad meccsének választott találkozó kapcsán Francis Fukuyama filozófus megváltoztatta eddigi nézeteit, és kijelentette: a történelemnek nincs vége, csak most kezdődik.

Az argentinok közben megüzenték a liberálisoknak: náluk azért nincsenek fekete játékosok, mert ők egy ország és nem egy Disney-mese. A FIFA új szabályai szerint egyébként jövőre életbe lép az új kvótarendszer, amely szabályozza, mennyi fekete, sárga és albínó futballistát kell tartalmaznia egy-egy európai nemzeti válogatottnak. Apropó Disney. Az amerikai demokraták felvetették, hogy a hamarosan felálló új világkormány székhelye szimbolikus helyen, Disneylandben legyen.

Katar téli olimpiát rendez
Eva Kaili
Eva Kaili
Fotó:  TASR

A futball-világbajnokság sikerén felbuzdulva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy az arab ország rendezheti meg a legközelebbi téli olimpiát. Az ellenérvet, miszerint Katarban az utóbbi nyolcszázharminckét évben egyszer sem havazott, a bizottság azzal söpörte le az asztalról, hogy minden csak szervezés kérdése. Egy Soros Györgyhöz és Hunter Bidenhez köthető amerikai céget már fel is kértek, hogy harminc tankhajónyi havat szállítson le Alaszkából az Arab-félszigetre.

A legnyomósabb érv természetesen nem anyagi jellegű volt, semmi köze nem volt például a sajtó által megszellőztetett bankszámlákhoz, és Eva Kailinak, az Európai Parlament alelnökének a neve sem hangzott el ezzel összefüggésben. Talán babonából.

Egyébként a hölgy pedigréje – annak ellenére, hogy példásan viselkedett, és a kötelességét tudva mindig az orbáni diktatúra ellen szavazott a parlamentben – sokat romlott az utóbbi időben. Amihez természetesen a többi EU-s szocialistának az ég adta világon semmi köze.

Zújvilág
biden
Fotó:  TASR/AP

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa a 2024-es elnökválasztás előtt komoly reformokat tervez bevezetni. Az új választási rendszerben az elnökjelöltek nem kalapozhatnak össze milliókat a kampányra, mert az felveti a korrupció gyanúját.

A dollárt a babszem és az üveggyöngy fogja helyettesíteni. Elnökjelölt csak 90 évesnél idősebb amerikai polgár lehet.

A voksoláson egy lakos nem adhat le százötvennél több szavazatot, és csak azok az elhunyt személyek vehetnek részt a választáson, akik 2010 után szenderültek jobblétre. A régebben elhunytak helyett a szomszédok választhatnak. A szenátusi választásoknál a szövetségi államok felében csak LMBTQ-közösségek állíthatnak szenátorjelölteket.

Magyarország kvótája
hajó északi sark
A Tegetthoff legénysége a jégmezőn
Fotó:  Archívum

Megérkezett Magyarországra az a jegesmedve, amely az Európai Unió által erőltetett migránskvóta alapján Magyarországot illeti. Az egykori gyarmattartóknak ugyanis gyarmataik nagysága szerint kell vállalniuk és hasznosítaniuk afrikai és ázsiai agysebész és atomtudós bevándorlókat.

Mivel az Osztrák–Magyar Monarchiának az első világháború előtt csak a Ferenc József-földön volt érdekeltsége – az sem gyarmat volt, csak egy osztrák–magyar expedíció által felfedezett, lakatlan szigetcsoport), a kvóta szerint Magyarország ennyi menekültet köteles befogadni.
Leváltották a kormányt
Richard Sulík
Fotó:  TASR

A liberális SaS javaslatára, amely maga sem tudja, hogyan került ellenzékbe, majdnem sikerült leváltani a szlovák kormányt.

A végső döntés egy képviselő szavazatán múlott, aki „ecc, pecc, kimehetsz” játékkal számolta ki, hogyan szavazzon.

„De hiszen ezt már egyszer eljátszottuk –  kiabált be több képviselő –, még az Iveta idejében!” „Nem baj, ismétlés a tudás atyja” – szólt közbe Richard Sulík, aki gyorsan távozott az ülésről, mert Roberto Geissini német milliomossal volt találkája. A szavazás előtt a honatyák többször félrevonultak kisdolgukra, a parlamenti büfében pedig arról beszélgettek, milyen nagy dolog is a demokrácia, hiszen itt még a független képviselők is Porschékon furikázhatnak.

Megjelent a Magyar7 2022/51-52. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.