2022. december 31., 09:41

A fele sem tréfa - I. rész

Hektikusra sikeredett az idei év. Alig lábaltunk ki a Covid-járványból, máris jött egy brutális szomszédháború. Magyarországon tavasszal a Fidesz végleg az őrületbe kergette az ellenzéket, az Európai Unió ezért egész évben kukoricán térdepeltette az Orbán-kormányt. Szlovákiában pedig, mint a mesében, van is kormány, meg nincs is. Az ember olykor nem tudja, búsuljon vagy röhögjön, hiszen ami körülöttünk zajlik, annak már a fele sem tréfa. 2022 történéseiből csemegéztünk. Első rész.

Putyin
Fotó: TASR/AP
Szankció, ó!

Brüsszelben bejelentették, hogy hamarosan életbe léptetik a huszonkettedik szankciót Oroszország ellen. Ennek köszönhetően jövőre mintegy harmincmilliárd köbméter földgáz fog hiányozni az Európai Unió országaiban, tehát a szankciók remekül működnek, hiszen a legjobb úton haladunk a totális csőd felé.

Putyin elnök a hírre pezsgőt bontott, és megüzente, ezt addig kell folytatni, míg csak térdre nem rogy az Unió, és nem lesz kinek támogatni Ukrajnát. Elemzők szerint Joe Biden elnök is pezsgőt bontott, és rögtönzött videókonferencián koccintott Putyinnal.

Állítólag jól szórakoztak az európai politikusok rovására. Az USA-ba áramló urán- és műtrágya- vagy a Hollandiába vándorló gyémántexportról egyelőre nem egyeztettek.

Feloszlatták az EP-t
von der leyen
Fotó:  TASR/AP

December elején hosszas vita után az Európai Parlament közgyűlése úgy döntött, hogy feloszlatja magát. A sorsdöntő lépésre azért került sor, mert a testület nem volt képes leváltani az Európai Bizottság vezetőit, biztosait és az Európai Tanács miniszterelnökeit, s hiába gyakoroltak nyomást, az ENSZ főtitkárát sem sikerült leváltaniuk.

A parlament így a történelmi küldetését nem tudta teljesíteni. A szavazáson ugyan többen vétót szerettek volna alkalmazni, de nem jártak sikerrel, mert az EP már korábban megszavazta, hogy a vétójogot törlik a szerződésekből, a határozatokból és a helyesírási kézikönyvekből.

Egyébként is, Mózes kőtábláin sem szerepelt a vétó, replikáztak egyesek. Az esemény után a világ minden tájáról vezető politikusok küldtek részvéttáviratokat, köztük az ENSZ és a Világbank elnöke.

Haderőfejlesztés
Jaroslav Naď
Jaroslav Naď
Fotó:  TASR

Modernebb, a régieknél hatékonyabb lézergumipuskákat kapott a szlovák légvédelem, miután az összes rakétáját, repülőgépét, katyusáját, géppuskáját és marokfegyverét odaajándékozta egy szomszéd országnak.

Jaroslav Naď honvédelmi miniszter személyesen adta át a katonáknak az új fegyvereket, és megígérte, hogy az év elején a katonák távirányítású bambuszbotokat is kapnak, hogy legyen mivel hatástalanítani az ország légterébe esetleg betévedő rakétákat.

Kollár génjei
kollár
Fotó:  TASR

Szlovák tudósok kimutatták, hogy minden tizedik szlovák polgárnak a génjei megegyeznek Boris Kollár parlamenti elnökéivel. Nemcsak a ma élő szlovákoké, de a századokkal ezelőttieké is.

A korszakos felfedezés, amely a szlovák archeogenetikai kutatás fényes diadala, egyúttal arról is árulkodik, hogy Boris Kollár időutazó, és már a késői avar korban előfordult például Poprád  környékén.

A kutatók egyelőre felbecsülni sem tudják, hány előd és utód származik Kollártól, de sejthető, hogy köztük van Juraj Jánošík, Vladimír Mečiar és Ján Ľupták alias Kelňa.

Megjelent a Magyar7 2022/51-52. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.