A diagnózist már magunk megkezdhetjük

Lacza Tihamér 2018. szeptember 22., 11:35

Az orvosok azt tanácsolják, hogy különösen a nyár végén mindenki végezzen önmagán bőrvizsgálatot. A szakemberek szerint sokan nem szentelnek kellő figyelmet a bőrön kialakuló elváltozásoknak. Pedig az időben észlelt melanóma jelentősen növeli a gyógyulás valószínűségét, elérheti akár a 100 százalékot is.

A sok apró folt árulkodó is lehet Fotó: Archívum
Minden apró elváltozás a bőrön gyanús lehet, ezért figyelni kell a saját testünket és rendszeresen fel kellene keresni a bőrgyógyászt. Ez ugyan olyan fontos, mint fogorvoshoz járni. Már az apró sötét pontok, a viszketést okozó vagy a könnyen vérző elváltozások megjelenése is egyfajta jelzés lehet.

Felnőttek és gyermekek számára egyaránt szükséges lenne a rutinszerű bőrellenőrzés, hogy időben észre lehessen venni, ha bármilyen elváltozás látszik azon – tanácsolják az orvosok. Bőrgyógyászhoz járni rendszeresen ugyanolyan fontos lenne, mint fogorvoshoz, mert az ellenőrzés során a legkisebb elváltozás is hamar kimutatható lenne – mutatnak rá a Mount Sinai egészségközpont orvosai.

Keressük fel a bőrgyógyászt Fotó: Archívum

A melanómák mintegy negyede a már létező anyajegyekből alakulhat ki, de háromnegyedük akár az egészséges bőrön is megjelenhet. Az önvizsgálat során nem lenne szabad megfeledkezni a fejbőrről és a nemiszervek tájékáról sem. Szlovákiában az ősz folyamán egy széles körű kampány keretében ingyenes szűrést is végeznek majd, és egyúttal arra ösztökélnek mindenkit, hogyha bármilyen apró elváltozást észlel magán, keresse fel a bőrgyógyászt. A vizsgálat alapján eldönthető lesz, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú alakzatról van-e szó.

Amerikában ötből egy embernél fejlődik ki a bőrrák valamilyen formája élete során. Noha a bőrrák az egyik leggyakoribb ráktípus, egyúttal a legegyszerűbben megelőzhető is, ha kellő figyelmet fordítunk rá. A szakemberek szerint 4 fő dolgot kell megtennünk ahhoz, hogy a bőrrák megelőzés megtörténjen:

Használjunk fényvédő krémet

Az UV-sugárzásnak kitettség leginkább a 19-40 év közöttieknél okoz gondot. A fényvédőt a testen, a szem körül, az ajkakon, füleken és lábakon is szükséges alkalmazni, szinte egész évben. A bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy csecsemők esetében különösen figyeljünk: az érzékeny területeket, így a szemhéjat és az arcot is védjük a naptól.

A sok napozás veszélyes Fotó: Archívum

Ne napozzunk!

Lehet, hogy a károsodás csak 10-20 év múlva jelentkezik, de a nap sugarai feloldják a kollagént és az elasztint a bőrben.

Ellenőrizzük havonta a bőrünket

Figyeljünk fel a kis barna foltokra, anyajegyekre, szeplőkre. Ha sok ilyen van, szükség lehet egy teljes test-fotózásra. Ez a megelőző intézkedés segíthet követni a foltok megjelenését, és eldönteni, mi változott az idők során.

Képgalériánk:
Az anyajegy és a melanóma Fotó: Archívum

Kövessük a bőrgyógyász utasításait

Amennyiben furcsaságot fedezünk fel a bőrünkön – a foltok, anyajegyek formáját, színét, előfordulásának gyakoriságát illetően -, azonnal forduljunk orvoshoz!

Figyeljünk a következőkre

Aszimmetria – az anyajegy egyik oldala más, mint a másik; a határvonala szabálytalan; színvariációk fedezhetők fel rajta, tehát egyik területének a színe más, mint a másiké; átmérője egyre nagyobbá válik, vagy kiemelkedőbb lesz (az egyenetlen felületből észrevehető). Mindegyik gyanús lehet, ezért nagyon fontos időben felkeresni egy bőrgyógyászt!

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS