HIRDETÉS

A decentralizált oktatásügyi reformokra való átállást javasolja az INESS

hirek.sk 2018. február 01., 19:12
POZSONY. Az oktatásügy nem csak Szlovákiában küzd gondokkal, problémák szinte valamennyi országban jelen vannak. Róbert Chovanculiak, a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) munkatársa rámutatott, az iskolai reformnak két formája létezik. Az egyik a centralizált, amit Szlovákiában is alkalmaznak, a másik pedig a decentralizált. A szakértő szerint Szlovákiának át kellene állni ez utóbbira.

Róbert Chovanculiak ugyanakkor rámutatott az utóbbi 50 év reformjaira is. „A folyamat már 1976-ban elkezdődött, amikor létrejött a Csehszlovák oktatói-nevelői rendszer további fejlesztése című dokumentum. Később megjelent az Iskola szellemisége (Duch školy), majd a Konstantin projekt (Projekt Konštantín) és a Millennium (Milénium), valamennyi a fiókban végezte. Hasonló a sorsa a Tanuló Szlovákia (Uèiace sa Slovensko) projektnek is” – nyilatkozta. A nevezet 50 év alatt két használható dokumentum született, mégpedig az alap- és középiskolák rendszerét szabályozó törvény, valamint az iskolai törvény címszó alatt ismert oktatási és nevelési törvény.

Chovanculiak szerint az iskolai reformnak kétféle módja van. Az egyik a centralizált, a másik pedig a decentralizált hozzáállás. „Jelenleg a minisztérium és hivatalai döntenek arról, mit tanuljanak a gyerekek. Javaslatunk, hogy az oktatás és tanulás formáját inkább helyi szinten kellene meghatározni, legyen az bár az igazgató, a gyerekek vagy az iskolaalapító, nekik kellene, hogy meglegyen a jogkörük eldönteni, hogyan és mit tanuljanak a gyerekek” – magyarázta. Véleménye szerint a centralizált hozzáállás lehetetlenné teszi, hogy képesek legyenek reagálni a munkahelyek, a technológia, a szolgáltatások változásaira, így fölösleges dolgokat tanítanak a gyermekeknek.

A centralizált modell esetében a reformok előkészítése hosszú időt vesz igénybe, hosszas vitákat igényel, függ a politikai ciklusoktól és a miniszterek váltakozásától. A decentralizált rendszerben az előkészítés szakasza jóval rövidebb, egy kis csoport szakember munkáját igényli és nem függ a politikai periódusoktól. Centralizált rendszerben csak egy reform létezhet, a visszacsatolás pedig évekig is eltarthat. Ezzel szemben a decentralizált modell esetében egyidejűleg, párhuzamosan több reform is funkcionálhat.   

„A megoldás egy olyan reform létrehozása, mely jobban definiálja az oktatás tartalmát és formáját” – jelentette ki Chovanculiak. Véleménye szerint olyan reformot kell javasolni, mely folyamatosan változó környezetünket képes az oktatásban adaptálni.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS