2020. január 26., 12:01

A cukorbetegség melyik típusával diagnosztizálták? Korántsem mindegy

A cukorbetegség két fő formájának elkülönítése igen nagy jelentőséggel bír a terápia meghatározásában.

201612141346010.cukorbetegseg.jpg

Sokan úgy gondolják, hogy a különbségtétel egyszerű, hiszen az 1-es típus az a gyerekeket érinti, míg a felnőttkorban diagnosztizáltak csakis 2-es típusba tartozhatnak.

Különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség közti legfőbb különbség a kialakulásuk oka. Míg a 2-es típus rendszerint a helytelen életmód következménye, addig az 1-es típus rendszerint egy autoimmun folyamat eredménye. Ekkor a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei ellen fordul, így az inzulintermelésben zavar keletkezik. Ennek hatására nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik.

Nem az életkor szerint kell elkülöníteni

Máig sokan úgy gondolják, hogy míg az 1-es típusú cukorbetegséget gyermekkorban diagnosztizálják, addig a 2-es típust felnőtt korban.

 Ez egy régi tévhit, és súlyos hiba az életkor alapján meghatározni a diabetes típusát. Pedig a biztos, pontos diagnózis kulcsfontosságú a megfelelő terápia összeállításában, ugyanis míg az 2-es típus esetén az életmód terápián kívül nem csak az inzulin, de az egyéb gyógyszeres kezelés is számításba jöhet, addig 1-es típus esetén csakis az inzulin terápia alkalmazható.

ICA, GADA vizsgálatok

A két típusú cukorbetegség elkülönítésére egyes esetekben laborvizsgálatra lehet szükség. Az egyik ilyen vizsgálat a C-peptid szintjének a mérése.

Ez valójában a proinzulin része, vagyis olyan mennyiségben szabadul fel, mint az inzulin. Ebből kiindulva, ha minimális a mennyisége (esetleg teljesen hiányzik), akkor az 1-es típusú cukorbetegségre utal, ha pedig túl magas, akkor inzulinrezisztenciára/2-es típusú diabéteszre.

Ezen kívül vannak még vizsgálatok, melyek segítenek elkülöníteni a diabétesz típusait. Ekkor bizonyos autoantitestek jelenlétét vizsgálják, melyek a szigetsejtek (ICA) és az inzulin elleni autoantitestek (IA), illetve a béta-sejt glutamát-dekarboxiláz enzimje (GADA), a tirozin foszfatáz enzim és a kationos cink transzporter fehérje ellen termelődő autoantitestek.

Amennyiben valaki 1-es típusú cukorbeteg, úgy az esetek kb. 95 százalékában minimum az egyik autoantitest jelenléte kimutatható

 - mondja Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki hozzátette, hogy az autoantitestek már évekkel az 1-es típusú diabetes megjelenése előtt kimutathatók. Ennek ellenére a diabétesz előrejelzésére önmagukban csak korlátozott mértékben alkalmasak. A vizsgálat szintén vérvétellel történik.

Inzulin, gyógyszer, életmód

Miután kiderült a cukorbetegség típusa, a kezelést mihamarabb meg kell kezdeni.

Mivel az inzulin hiányzik az 1-es típus esetén (vagy csak minimális mennyiségben van jelen), így ekkor csakis az inzulinterápia jöhet számításba, míg 2-es típus esetén gyógyszer is elegendő lehet (olykor még az sem szükséges). Viszont, amiben mindkettő megegyezik, az az, hogy a betegnek személyre szabott étrendet és mozgásprogramot kell követnie.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!